Uus mudel sünnib otsingutes

Mida ja millal toota, otsustab peaasjalikult emaettevõte, mis nimemuutusest tulenevalt kannab täna nime Joutsen Finland OY.

Joutsen OÜ juhataja Andres Maarand rääkis, et eelmised kaks talve olid soojad ja lumevaesed ning sellest tulenevalt ei soovinud tarbijad enam kohevaid ja soojahoidvaid sulejopesid. Asemele tulid õhukesed, vähese sule ja rohkete tepingutega kerged joped.

Üllatav on teada saada, et õhemaid jopesid on keerulisem õmmelda kui paksemaid – seda põhjustab kasutatav õmblustehnoloogia. Tükitöölisel on kasulikum teha lihtsamat toodet, aga on ju vana tõde, et toota tasub seda, mida õnnestub müüa.

Mudelivalik uueneb pidevalt, ainult meestejope Arctic on püsinud tootmises mitmeid aastaid. Tänavu sügisel müüki tulevad mudelid on valmis ja nende tootmine algab järgmisel kuul. Tootearendus tegeleb täna mudelitega, mida tarbija saab osta hooajal 2017/2018.

Joutseni kaubamärki kandvad tooted kuuluvad pigem kõrgemasse hinnaklassi. Võib öelda, et valmistatakse igamehemudeleid ja ka neid, mis mõeldud nõudlikule kliendile. Viimaste puhul kasutatakse kallimaid materjale, keerulisemat tehnoloogiat, tavapärasest erinevat tegumoodi ja see kõik kokku võimaldab kandjal eristuda üldisest moevoolust.

Uute toodete kavandid tulevad Soome disaineritelt, samas tootearendus toimub põhiliselt Märjamaal, kus valmivad lõiked ja proovimudelid. Suur väljakutse on ühildada disaineri soovid ja suletoodete valmistamise tehnoloogia. Igast väljavalitud kavandist tehakse mitu uuendust, kus protsessis osalejate töö tulemusena iga järgmine erineb eelnevast. Kas valminud mudelist saab kaup, mida müüa, on juba müügiosakonna otsustada. Ühel hooajal valmib mitukümmend uudismudelit.

Kuna mudelid pidevalt vahetuvad, nõuab see õmblejatelt kiiret kohanemist uute tööoperatsioonidega: alles saad ühel operatsioonil vajaliku kiiruse kätte, kui tuleb juba uus mudel ja uued töövõtted. Paljud õmblejad suudavad teha kõiki tööoperatsioone, aga võimalusel kasutatakse töötajaid nende tööde tegemisel, milles nad on ennast tõestanud tublide tegijatena.

Õmblejate istuva töö ja sundasendi puhul kulub terviseturgutus alati ära. Ettevõte võimaldab töötajatel kasutada Märjamaa ujula veemõnusid. Aastate jooksul on peetud ühiseid jõulupidusid, käidud teatris ja külastatud emaettevõtet Soomes. Omaniku poolt vaadates on siiski kõige tähtsam, et töö saaks korralikult tehtud, ütles juhataja.

Joutsenil on Soomes mitmed firmapoed, samuti Peterburis ja Tallinnas. Oma esinduspood Tallinnas Vabaduse väljaku serval Roosikrantsi tänavas avati 2013. aasta detsembris. Sealt võib leida nii uudistooteid kui ka soodushinnaga mudeleid, samuti tooteid, mis masstootmisse ei jõudnud.

Juhataja Andres Maarand ütles, et kohati oleks neil uusi töökäsi juurde vaja, aga omanik ei tihka võtta – põhjuseks ikka soojad talved. Ka selle talve tipp on juba läbi ja edasimüüjad ei kipu kaupa juurde võtma.

„Kevad näitab, kuidas see periood lõpeb. Täna tundub, et tööd on rohkem pakkuda, kui jõuame teha,“ lõpetas Maarand lootusrikkalt.