Festivali kaubanduse korraldaja Triin Pärna sõnul on eilse seisuga registreerunud 50 kauplejat, kellest umbes pooled on osalenud ka varasematel aastatel. „Pakutakse käsitööd, küpsetisi, grillõunu, istikuid, talutoodangut ning õunaga suitsutatud kala ja lihatooteid. Kohapeal pressitakse värsket õunamahla ja temaatilisi roogasid pakuvad Türi Pritsumehed,“ lisas Pärna.

Traditsiooniliselt valitakse festivalil parimat õunakooki, maitsvamat õunamahla ja õunaveini ning esmakordselt ka õunahoidist. Ilmselt on õunarohkel aastal põnevaid hoidiseid valminud hulgaliselt ning korraldajad kutsuvad perenaisi aktiivselt osalema. Töid hindab žürii, parimatele on festivali toetajatelt hulgaliselt auhindu.

Kultuurikeskuses on välja pandud kolm huvitavat näitust. Oisu raamatukoguhoidja Eha Marrandi tutvustab õunateemalist kirjandust. Lisaks on ta kogunud ajakirjandusest õunateemalisi artikleid ja retsepte spetsialistidelt ning koostanud õunaluuletuste nimekirja. Materjalidega saab tutvuda kohapeal ning nimekirjad leiab ka õunafestivali kodulehelt.
Türi Rahvalehe toimetajal Teet Reieril on valminud fotonäitus „Türi valla õun“. „Vallas on tuhandeid õunapuid, neist igaüks omamoodi ilus,“ ütles autor. „Mõned nendest puudest ja viljadest on jäänud ka pildile.“
Õunanäitusele on Rebase Talu tutvumiseks saatnud 48 sorti õunu, neist kuutteist sorti saavad külastajad ka degusteerida.

Esmakordselt toimub õunapuude hoolduslõikuse koolitus kahes koduaias – Kungla tn 35 ja Paide tn 8. Praktilisi oskusi demonstreerivad Liivi Lohvart ja Kaido Männilaan. Huvilised võivad minna aedadesse kella 11ks nii ise, kui ka koos grupijuhiga, kogunedes kell 10.45 festivali lava juurde.

Päeva sisustavad valla isetegevuslaste etteasted, põnevad tegevused ja auhinnamängud laste ja noorte alal. Pärastlõunal saab nautida muusik Jaan Pehki kontserti.

Festivali päeva toovad elevust täistundidel toimuvad heategevuslikud oksjonid, mille tulust soetatakse õunapuu istik. Puu istutatakse festivali lõppedes Murumoori mänguparki.

Vabatahtlikest koosnev korraldustoimkond ootab kõiki Türi Õunafestivalile!

Vaata lisainfot ka Türi Õunafestivali koduleheküljelt www.õunafestival.ee.