Valdavalt on tegemist aastaid seda tööd teinud inimestega, kuhu aeg-ajalt sulandub mõni uus liige.

Vallavalitsus oli ette valmistanud üksikasjalise eelnõu ning pikema aruteluta oli volikogu ka Orgita ettevõtluskompleksi detailplaneeringu kehtestamise poolt.

Uuringuloa vastu

Volikogult küsiti arvamust geoloogilise uuringuloa taotlusele.

AS Tootsi Turvas soovib uurida turba jääkvaru varu ja selle kvaliteeti Aravere külas asuvas Velise uuringuruumis. Vallavalitsus oli ette valmistanud uuringuloa väljaandmist toetava eelnõu. Istungil võttis sõna volikogu liige Liivi Miil, kes palus volikogu liikmetel arvestada kohalike inimeste soove ning mitte anda luba uuringuteks.

Ta nimetas, et Velise kõrgraba läbib Velise loodus- ja õpperada, rabas on kohati hakanud kasvama mitut liiki käpalised, jõhvikad, pohlad jne; Aravere küla saab puhta joogivee arteesiakaevudest, kuid kaevandamise tulemusena võib surveline põhjavesi kaduda; raba omab muinsuskaitselist ja ajaloolist tähtsust (kõrgraba teket seostatakse 3000 aasta taguse Kaali meteoriidiga ning matkaraja ühe punktina toetab legendi ürgajaloo sündmusest seoses Kaali järve tekkelooga).

L. Miil avaldas ka arvamust, et 27 hektarit hõlmaval uuringualal on mõttetult väike turbavaru, mille kaevandamisest saadav tulu ei saa üles kaaluda looduskeskkonnale tekitavat kahju.

Vallavanem tõdes, et vallavalitsusele olid nimetatud asjaolud teadmata, kuid neid teades on ka vallavalitsus uuringuloa andmise vastu. Volikogu otsustas mitte nõustuda uuringuloa andmisega. See seisukoht edastatakse keskkonnaametile.

Kuidas noortekeskusega?

Taas oli istungil üleval Märjamaa alevisse uue noortekeskuse hoone ehitamise teema.

Volikogu on 19. veebruaril 2013 andnud vallavalitsusele nõusoleku projekti „Märjamaa Valla Noortekeskuse välja ehitamine ja sisustamine" elluviimiseks, kuid nüüd, arengukava arutelude käigus, on esitanud kaks volikogu liiget teineteisest sõltumatult ja erinevas sõnastuses ettepaneku projektiga sellisel kujul mitte edasi minna.

Seepärast tuligi vallavalitsus veelkord volikogu ette küsima kinnitust, kas ehitada uus noortekeskuse hoone või siiski mitte. (Meeldetuletuseks - sügisel 2013 toimusid KOV volikogude valimised ning praegu on volikogu laua taga mõneti teised inimesed kui toona.) 2013. aasta veebruaris oli tookord kohal olnud 17 saadikust 13 projekti elluviimise poolt, 3 vastu ning 1 jäi erapooletuks.

Erapooletuks jäänud Eli Laaser põhjendas oma otsust sellega, et valla rahalised ressursid noortekeskuse jaoks peaksid tulema millegi arvelt ning tema isiklikult ei taha panna järgmist volikogu koosseisu selle ränga valiku ette.

Arutelu tekitas teema tänaselgi päeval. Ehitamise vastu olijad juhtisid tähelepanu sellele, et hoonet tuleb pärast ka üleval pidada, kuid valitsuse liikmed ei ole esitanud arvutusi ega oska ka kohapeal öelda, mis see meile maksma võiks minna. (Valitsuse liikmed kommenteerisid, et hoone on kavandatud passiivmajana ja täna ei oska keegi täpseid vastuseid ülalpidamiskulude kohta veel anda - toim.)

Tõstatati küsimus, kas just noortekeskus on see, mida meil just nüüd nii hädasti vaja on ning avaldati arvamust, et eelkõige tuleks ressursse suunata lasteaiakohtade puuduse leevendamiseks.

Vallavalitsus oli seisukohal, et tuleb ära kasutada võimalus saada projektile Innovest toetust.

Kui nüüd ei tee, siis hiljem sellist võimalust niipea ei avane. (Projekti kogumaksumuseks on kavandatud 766 500 eurot ning sellest 572 700 eurot saaksime toetusena, omaosaluseks jääks 192 800 eurot.)

Pärast arutelu pani istungi juhataja küsimuse hääletamisele.

Noortekeskuse ehitamise ja sisustamise projekti teostamise poolt oli 10 volikogu liiget ja vastu 5. Seega jätkab vallavalitsus projekti elluviimist.

Infopunktis andis T. Matsalu teada, et vallavalitsus esitab järgmisele istungile kinnitamiseks ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni arendamise kava muudatused.

Lisaks vastati volikogu liikmete lühiküsimustele.

Volikogu järgmine istung toimub 20. mail Valgu põhikoolis.