Vee-ettevõte tegutseb reeglite järgi

Mõnel korral on helistatud ka AS-i Matsalu Veevärk kontorisse ja küsitud, kas meie oleme saatnud proovivõtjad. AS Matsalu Veevärk proovivõtmised toimuvad ametlikult kehtestatud eeskirjade järgi. Ka meie kasutame mõningaid akrediteerimata (kuid omaseireks lubatavaid) kiirteste mõningate vee omaduste määramiseks, kuid need pole sarnased kodanike kirjeldatud nn proovivõtjate meetoditega.

Teada on, et millegipärast näitavad selliste „proovivõtjate" kiiranalüüsi tulemused alati, et tema poolt külastatav kodanik tarbib väga halva või suisa tervist kahjustava kvaliteediga joogivett. Märjamaa valla kodanikud, ärge uskuge selliste „proovivõtjate" hullutavat juttu, sest sellel pole mitte mingisugust tegelikku põhjendust. Veel parem, ärge laske neid sissegi!

AS Matsalu Veevärk on Märjamaa valla vee-ettevõtja, kes peab tagama klientide varustamise nõuetele vastava joogiveega. Joogivee kontrollimiseks on olemas sotsiaalministri poolt kehtestatu määrus „Joogivee kvaliteedi- ja kontrollinõuded ning analüüsimeetodid" (sotsiaalministri 31.07.2001. a määrus nr 82), mis on kohustuslik kõigile Eesti vee-ettevõtetele.

Selle määruse põhjal koostavad vee-ettevõtted joogivee kontrolli kavad ning kooskõlastavad need terviseameti piirkondlike teenistustega. Joogivee kontrolli kavades on määratud proovivõtukohad ja proovivõtmise sagedus. Enamasti on need ühiskondlikud asutused (põhiliselt lasteaiad ja koolid) või mõni muu avalik veevõtukoht. Mõnikord võib proovivõtupunktiks olla ka veevõrgu eripärast tingitud koht.

Märjamaal on ametlikeks proovivõtukohtadeks lasteaed Pillerpall, Märjamaa gümnaasium, Sõtke küla kinnistu Ärni 1 ja Märjamaa kiriku juures asuv veevõtupost. Täpselt samade põhimõtete järgi kontrollitakse ka asula joogivee allikaks olevate puurkaevude põhjavett.

Joogi- ja põhjavee proove võivad võtta ainult atesteeritud proovivõtjad ning analüüse võib teha ainult akrediteeritud laborites. Tulles proovi võtma tutvustab proovivõtja end, selgitab proovivõtmise eesmärki ja esitab oma töötõendi (nõudmisel ka atesteerimistunnistuse).

Üldjuhul ei hakka atesteeritud proovivõtja tegema mingeid vee kvaliteedi määramise kiirteste, sest tema viib kõik oma veeproovid akrediteeritud laborisse. Samas on ühisveevärgi kasutajal seadusest tulenev kohustus lubada proovivõtmist oma kinnistul ehk teisisõnu pole tal õigust sellest keelduda.

Kõrgem rauasisaldus

AS Matsalu Veevärk Märjamaa vallas vee-ettevõtteks olemise ajal on kõigi Märjamaa valla asulate joogivee keemilised ja mikrobioloogilised näitajad olnud normidele vastavad.

Joogivee kvaliteedi indikaatornäitajaks on veel raud ja selle sisaldusega on olnud probleeme Märjamaa alevis ning Sipa ja Valgu külas. Märjamaa alevis on kõrgem rauasisaldus ainult nendes asula piirkondades, kus on veel alles jäänud vanad malm- ja terastorud.

Rauasisaldus põhjavees on tihti kõikuv ja seetõttu on mõningaid kõrgendatud rauasisaldusega proove saadud Sipa ja Valgu külast. Märjamaa valla asulate joogivees pole rauda tervist ohustaval määral ja seetõttu on Terviseamet väljastanud ASle Matsalu Veevärk nendes piirkondades normidele mittevastava rauasisalduse, kuid tervisele ohutu joogivee müügiloa. Meie lähiaja plaanides on paigaldada Sipa ja Valgu puurkaevpumplatesse rauafiltrid ning välja vahetada Märjamaa alevis kasutusele jäänud vanad malmist ja terasest veetorud.

Ukselt uksele käivad nn veepuhastusseadmete pakkujad tekitavad olukorra, kus inimene joob seadme puhastuse tulemusena tervisele kahjulikku ehk „surnud" vett. See tähendab seda, et tervisele kasulikud ja vajalikud mineraalid puhastatakse (juhul, kui need seadmed midagi puhastavad) joogiveest välja ning organismil jäävad vajalikud ained omandamata.

Kokkuvõttes võib öelda, et Märjamaa valla elanikel on väga heade tervislike omadustega joogivesi, mida võib julgelt juua. Joogivee värskeimate analüüside tulemustega saab edaspidi tutvuda AS-i Matsalu Veevärk kodulehel. Joo kraanivett!