Esmalt jagasid oma teadmisi ajaloost üheksandikud, kes rääkisid Eesti ajaloo ühest olulisemast sündmusest - madisepäeva lahingust. Tol päeval möödus sellest täpselt 795 aastat. Ansambel „Oort" taustaks, laulsid 5. - 9. klasside õpilased tantsupidudel väga tuntuks saanud lugu „Öised orjad", mida illustreeris 5. - 6. klassi õpilaste tants. Rahvuslikes riietes noored tõid kuulajate ja vaatajateni sõnumi, mida tähendas eestlaste jaoks 600-aastane orjapõlv.

Viimaks algas päeva oodatuim osa - esinemisjärje võttis üle Henton Figueroa, kes tegelikult oligi kogu ürituse peategelaseks, kellest saadet "Eesti lood" meie koolis filmitigi. Henton Figueroa on oma kuueteist Eestis veedetud aasta jooksul saavutanud enam kui mõni meist terve elu jooksul. Figueroa on Tšiili aukonsul Eestis, eksportöör, majandusõppejõud ja Vigala piimatööstuse juhatuse liige. Meile andis ta põhjaliku ülevaate Tšiilist vabariigina, sealsetest inimestest, kommetest, loodusest ja tööstusest ning selle laiendamisest Eestis.

Minule isiklikult jättis sügava mulje tema üllatavalt hea eesti keele oskus, mis kindlasti annab silmad ette paljudele Eestis elavatele välismaalastele.

Jutu sekka lisas külaline ka omajagu humoorikaid seiku, mis harva ainult väikse muigega kuulajate suunurgas piirdusid. Lõpetuseks jagas koolidirektor Kristine Niit nii Figueroale kui ka võttegrupile heldekäeliselt kooliaastapäevaks valminud meeneid.

Niisiis, hoidke ikka telekaval silm peal, ehk juhtute nägema ka meie väikese koolipere suurt tähelendu.