"Elu nagu laevaköögis," ütleb üks selle kooli vilistlastest, kellele oma vana kooli elu senini korda läheb. Kuna lugu puudutab mitme inimese, sealhulgas ka laste väga isiklikke teemasid, jääb kooli asukoht avalikustamata.

Kohalike jaoks on avalik saladus, et selle kooli erinevad õpetajad on olnud korduvalt seksuaalvahekorras alaealiste õpilastega, kuid väike küla hoiab oma saladusi väga kiivalt.

On teada, et üks noor naisõpetaja sai lapse koolis õppiva noormehega 2007. aastal. Osapooled ei varja seda isegi oma Facebooki seinal, mida illustreerivad noorte ühispildid. Kaheksa kuud tagasi plahvatas külakohas uus skandaal - järgmise õpetaja järgmine laps. Selle loo osapooled end avalikult ei reklaami ning isaks saanud õpilane ei taha kogu loost midagi teada. Õpetaja aga kihlus oma tegeliku elukaaslasega sel sügisel, seega ametlikult on alaealise õpilasega koos saadud lapsel kihlatu perenimi.

"Vanemad saadavad oma lapsed meie juurde saarde, et saaks kaelast ära! See, millest ma olen aastaid rääkinud ja mida teab iga lapsevanem, et poistel läheb 6.-9. klassis raskeks. Ning siis saadetakse kolkakooli - jalust ära. Tugev väikekool võiks teha imesid nende lastega, aga siin muutub kõik üha hullemaks," kirjeldab olukorda põline, anonüümsust sooviv saareelanik Nelli Teatajale.

Koolidirektori kommentaar selle kohta, kui talle alluv pedagoog põhikooli alaealise lapsega lapse sai, võiks aga kuuluda koolielu klassikasse: "Vaatasid teki all koos telekat, külm oli."

Esimesena emaks saanud õpetaja lahkus töölt dekreetpuhkusele. Õpilasel jäi kool pooleli. Kas haridustee jätkus kusagil mujal, ei ole teada.

Küll aga on teada rida tõsiasju, mida osalised lahkelt oma Facebookis jagavad. Pärast lapse sündi vanemad kihlusid ning veel mõnda aega hiljem said ka teise lapse. Praeguseks on perekond Eestist lahkunud ning end Soomes sisse seadnud. Kihluspäeval oli pere meespool endiselt 15-aastane.

Teise loo osalised varjavad oma lugu kiivamalt ning siinkirjutajale on teada vaid üks kurblik SMS pedagoogilt endisele õpilasele - teemal, et kas siis lapsest põrmugi ei hoolita.

Nelli Teataja pöördus eetiliste hinnangute saamiseks kohaliku omavalitsuse ametnike poole. Noorsoo- ja haridusameti juhataja kinnitas telefonivestluses, et pole õige persoon, kellega haridusteemadel vestelda. Valla kommunikatsiooni- ja arendusjuht aga keeldus kommentaaridest.