Meil seostatakse mardipäeva Martin Lutheriga. Sellega seoses on levinud ka mitmesuguseid legende ja seletusi Lutherist kerjusena ja tema naisest, kes samuti kerjusena ringi liikunud.

Sina oled Mart. Oskad sa ütelda, miks sulle selline nimi pandi?

Pandi lihtsalt üks ilus eesti nimi. Sel ajal olid lihtsad nimed kombeks. Ka õele pandi tavaline nimi - Malle.

Tunned sa ennast sellepärast veidi erilisena?

Natuke ikka, sest just sel päeval käivad ju igasugused külalised.

On su tutvusringkonnas veel Marte?

No juba Uhtna kandis on näiteks Mart Maas, kes oli kolhoosis pearaamatupidaja ja suur mälumängur. Jõgevamaal on koolivend, küll minust tublisti noorem, geoloog Mart Harold.

Mida tähendab mardipäev tähtpäevana sinu jaoks? On teie peres sellega seotud ka mingi kindle rituaal?

Erilist rituaali ei ole, kuid mingi ootusärevus on ikka hinges. Varemalt oli menüüs kindle koht haneprael ja kapsastel, aga praegused ungari haned ei ole nii head.

Oled isa ka marti jooksmas käinud?

Olen ikka. Meeles on kui mind Kuremaal mustlaseks tehti ja keegi ei tundnud ära. Lõbus oli.

Mille poolest erinevad tänapäeva sandid varasematest?

Vanasti olid mardisandid värvikamad. Peeti ka maskiballe ja karnevale, kus olid parimatele auhinnad ja südaööl tehti kokkuvõtteid. Praegu päris tihti tullakse ja lihtsalt ollakse ja oodatakse maiustusi. Sel aastal käisid küll vahvad sandid, kes oskasid laulda ja tantsida ning olid julged juttu rääkima.

Millega tegelesid kolhoosi ajal, millega praegu?

Kolhoosi ajal olin agronoom. Staaž sellel alal alates 1964. aastast. Esimene töökoht oli Kuremaal. EPA-sse seda ala õppima sain juhuslikult. Tegelikult tahtsin hoopis spordiarstiks saada, aga kehakultuuri osakonnas jäi sissesaamisest veidi puudu. Praegu nokitsen kodus: toimetan aias ja õues, lahendan ristsõnu, jälgin uudiseid ja sporti. Sain 1962.aastasl tõstmises eesti noortemeistri tiitli kärbeskaalus. Sellepärast meeldib mulle see spordiala ka praegu. Heameelega vaatan ka naiste tennist, mängin malet ja kabet ning bridži.

Miks male ja kabe? Kuidas selle juurde jõudsid?

Neid mänge mängisin juba viieaastaselt. Isa õpetas käigud selgeks. Hakkas meeldima. Omal ajal mängisin palju kirimalet. Suuremaks saavutuseks peangi võitu kirimale simultaanis maailmameistri Tõnu Õimu üle ja kaks viiki simultaanis meistersportlase Jüri Randviiruga.

Oma mänguharrastusele lisaks oled ka õpetajarollis. Juhendad Uhtna õpilaste maleringi.

Jah. Praegu läheb üheksas aasta. Antud momendil on parimad Joost Podekrat ja Andra Toom. Andra on tüdrukute arvestuses juba Venevere turniiri kolmekordne võitja. Tublid on ka Järt Podekrat, Jan Alferov, Gert Evert. Huvilisi on tegelikult veel teisigi ja noorematest klassidest on järelkasv täitsa olemas. Malemäng nõuab püsivust.
_____________________________

Kadripäev on nime saanud arvatavalt 4. sajandil elanud ja aastal 304 surnud Aleksandria pühaku Katariina järgi.

Tavaliselt valivad lapsele nime vanemad. Sina oled üks vähestest, kes on saanud ise nime valikul kaasa rääkida. Miks Kadri?

Nime muutmine tuli päevakorda siis, kui ees oli reis Soome. Arvatavasti plaanisime seda piiri ületamisel sekelduste vältimiseks. Mäletan, et nii ema, isa kui ka mina pidime avalduse kirjutama ja mina mingi lünkteksti tätma. Juttu oli esialgu ainult perekonnanime muutmisest, kuid äkki proua, kes meie paberitega tegeles ütles, et võimalus on ka uus eesnimi valida. Siis läks asi põnevaks. Oi, mul jooksid kõiksugused peened nimed peast läbi! Pidama jäin nimel Maria, sest just sel ajal jooksis televiisoris seriaal Lihtsalt Maria. Tegin oma valiku uhkelt teatavaks, aga ema suunas mind väga oskuslikult nimele Kadri. „Oled ju kadripäeval sündinud ja see on ikkagi eesti nimi", selgitas ta. Nii jäigi. Nimemuutus sai ametlikuks 25. mai 1993. Just siis toimusid Uhtna Põhikooli missivõistlused ja mina osalesin ka. Seal ma oma uue nime teatavaks tegingi. Kuigi sellel ajal ei olnud see nimi minu arvates eriti populaarne, siis nüüd olen ema soovituse ja oma otsusega väga rahul.

Tunned sa ennast kadripäeval kuidagi eriliselt.

Kadri olla on väga eriline. Olen ju oma nimepäeval sündinud. Nime ajalugu on kuulus ja aukartust äratav. Minu sünnipäev on ju rahvakalendri tähtpäev. .

Missugused on pere traditsioonid seoses selle tähtpäevaga?

Eks ikka kadrisanti joosta ja sünnipäeva pidada.

Aga tähtpäevadega üldse?

Mina peaksin tähtpäevi ja pidusid nii vaikselt kui võimalik, aga tütar on suur korraldaja, nii et rahvakalendri tähtpäevad on kodus aukohal.

Oled sa ise käinud kadrisanti jooksmas?

Põhikooli ajal. Uuesti siis, kui tütreke kadri- ja mardipäeval oma peegelpilti nähes enam nutma ei hakanud. Alguses olid väikesed ringkäigud: ema juurde, paar naabritädi ja vanaema. Nüüd jookseb laps oma sõbrannadega.

Missugused sandid sulle meeldivad?

Kõige toredamad on need sandid, kes on lärmakad ja julged ning kelledel laulud ja luuletused peas.

Kadripäev on välitööde lõpuaeg. Kas välitööd on tehtud?

Oma väike tagasihoidlik ajalapike on jõe taga. Enda arvates sain juurikad õigel ajal keldrisse veetud, maa jõudsin läbigi kaevata ning tähtsamad lillesibuladki mullast välja uuristada.

Kadripäevast tuli alustada ketrusega. Sinu suhe vokiga?

Olen vokki näinud. Eriti sümpaatne see tööriist pole, sest muinasjuttudes juhtub alatasa nendega töötades õnnetusi.

Sinu suhe käsitööga üldse?

Käsitöö on minu jaoks nagu omaette maailm. Kududa ja heegeldada võin nõrkemiseni. Minu vanaema Vaike oli ka kõva kuduja ja tema poolt on mul selgeks saadud kuldreegel: paha tujuga ei tohi kududa, muidu kood kõik mustad mõtted töösse sisse. Kõige enam valmistab rõõmu see, kui enda loodud ese kellegil seljas või jalas on.

Kadri toob karjaõnne. Milline on Sinu suhe loomadega?

Loomad on mulle alati meeldinud. Olin umbes 8-9aastane. Vahtisin kogu aeg, kuidas vanaema lehma lüpsis. Mulle maites soe piim. Kord võtsingi õuepeale jäetud lüpsiku ja kõmpisin lehma alla. Kui vanaema lauta taipas tulla, oli mul üks konservitäis piima lüpstud. Ta tänas jumalat, et olin valinud vana ja rahuliku piima andja.

Katariina on noorte neidude ja naisõpilaste kaitsepühak. Oled sa tundnud, et oled kuidagi kaitse all?

Kui mõelda oma minevikule ja vaadata seda hetke kus praegu olen, siis kindlasti on mind hoitud ja kaitstud. Arvan, et minu kaitse seisneb perekonnas.

Millest tunned rõõmu?

Olukordadest ja inimestest, mis /kes toovad teistes esile hea. Kõikidest naiselikest asjadest. Inimestest, kes suudavad mind ümber veenda ja tagant utsitada, midagi tegema, kuskil osalema. Hetkedest, mil saan olla iseendaga või tegeleda oma hobidega. Ajast, mil saab oma edu või ettevõtmist nautida.