Võtame näiteks ehitustöölise, kes saab palka 1200 eurot kuus. Tema palgast peetakse kinni üksikisiku tulumaks 210 eurot. Sellest osa, ehk 136,8 eurot kuus laekub linna eelarvesse ja ülejäänud jääb riigi tuludesse, nagu ka kogu sotsiaal- ja töötuskindlustus maks. Kas linnale laekunud tulumaksu osa on vähe või palju?

Arvestades seda, et näiteks lasteaia koha täielik maksumus ilma investeeringutega seotud kuludeta on Saue linnas 195 eurot kuus, siis üks vanem ühe lasteaias käiva lapsega ei kata oma tulumaksuga ära tehtavaid kulutusi, mida linn teeb lasteaia käigushoidmiseks.

Seega on äärmiselt oluline, et linnas oleks piisavalt maksumaksjaid ja et kõikide Saue linnas elavate laste vanemad oleksid Saue linna elanikud rahvastikuregistri järgi.

2012. aastal peaks linna eelarvesse laekuma üksikisiku tulumaksu 4,24 miljonit eurot.

Kui ma registreerin oma elukohaks teise omavalitsuse, hakkab minu tulumaksu osa laekuma sinna pärast 31. detsembrit. Ehk üks kord aastas tehakse ümberarvestusi kohalikele omavalitsustele maksutulude jagamise osas.

Linna suuruselt teine sissetulekuallikas on sihtotstarbelised laekumised, nagu näiteks hariduse andmiseks makstav nn „pearaha", toimetulekutoetused ja muud. Saue gümnaasiumi õpetajate töötasudeks, õpikute ostmiseks ja põhikooli koolilõuna katteks laekub 2012. aastal riigilt 993 186 eurot. Muud kooli ülalpidamiskulud, nagu sisseseade, kommunaalkulud, jooksev remont ja muu, on linna kanda. Huvikoole ja lasteaeda peab linn ülal täielikult omavahenditest.

Suuruselt kolmas sissetulek linnale on teenuste müük. Saue linn müüb kooli ja lasteaia teenust teistele omavalitsustele, annab rendile ruume ja saab ringide osalustasusid. Suuruselt neljas sissetulek on maamaks.

Saue Linnavalitsus peab hoolitsema oma tulude eest, kuna me peame tagama, et linnas oleks hea elada ja et siia tahetaks asuda elama. Peame hoolitseme selle eest, et meie sotsiaaltoetuste andmise korrad oleks sellised, mis toetavad kodanike otsust määratlemaks oma elukohaks Saue linna.