Hommikupudruprojekt vajab aga pike­mat selgitust.

12. märtsil käis hoolekogu erinevate koolitoitlustamistega tutvumise ees­märgil Ülenurme Gümnaasiumis. Seal­ne lahendus oli väga hästi kooli vaja­dustega kohandatud ning andis palju mõtteainet. Hommikupudru mõtegi sai kinnituse just sealt.

Ühistes aruteludes hoolekogu liikme­te vahel jõuti seisukohani, et projekt tasuks kaalumist. Meie õpilaste hulgas on neid, kes nii keeruliste olude kui varajase ärkamise tõttu (pidades siin­kohal silmas neid õpilasi, kes on kõige varajasemad hommikusele koolibussile astujad) tunnevad plaanipärase koo­litoidu pakkumise hetkeks juba suurt näljatunnet. Omapoolse panuse tege­liku pudruvajaduse väljaselgitamiseks andis kooli õpilasesindus.

Nende küsitlusest selgus, mida lap­sed peamiselt hommikuti söövad ning ka kurb tõsiasi, et paljud lapsed ei söö hommikuti kodus või söövad väga vara (kell 7-7.30, mitmed märkisid ka kell 6-7).

Direktor Ardi Küünla eestvedamisel ja hoolekogu liikme Urmas Pärnalaasi tugeval toetusel toimusid läbirääkimi­sed koolis toitlustusteenust pakkuva Ivar Tenno Toitlustus - Teenindusäriga, leiti meel üksmeel ning projekt lükati käima.

Sponsoritena aitasid pilootprojekti rahastada Luunja valla kohalikud põl­lumajandustootjad OÜ Luunja Mõis (Aare Leidik), AS Tatoli (Mait Nõmm­salu) ja FIE Urmas Pärnalaas.

Toitlustaja esindaja Liili Tenno võttis hommikupudruprojekti kokku järgne­valt: "Hommikuputru pakuti igal hom­mikul enne tundide algust kell 7.55- 8.15 ja teisel vahetunnil kell 9.00-9.10. Enamusele lastest -30-le - meeldis kasutada pudru söömiseks aega enne tundide algust, teist vahetundi kasutas selleks 20 last.

Hommikuputru valmistati 24.04 - 10.05 kokku 50 lapsele. Alates 13.05 - 22.05 kokku 40 lapsele. Igal hommi­kul pakuti kahte erinevat putru, mille juurde pakuti moosi ja/või sulavõid.

Joogiks oli valida piim ja joogivesi. Laste lemmik oli mannapuder moosiga, seejärel kaerahelbepuder, neljaviljahel­bepuder, odrahelbepuder, seitsmevilja­helbepuder, riisihelbepuder.

Laste poolt võeti hommikupuder väga hästi vastu ning oleks soovitud, et see veel oleks jätkunud. Korraldus võiks jääda samaks ka edaspidi. Lapsed said endale pudru jagamisega väga hästi hakkama. Alguses jäi söömiseks aega väheks, s.t hilineti tundi, aga hiljem enam mitte. Samuti meeldis lastele, et oli valida kahe pudru vahel."

Põhilised hommikupudru sööjad olid 1.-4. klassidest, üksikud õpilased ka 5.-9. klassidest. Tagasiside klasside kaupa oli ainult positiivne. Põhikooli vanemate klasside õpilased avaldasid arvamust, et see ettevõtmine on just noorematele väga vajalik. Rahule jäid ka õpetajad ja lapsevanemad. Loodame, et hommikupudruga saame jätkata ka järgmisel õppeaastal ja siis mitte enam projekti tasemel, vaid juba tavapärase koolitoidu osana.

Suur tänu Luunja Keskkoolile ja toit­lustajale valmiduse eest hommikupud­ru pilootprojekt läbi viia, sponsoritele toetuse eest ning idee eestvedajale koo­li hoolekogust Urmas Pärnalaasile.