Lillede ja õite ilus tunneme niidetud muru lõhna, mis rahustab hinge ja meelt. Ning lõpuks avastad end mõttelt - hämmastavalt ilus oled, Eestimaa. Peagi on käes aeg, kus hämarik koidule ulatab käe.

Jaanipäev toob kokku oma kodukandi rahva nii ligidalt kui kaugelt. See on tähtpäev, mis tähtsustab meie, eestlaste traditsioone, ühtehoidmist ja kogukonna tunnetust.

 „Sõlmi sõprus Sõmeruga" on meie valla tunnuslause. Juunikuus oli ja on võimalik meiega sõbraks saada väga paljudel inimestel, sest Sõmerul sai 1. juunil teoks lambafestival, mis on Eestis ainulaadne ja võimalik, et jääb ka Sõmerule traditsiooniliseks suursündmuseks. Suurim tänu korraldajatele ja Rägavere mõisa rahvale, Pille ja Morgan Hammerbeckile, kes on idee autorid.

23. juunil toimub maakaitsepäev, kus korraldatakse maakondlik võidupüha paraad ja presidendi poolt saadetud võidutule üleandmine valdadele.

Ootame kõiki 23. juunil Rägavere mõisa lähedusel asuva Vabadussõja mälestusmärgi juures, et asetada ausamba jalamile lilli, ja pärast seda Sõmeru keskusehoone juurde, et tähistada väärikalt võidupüha.

Hiljuti kinnitas volikogu kaks väga olulist määrust: Sõmeru valla avaliku korra eeskirja ja Sõmeru valla heakorraeeskirja.

Nende eesmärgiks on tagada Sõmeru valla haldusterritooriumil kogukonna rahulik kooseksisteerimine ja turvalisus ning puhtus, heakord ja säästev elukeskkond. Tahan siinjuures rõhutada, et eeskirjad on täitmiseks kohustuslikud kõigile Sõmeru valla haldusterritooriumil elavatele, viibivatele ja/või tegutsevatele füüsilistele ning juriidilistele isikutele. Ekslikult arvatakse, et täita tuleb ainult riigikogu ja ministeeriumite poolt väljastatud õigusakte ning järelevalveasutuste ettekirjutusi.

Tegelikult tuleb täita ja jälgida ka kohalike omavalitsuste poolt väljastatud õigusakte ning nende täitmata jätmine või nendega vastuollu minemine toob samuti kaasa rahalise karistuse.

Toon välja kehtestatud eeskirjadest mõningad nõuded, mida tuleb kõigil Sõmeru valla territooriumil viibijatel täita:

• mänguväljaku omanik on kohustatud tagama mänguväljakul heakorra ja turvalisuse. See tähendab, et kui on ehitatud avaliku kohta mänguväljak, siis selle omanik (näiteks kortermaja ühistu) vastutab ka selle korrasoleku eest;

• Sõmeru valla haldusterritooriumil on keelatud kasutada klaastaarat mängu- ja spordiväljakutel. Kõik, kes istuvad mänguväljakul oleval pingil klaastaaraga, võivad saada selle eest rahalise karistuse;

• keelatud on põletada tiheasustusalal prahti ajavahemikus 15. maist kuni 15. septembrini. Nõue kehtestati eelkõige selleks, et naabrid ei häiriks teisi lõkkesuitsuga. Kui lõkkesuits kedagi häirib, tuleb sellest teavitada valla järelevalveametnikku Ilmar Pekrit telefonil 322 0846. Valla järelevalveametnikule võib teada anda kõigist vallas kehtestatud nõuete rikkumistest;

• keelatud on risustada ja reostada territooriumi ja ehitisi, sealhulgas avalikus kohas maha sülitada, urineerida ja roojata, visata maha prahti. Ka kommipaberi mahaviskamine võib kaasa tuua rahalise karistuse.

Järelevalvet eeskirjade täitmise üle teostavad vastavalt oma pädevusele vallavalitsus, politsei ja piirivalveamet. Kõik vallas kehtestatud eeskirjad on kättesaadavad valla kodulehel. Ilusat suve!