Oliver Päll

Siin on väike intervjuu tutvustamaks meie valla tublisid noormehi.

1. Kaua, millega ja miks oled vabatahtlikuna tegelenud? Kuidas Sa sinna sattusid?

Oliver Päll: Olen vabatahtlikuna tegelenud umbkaudu 1 aasta.Tegelen sellega sellepärast,et mulle meeldib noortega tegeleda ja antud huvi (DJ kool) meeldib mulle samuti. Sat­tusin sinna tänu Luunja headele inimestele.

Heiko Mertsina: See oli peale jaanipäeva, nii umbes neli-viis aastat tagasi, kui sammusime sõbraga Luunja Vallava­litsusse. Vallavalitsus asus veel nüüdseks lastaaia päralt olevas hoones. Jõudsime teisele korrusele. Rõõmsalt võttis mind ja mu sõpra vastu Lilia Raudheiding, kes jäi ülla­tunud pilguga meid vaatama. Küsisime Lilialt, kas vallas noortele mingit tegevust või tööotsa pole pakkuda - me ei viitsinud ju niisama suve lörri lasta. Kuna tal kohe mitte midagi pähe ei turgatanud, soovitas ta meile ise projekte kirjutada, mille abil saaks noorte vaba aega sisustada. Sel­lest ajast saati olen külaeluga rohkem seotud olnud. Ne­nde aastate jooksul olen korraldanud mitmeid osavaima korvpalluri võistlusi, korvpalli sõpruskohtumisi, jalgpalli võistlusi, osalenud Luunja Noortevolikogu (LNV) töös, kus

oleme erinevaid projekte läbi viinud oma meeskonnaga ning osalenud aktiivselt Luunja kultuuri- ja spordikomis­joni töös. Koos LNV meeskonnaga oleme korraldanud valla noortele jalgpalli võistlusi, üks lemmikumatest leidis aset Luunja Keskkooli võimlas, kus Luunja Vallavalitsus sai kat­suda oma osavust LNV meeskonna ja Luunja KK õpilastega. Oleme oma meeskonnaga korraldanud erinevaid filmiõh­tuid, käinud talgutel ning aidanud Luunja Noortekeskusel üritusi korraldada. Kuna me olime päris aktiivsed, siis otsi­sime endale erinevaid tasuta või väikese raha eest koolitusi, mis meie meeskonda harisid.

Kuna tudengina oli olnud palju vaba aega, siis see võib olla üks põhjusi miks olen vabatahtlikuna aktiivselt külaeluga seotud olnud. Teiseks mulle meeldib sporti teha ja sellest tulenevalt ongi minu tegevused piirnenud rohkem spor­divaldkonnaga. Kolmandaks saab iga aktiivne noor, kellel hinded korras, taotleda Luunja valla stipendiumi. Nii et noored, olge aktiivsed, aidake teisi ning tehke oma elu hu­vitavamaks.

2. Kust leiad aega, energiat ja motivatsiooni oma vaba­tahtlike tegevustega tegelemiseks?

O: Kuna tegelen ise sellega pidevalt, siis energia tuleb liht­salt kaasa minuga.

H: Ma olen suhteliselt püsimatu, mulle ei meeldi paigal seista ning nende toredate aastate jooksul olen juurde saanud omale palju tuttavaid ja sõpru ning ka kogemusi, mis on olnud eluks väga vajalikud. Praegusel ajal, kus enam koolipinki nühkima ei pea, käin tööl. Tööpäevad venivad mõnel päeval üpris pikaks ning nii palju vaba aega nagu varasemal ajal pole.

3. Kas Sinu arust on vabatahtlik tegevus pigem positiivne Sinu enda jaoks või see pigem pärsib Sind mingil moel?

O: Kasuks tuleb kindlasti, uued huvitavad inimesed ja eri­nevad üritused on alati abiks.

H: Vabatahtlikuna tegutsedes on minu eesmärgiks olnud kogemuste suurendamine, eesmärkide täitmine.

4. Kas Sinu arust peaks vabatahtlik tegevus olema kõr­gemalt hinnatud, kui ta praegusel momendil on?

O: Vabatahtliku tegevus on pigem ikkagi vabatahtlik, seega sa ei oota selle eest mingit tasu . Samas on väga hea, kui keegi märkab su pingutusi.

H: Eks siin ole kaheti mõtlejaid - ühed, kes otsivad tähele­panu ja teised, kellele meeldib vaikselt tagaplaanil nokit­seda.

5. Kas Sind on tunnustatud piisavalt vabatahtlike tege­vuste eest või arvad, et oled väärt rohkem tunnustust, tähelepanu ning häid sõnu?

O: on piisavalt tunnustatud ja olen ka ise väga rahul sellega millega tegelen, arvan, et sellest piisab, kui teised on rahul sellega, millega ma ise tegelen.

H: Tunnustamise, kiituste ja muude tänuavaldustega olen jäänud rahule.

6. Kas Luunja valla noorte seas oleks vaja juurutada va­batahtlikkust?

O: Enamikel noortel on juba argipäevaselt palju asju teha, see kes jõuab kõrvalt midagi korda saata on juba isegi tubli. Igaüks püüab nii palju kui ta saab ja oskab.

H: Ma arvan, et ei. Igale noorele jäägu ikkagi oma valik, kas ta soovib midagi korda saata oma vabast ajast või ei.

7. Kas kavatsed jätkata valitud teed või otsid oma ellu uusi väljakutseid?

O: Uusi väljakutseid otsin alati, kuid ei unusta ega jäta poo­leli praegust hobi.

H: Töö ja hobid on eelisjärjekorras, huvipakkuvatest välja­kutsetest ära ei ütleks.

8. Mida soovitaksid noorele, kes tahaks midagi teha, aga ei tea, kust ja kuidas alustada? Kuhu ta võiks Sinu arva­tes pöörduda, kellelt nõu küsida?

O: Olge aktiivsed, oodake oma võimalust, kindlasti ei tule keegi kandikul midagi kätte tooma vaid ise pead üles näi­tama huvi konkreetse asja vastu. Küll siis tuleb ka edu ja kuulsus.

H: Oma valla noortele soovitaksin käia sellel interneti le­heküljel http://www.luunja.ee/kultuur/toetused. Alati võib abi saada ka Luunja Vallavalitsusest või uurida infot Luun­ja Kultuuri- ja Vabaajakeskusest. Kui ikka ei oska kuskilt alustada võib ka minu jutule tulla ehk oskan aidata.

Omalt poolt tahaksin öelda noormeestele suured tänud ne­nde panuse eest koduvalla elu edendamisse ning soovida neile veelkord palju õnne ning jõudu ja jaksu jätkamiseks!