Vastab AGRI projektijuht

Kaljo Kahro: Juttudel on tõsi taga. Maaelumess AGRI, mis pea kakskümmend aastat toimus Türil, tahab tulla nüüd Väänasse.

Mis üritusega on tegu?

AGRI Maaelumessile pandi alus Soome messikorraldajate poolt täpselt 20 aastat tagasi – siis, kui lääne moodsaim põllumajandustehnika oli Eestis üsna haruldane, tekitas maainimestes tohutut huvi.

Mõne aastaga kasvas üritus nii suureks, et Türi linna väljakud jäid kitsaks. Kolisime siis Säreverre, tollase Türi Tehnika- ja Maamajanduskooli õppepolügoonidele. See andis maaelumessile kohe uue hingamise, tekkisid avaramad võimalused.

Ja nagu selliste suurte üritustega ikka, kaasnes ka AGRIga võimas sünergia – kõigepealt hakkasid tehnikanäituse vastu tundma huvi aiandus- ja ehitusfirmad, nii et aiandus moodustas meil juba omaette olulise sektori.

Siis hakkasid meie kaubamärgi alla tulema teised üritused – Eesti kuulsaim ratsavõistlus Palladium Cup toimus koos AGRIga, paralleelselt maaelumessiga toimus ka Grillfest. Nii et ühel ajal leidis Türil aset kolmiküritus, mida külastas 12 000-15 000 inimest.

Märkimata ei saa jätta ka kohalike elanike algatatut – AGRI näituseväljaku lähedal oli jaanalinnufarm, selle omanik hakkas kohe korraldama eksursioone oma farmi. Türi Tehnika- ja Maamajanduskool hakkas koos AGRIga samal ajal pidama aga noortalunike rahvusvahelisi kutsevõistlusi.

Aga miks nüüd Türilt Väänasse?

Viimastel aastatel on vähenenud huvi suure põllumajandustehnika vastu. Eks siin ole põhjuseks ka masu, aga mitte ainult... Kunagi oli meil kuulus automess Motorex, kus osalesid kõik automüügifirmad ja mida külastasid tuhanded inimesed. Nüüd seda messi ei toimu. Miks? Sest igal autofirmal on oma müügisalong.

Kes autoomanikest tahab aga moodsaimate mudelitega tutvuda, peab sõitma Saksamaale. Nii on see ka põllumajandustehnikaga. See aga ei tähenda, et näituste või messide vastu huvi puuduks. Viimastel aastatel kasvas ka AGRI-l oluliselt aianduse, ehituse ja käsitöö osa. Kuigi mõned nädalad enne AGRI toimub Türil kuulus Lillelaat, kus on ka kõik samad kaubagrupid esindatud.

Nii et maaelumess Lillelaadaga enam konkureerida ei taha?

Lillelaadal on oma sünergia olemas. Ja tohutu – selle ürituse kordamineku eest seisab nii linn kui vald. On ju Türi linn oma turundusnime – Kevadpealinn – saanud just kevadüritustelt. Oleme aga veendunud, et Väänaski see hea sünergia tekib.

Milliseid võimalusi maaelumessi traditsiooni tekkimiseks näete Väänas?

Vääna mõisakool, kuulnud meie plaanist teha AGRI Väänas, avaldas kohe valmisolekut korraldada samal ajal eksursioon sarjast “Unustatud mõisad.” Vääna Ratsakeskus tahab üheaegselt AGRIga korraldada aga ratsavõistluse, samuti abiks olla messi külaliste autode parkimisel.

Ka on korraldajatel mõned ideed välja pakkuda – miks ei võiks näiteks kohalikesse rahvarõivastesse riietunud Tabasalu gümnaasiumi miss olla AGRI reklaamitüdrukuks. See tõstaks kindlasti ka missivalimiste mainet – võitja saaks suurtes lehtedes kohe pilgupüüdjaks.

Ka on Harku vallas palju inimesi, kelle anded ja oskused on laiemale üldsusele tundmata. Kel on omad nipid aia kujundamiseks, kes tunneb kokkamise saladusi. Ei pea me neid nippe tingimata vaatama televiisorist.

Nii et kui presidendil on kampaania Talendid koju, siis meil võiks vastukaaluks olla kampaania Talendid kodunt välja. Kindlasti tekib mõtteid, millega üritust huvitavalt sisustada, veel paljudel. Ootame.

Koos mõeldes ja tegutsedes sünergia tekibki.

Kui inimesed külastavad teie kodulehekülge www.naitused.ee, siis võib neid ehmatada ürituse mastaapsus – 12 000 külastajat, 200 firmat, suur tehnika, kombainid, traktorid.

See 12 000 külastajat ja 200 firmat oli AGRI tippaastatel – 2007, 2008. Ja ei tohi ühte unustada – kolme päevaga, mitte korraga. AGRI kestis tavaliselt kolm päeva.

Kui palju rahvast selleks aastaks prognoosite?

Väga keeruline on midagi konkreetset ennustada, toimub ju üritus täiesti uues kohas ja muutub ka pisut kontseptsioon.

Katsetame sel aastal nö väiksemas mahus pilootprojektiga. Kui see laabub nii korraldajate kui ka kohalike elanike arvates, siis edaspidi jätkame juba tõsisemalt. Sel aastal oleks üritus kõigile külastajaile tasuta.