Aasta lõpus on ikka kombeks kokkuvõtteid teha ja nii püüan minagi lühidalt möödunud juubeliaastat meenutada. Teatavasti täitus vallal 20 aastat omavalitsusliku staatuse omistamisest, mida tähistati 5. aprillil.

Eriline oli lõppev aasta sellegi poolest, et meie vald sai esimese aukodaniku. See tiitel omistati sumomaadleja Kaido Höövelsonile, sumotori nimega Baruto. Aukodaniku tiitel anti Kaidole kätte 2. juunil Muuga mõisa päeva raames. Minu hinnangul pälvis tiitli igati õige inimene. On ta ju toonud tuntust nii meie vallale kui kogu Eestimaale. Õnne ja edu Kaidole edaspidiseks ja loodame, et ta kodukanti ükskord tagasi tuleb.

Head meelt teeb selle aasta keskmisest suurem laste sündide arv. Ilmavalgust on tänaseks hetkeks näinud 22 uut ilmakodanikku ja sellega seonduvalt saab veebruarikuus avatud Laekvere lasteaia mängurühm paari aasta pärast arvestatavat hoolealuste lisa. Hea sündivus õigustab eelmisel aastal tehtud suurt investeeringut lasteaia hoonesse ja annab lootust elu jätkumiseks maal.

Vaatamata suhteliselt keerulistele majandusoludele on suudetud jätkata traditsiooniliste kultuuri ja spordiürituste korraldamist. Kindlasti on need meie inimestele olulised ja tähtsad ning nendest ei tohi loobuda. Korraldamise kuludes saab järgi anda kui korraldamise taste pisut allapoole lasta aga igal juhul on see parem korraldamise loobumisest. Võimalusel tuleb ürituste korraldamisel kaasta ka sponsoreid. Kindlasti ei ole see lihtne, aga meie ettevõtjad on abivalmis ja võimalusel leitakse lahendus. Heaks näiteks on siinkohal Laekvere-Simuna rahvajooks, mida korraldati juba kümnendat korda.

Sellel suvel valmis valla kõigi aegade suurim investeering, milleks on Laekvere aleviku veevarustuse ja kanalisatsioonisüsteemide rekonstrueerimine. Maa sisse pandi mitmeid kilomeetreid torustikku, ehitati uued pumbamajad, paigaldati veepuhastusseadmed ja rekonstrueeriti reoveebiopuhasti. Nüüd saame tarbida puhast joogivett, säästes sellega rahakotti poest joogivee ostmata jätmisega ja ilma südant valutamata kasutada kanalisatsiooni, sest biopuhastist väljuva vee näitajad on tõesti väga head. Muidugi on tegemist väga kuluka ettevõtmisega, mida suuremas osas rahastati Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondi projekti kaudu, aga vallal tuli võtta ka laenu, mis omakorda tingib teenuse hinnatõusu. Ma usun, et parema teenuse eest on põhjendatult õigus küsida ka kõrgemat hinda.

Kahtlemata on surve meie rahakotile viimasel aastal järjest kasvanud. Bensiini hind on järjest tõusnud ja see tekitab ahelreaktsiooni enamuse toodete ja teenuste tõusuks. Järgmine hoop tuleb uuel aastal elektri hinnatõusuga. Emotsionaalselt on hinnasildil numbrid küll väikesed, aga kroonidesse ümber rehkendades muutuvad need nii suureks, et osta ei kannataks just kui midagi. Palgatõusu võimalused ei ole paraku teab mis suured vaatamata sellele, et meedia kütab ootust ülesse. Koht kust raha riiki juurde saab tekkida on eksport. Nõudlus meie riigis valmistatud toodete järgi ei ole väga kõrge ja konkurentsis suudame välisturgudel püsida suhteliselt madala toodete omahinnaga, mis omakorda pidurdab palgatõusu. Meie majandust aitab jalul hoida Euroopa Liidu toetusprojektide raha, mis annab tööd ja võimaldab pakkuda teenuseid.

Euroopa abirahadega tehakse ka suurem osa meie valla investeeringutest. Nendeks on viimasel aastal olnud lisaks eelpool nimetatutele Muuga Spordihoone soojustamine ja mänguväljaku ehitamine, Paasvere külamaja ehitamine, Venevere puhkeala rajamine ja oma järge ootavad Kellavere puhkeala ja Laekvere - Moora kergliiklustee. Erandiks on väikesed rahasüstid Laekvere raamatukogu ümberviimiseks vallamajja ja Rahva Maja saali remont, mis tulid kultuuriministeeriumi eraldistena.

Erandlik oli lõppev aasta veel sellegi poolest, et minu mäletamist mööda ei ole ühelgil eelneval aastal nii palju arengudokumente vastu võetud kui 2012 aastal. Olgu nad meenutamiseks üles loetud: Laekvere valla arengukava aastateks 2013-2020, Laekvere valla eelarvestrateegia aastateks 2012-2016 ja Laekvere vallaühisveevärgi ja -kanalisatsiooniarendamise kava aastateks 2012-2024. Nendesse dokumentidesse on sisse kirjutatud soovunelmaid, mis võivad tunduda ebareaalsetena, aga minevik on näidanud seda, et julge unistada ja üks osa unistustest saab reaalsuseks.

Julget unistamist ka Teile head lehelugejad, võibolla on sellel korral jõuluvana koti sees just see asi, mida oled kaua igatsenud.

Kauneid saabuvaid jõulupühi ja teguderohket uut aastat!