„Õigemini käib see majanduslikult üle jõu isegi keskmisel tasemel kodanikule,” tõdeb Tammsaar ja tunnistab, et teab seda omast käest.
Elu võimalikkus maal sõltub Tammsaare sõnul suurel määral maagilisest sõnast „EIT”, kus E tähendab elektrit, I – internetti ja T – teed.
„Kõik need komponendid on määrava tähtsusega otsustamaks, kas elu ja aktiivne töö on võimalikud ja vastuvõetavad väljaspool linnu,” tõdeb Tammsaar. „Vähe sellest, et internetikiirused on kordades madalamad, on need tänased ühendused maal tunduvalt kallimad kui linnas. Ma oleksin nendega ühte meelt, kes väidavad, et tänases ühiskonnas peaks internet olema üks põhivabadusi sellest tuleneva võrdse võimalusega seda kasutada.”

Siim Maiste Oela külaseltsist märgib, et Oela külas on EMT levi mõnevõrra paranenud, kuna Kodilasse on paigaldatud repiiterid (vaheseade, mis võimendab õhu kaudu levivat signaali – toim). Elisa internetilevi on nõrgem, kuna see jõuab Oelasse Kelba külas asuvast mastist, stabiilsemad ühendused on võimalik luua välisantennidega. Tele2 leviala on Oelas Maiste kinnitusel kõige nõrgem.

Rapla vallas asuva Nõmme küla vanem Aivi Meister ütleb, et nende külas kasutatakse internetti üldse ehk ainult igas teises peres, aga seda mitte levi puudumise tõttu, vaid külas elab palju vanemaid inimesi, kes arvutit ei tunne. Kasutatakse EMT ruuterit ja netipulka, 4G-ga ollakse rahul, ja Elioni ruuterit. Üldine arvamus oli külavanema sõnul, et kui raatsitakse kallim ja seega kiirem pakett osta, siis toimib väga hästi.

„Maapiirkondades saab internetti osta raha eest – seda otseses mõttes,” kinnitab Kohila vallas elav Juuru vallavanem Margus Jaanson. „Toon näite elust enesest, kus elan keskusest väljas ning pean kasutama sobivat mahtu ja paketi hind – ei sisalda teisi teenuseid – on 40 eurot kuus. Tallinnas või mujal linnades ei maksaks sellist hinda keegi. Jutt üle-eestilisest kiirest levist on müüt ja kaabel veetakse ikka sinna, kus tarbijaid rohkem on, nagu ikka meie tarbimisühiskonnas. Küsimus on ju mitte ühenduse olemasolus, vaid selles, kas sa saad selle otsas lehte ja meili lugeda või ka tööd teha.”

Loe pikemalt Raplamaa Sõnumitest.