Žürii hindas poliitiku küpsetist teise koha vääriliseks

Kuremaa külapäevadel korraldatud "Perenaise marjakoogi" konkursile esitati kaheksa küpsetist. "Tihti olen ostnud vaarikaid koduküla legendaarselt marjakasvatajalt lugupeetud ettevõtjalt Endelt Söödilt. Konkursikoogi jaoks läksime aga koos abikaasa Uunoga metsvaarikaid korjama," rääkis koka- ja kondiitrikunsti harrastav poliitik. Uuno Laul oli Marikale abiks kodusel tordivalmistamisel. Ta kloppis piisavalt suure koguse vahukoort.

"Hea maitse saamiseks lisasin tordile ka mõõdukalt konkjakit ja metspähkleid. Kasutasin ka vaniljekaunu, mida tänavu kevadel tõin Aafrikast Ugandast, kus viibisin erinevate maailma riikide parlamendisaadikute kokkusaamisel," rääkis Marika Tuus-Laul, kes oma küpsetisele pani nimeks "Oma Mari". Peapreemia andis žürii Kuremaa naise Tiiu Väljaotsa tehtud tordile. Marika Tuus-Lauli tehtud "Oma Mari" tunnistati paremuselt teiseks.

"Niisugust torti õppisin tegelikult valmistama juba lapsepõlves. Meie kodus peeti palju toredaid pidusid, sünnipäevi, kus pidi kindlasti olema maitsev tort. Siis oligi nii, et isa muretses linnast vahukoore, Nõukogude ajal polnud seda sageli saada. Valmistamisel oli vend Heimar (Lenk) sageli vahukoore kloppija, meie emaga tegime ülejäänu. Külalised imestasid ja kiitsid torti," vaatas Tuus-Laul korraks tagasi oma tütarlapseaastatesse.

"Traditsioon korraldada külapäevi hoiab ja tugevdab inimestel üksmeelevaimu, aitab suhelda ja plaane seada. Neile aga, kes kunagi siit mujale elama kolinud ja nüüd külapäevale tulevad, pakub see sündmus võimaluse taaskohtumiseks oma kodupaiga, tuttavate ja sõpradega," ütles Marika Tuus-Laul, kellele Riigikogu istungitugitest vabal ajal juba mõned aastad kodupigaks Kuremaa. Külapäeval oli Jõgevamaad ja Tartumaad Riigikogus esindav saadik pidevalt vestluskaaslastest ümbritsetud. Mitmedki tahtsid kuulda seiklusrikastest ja põnevatest aegadest, mil tänane poliitik ansamblis "Vana Toomas" helirežissöör oli.

Hommikust hilisõhtuni kestnud külapäeva peeti Kuremaal teistkordselt (esimene toimus 2010). Korraldajaks oli Kuremaa külaselts eesotsas Aimar Pihlakuga, kes saanud tuntuks ka ansambli "Vana Kallim" laulja ja pillimehena. Enamus ettevõtmisi sai teoks külapatsil, mille rajamiseks koostas projekti külaseltsi juhatuse liige Uuno Laul.

Kohaliku elu suursündmuseks sai valmis ka külaseltsi uus lipp, millel on kujutatud Kuremaal sageli pesitsevat lindu kurge, Kuremaa järve ja looklevat maastikku. Lipu kavandi autoriks on kunstihuviline kuremaalane Kai Lippur.