2009. aasta märtsis ilmus Imbi Pajul Soomes koostöös Sofi Oksaneniga küüditamise 60. aastapäeva puhul artiklite kogumik „Kõige taga oli hirm". Kogumik sai sama aasta lõpus Helsingi Sanomate kriitikutelt tunnustuse kui enim tähelepanu saanud teatmeteos. Selles kirjutavad eesti, soome, vene, saksa ja inglise ühiskonnategelased, ajaloo ja inimsusevastaste kuritegude uurijad, ajakirjanikud ja stalinistliku terrori ohvrid Nõukogude Liidu hirmutusvõtete mõjust Eestile, eestlastele ja venelastelegi. Autoriteks on lisaks Imbi Pajule ja Sofi Oksanenile ka president Toomas Hendrik Ilves, Enn Soosaar, Maimu Berg, Mart Laar jt. Ehk kõige rohkem on Imbi Paju laineid löönud psühholoogilis-ajaloolise dokumentaalfilmi ja raamatuga „Soome lahe õed", mis soomlaste hulgas saavutas kohe suure populaarsuse. Soome välisminister Erkki Tuomioja on öelnud, et Imbi Paju raamat on suurepärane kultuuriajalooline ja tänuväärse teemaga teos. President Ilves kinkis selle ka Soome presidendile Sauli Niinistöle riigivisiidi ajal Eestisse. „Soome lahe õed: vaadates teiste valu" võib lugeda kui seni rahvusvahelisel areenil Imbi Paju visiitkaardiks olnud „Tõrjutud mälestuste" teist osa. See on psühhoajalooline teos, mis annab hääle külma sõja ajal tekitatud vaikusele ja juhib tähelepanu ka sellele, kuidas minevikusündmuste mõju pärandub edasi järgmistele põlvkondadele.

Sügavalt inimlik teos räägib Soome ja Eesti saatusest, milles on rohkem sarnast kui erinevat, ning Euroopa naisteorganisatsioonide koostööst sõdade ärahoidmise nimel.

Et andekad inimesed on mitmekülgsed, tõestab ka Imbi Paju elusaatus. Oma erialalt on ta hoopis muusik, kes laulnud Vanemuise, Eesti Raadio ja Televisiooni kooris ning võtnud nii Rootsis kui Soomes häälemeisterlikkuse koolitusi. Samas õppinud aga ka Eesti Humanitaarinstituudis ja Helsingi Ülikoolis hoopis riigiteaduskonnas.

Oma juuri pole Imbi Paju ka vaata mata rahvusvahelisele edule unustanud. Alates 1999. aastast korraldab ta oma kodukülas iga-aastast kirjanduspidu - Võtikvere raamatuküla. Selle ürituse loomise ja edendamise eest sai ta president Lennart Merilt Valgetähe medali.

Ka president Toomas Hendrik Ilves, kes sel suvel isegi oma perega Võtikveres kohal oli, on Imbit tunnustanud Valgetähe V klassi teenetemärgiga just filmide, ajakirjandusliku töö ja kohaliku elu edendamise eest Jõgevamaal.

Seega tuleb maailmaklassi nimi meie enda koduvalda, et siinsete kirjandushuvilistega kohtuda. Ootame aktiivset osavõttu.