"Maarahva kongressil tulevad arutlusele nii maapiirkondadele kui ka kogu Eestimaale olulised valuküsimused. Maarahva Kongress on erakondadeväline, oodatud on arvamuste paljusus ja oodatud on kindlasti erinevad seisukohad nimetatud teemadel. Osalema oodatakse inimesi erinevatest poliitilistest erakondadest ja organisatsioonidest, põllumeeste ühendustest, külaseltsidest ning seltsingutest, leader tegevuse eestvedajaid jne," ütles Tuiksoo. "Delegaadid Maarahva kongressile valivad omavalitsused, kuid küalisena võib end kongressile registeerida igaüks," lisas ta.

Tuiksoo sõnul on Maarahva kongressi kordaminekul oluline roll erinevate valdkondade tunnustatud spetsialistidel. "Nii räägivad haldusreformi temaatikast ka regionaalminister Siim Valmar Kiisler ja inimgeograaf filosoofiadoktor Garri Raagmaa. Koolireformi-teemalist arutelu juhib endine haridus- ja teadusminister ja praegune Riigikogu liige Mailis Reps," ütles Tuiksoo.

Eesti Maarahva kongressil osalejate poole pöörduvad president Arnold Rüütel, Põlva linnapea Georg Pelisaar, Tallinna linnapea ja Eesti Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees suursaadik Mart Helme.

Eesti Maarahva kongress kui maarahva esinduskogu  tuli esmakordselt kokku 1994. aasta 3. märtsil. V Eesti Maarhva Kongress toimus 2010. aastal Paide kultuurikeskuses.