Erandiks on elamumaa (korruselamumaa, õuemaa) mille maamaksumäär jäi senise 1,1% protsendi tasemele. Põllumajandussaaduste tootmiseks kasutusel oleva haritava maa ja loodusliku rohumaa maamaksumääraks jäi samuti senine 0,5%, maksutõus kinnitati ärimaale maamaksumääraks on 2,5% maa maksustamishinnast aastas.

Üldine maamaksumäär 2% kehtib kõikidele ülejäänud sihtotstarbega kinnistutele (tootmis-, transpordi-, metsamaa jne).

Maksutõusu motiveeritus

Maamaksu määra tõstmise põhjenduseks on asjaolu, et Saue vallas on maa maksustamise baashind võrreldes naabervaldadega olnud ajalooliselt madal. “Samas on maa tarbimisväärtus äri- ja tootmisettevõtetele Saue valla teatud piirkondades tänu heale infrastruktuurile isegi kõrgem. Maamaks peaks seda väärtust kajastama,” põhjendab maksutõusu määruse seletuskiri.

Samuti tuuakse seletuskirjas selgitusena ära asjaolu, et Saue valla Pärnu maantee äärne piirkond on kiiresti arenemas äri- ja tootmismaade sektoriks.

Seletuskirjas leitakse, et vallas tegutsevad äri- ja tootmisettevõtted tervikuna panustavad valla eelarvesse tagasihoidlikult. Suurim panus antakse läbi töökohtade loomise, samas ei ole mingit garantiid, et suuremahulistes tootmis- ja äriettevõtetes üldse kasutatakse kohalikku tööjõudu. Erandi moodustavad põllumajandussektori ettevõtted, mis on piirkondades olulised tööandjad.

Tulubaasi on vaja suurendada

Seaduses ette nähtud võimalused oma tulubaasi muuta on valla jaoks suhteliselt piiratud.

Samal ajal on seoses elanike arvu kasvu ja piirkonna arenguga suurenenud taristu investeeringute vajadus. Ka nõuavad viimaste aastate talveolud tunduvalt suuremaid teehoolduskulusid.

Eelarvet tervikuna pingestavad majandusolukorrast tingitud toimetulekuraskused, mistõttu on tõusnud jooksvad kulud sotsiaaltoetustele.

“Tulubaasi mitmekesistamise võimalusi analüüsides on hinnatud ka müügimaksu kehtestamist valla territooriumil ning teiste kohalike maksude potentsiaali (näiteks automaks, parkimistasu).

Asutud on seisukohale, et maa, mis on kasutusel intensiivse tootmisressursina, on hetkel ainuke arvestatav tuluallikas tulumaksu kõrval, vähemalt seni, kuni omavalitsuste eelarvesse ei laeku muud tulu ettevõtlusest,” selgitas Laisk.

Uued maamaksumäärad jõustusid 1. jaanuarist 2011.
____________________________________________________

Kommenteerib vallavanem Andres Laisk:

Maamaksu määrade muutmise puhul on tegemist otsusega, mille puhul väga suur osa poolthäältest tulid volikogu liikmetelt, kelle jaoks see oli otseses vastuolus isiklike majanduslike huvidega, aga jätkus riigimehelikkust selle sõna kõige paremas mõttes. Selle otsuse tulemusena suureneb eelkõige vallas tegutsevate ettevõtete panus valla arengusse. See omakorda annab neile põhjuse ka vallalt rohkem tahta.

Loodan, et see on samm vastastikuste suhete positiivse arengu suunas, mis soodustab koostööd ja konstruktiivset dialoogi ning ettevõtted teadvustavad enam oma tegevuse seotust kohaliku kogukonnaga.

VÕRDLUS NAABRITEGA: isegi peale muudatuse vastuvõtmist on Saue vald jätkuvalt üks madalama elamumaa maamaksumääraga vald piirkonnas.