Ometi on Kose vald mõneti eriline: näiteks läbib seda tiheda liiklusega Tallinn-Tartu maantee, siin on kaks tunnustatud puhkekeskust, Oxforell ja Viikingite küla. Piirkonnapolitseinik Marje Langerpaur, mis on raskeimad kuriteod, mis esimesena meelde tulevad?

Õnneks on siin raskeid või siis isikuvastaseid kuritegusid suhteliselt vähe. Läinud jaanipäeva paiku oli üks vägistamise juhtum, jõulude ajal sagenesid sissetungid kauplustesse. Needkuriteod on praeguseks lahendatud - mõlemad kauplusedon turvakaameratega ja see aitas sissemurdjatest kurikaelad tabada. Meelde tulevad veel metallivargused lagunevatest hoonetest.

Milles seisneb piirkonnapolitseiniku töö Kose vallas?

Kui on laekunud kaebusi väärtegude või kehalise väärkohtlemise kohta, siis tuleb neid lahendada.

Kehalisi väärkohtlemisi on viimasel ajal varasemast rohkem. Või on inimesed saanud oma õigustest teadlikumaks - keegi ennast enam kolkida ega tümitada ei lase, kutsub politsei.

Vastavalt vajadusele käime liikluspatrullis liiklusrikkujaid tabamas, ja seda mitt e ainult Kose valla piires: koos noorsoopolitseiga käime reididel baarides, jälgime, et nooredalkoholiga ja tubakaga ei patustaks, samuti teeme narkokoeraga reide koolidesse. Kui on juhtunud midagi kriminaalset, siis kutsume vajadusel välja muidugi kriminaalpolitsei erirühma. Sõnaga - meie ülesandeks on õiguskorra tagamine Kose vallas.

Hiljaaegu intervjueerides Põhja politsei prefekti Elmar Vaherit selgus, et Harjumaal tervikuna on kasvamas naiste vägivald meeste suhtes. Kas seda võib väita ka Kose valla põhjal?

Kahjuks või õnneks mitt e.Ligi 90 protsenti kaebustest kehalise väärkohtlemise osas tuleb ikkagi naistelt. Kas on siis puhkenud nii äge peretüli, et politsei peab sekkuma või on tarvitatud koos alkoholi ja siis peab puhkenud tüli lahendama võimuesindaja.

Mis on teie põhiliseks töövahendiks, kui tihti kasutate erivahendeid, näiteks käeraudu või kumminuia?

Põhiline töövahend on ikkagi sõna - üritame inimesed kaekstreemsetes või vägivaldsetes situatsioonides rahulikuks veenda. On tulnud ka käeraudu kasutada, aga seda harvem. Püstolit või kumminuia pole praktikas vaja läinud.

Millised on Kose vallas abipolitseinku ülesanded?

Abipolitseinik Margit Karu: Käin koos politseinikuga patrullis, peatan vajadusel autosid, teen alkoholitesti, olen vajadusel tunnistajaks sündmustekäigule, et vajadusel pärast ütlusi anda.

Kas toimib ka koostöö vallaga?

Kohaliku omavalitsusega on meil suhted täiesti normaalsed, võiks öelda, et isegi head. Vajadusel saame neilt vajalikku infot mõne pere kohta, samas jagame ka neile teavet.

Kui tihti külastab politseipatrull patrullimise eesmärgil kaugemaid punkte nagu näiteks Vila-ma või Särge?

Üritame patrullreididel läbi sõita, aga eriti tihti, kui just väljakutset ei ole, me sellistesse kohtadesse ei jõua.

Kas tunnustatud puhkekeskused ja suur maantee annavad ka politseile tööd juurde?

Peab ütlema, et meie puhkekeskustes on kord majas. KaOxforellist on meile kinnitatud, et noori lubavad nad pidutsema ainult koos järelvalvega. Suure maantee olemasolu toob ikka aeg-ajalt kaasa kamõne tõsisema liiklusõnnetuse, aga need pole juhtunud Kose rahvaga. Väiksematel teedel on meil liiklusdistsipliin üldiselt hea.

Mida ütleksite Kose valla rahvale?

Maal on inimesed usalduslikud. Lähevad kodunt ära, jätavad ukse lahti; lähevad poodi, jääb teinekord auto mootorgikäima. Sellised situatsioonid on põhjustanud ebameeldivusi inimestele ja andnud tööd politseile. Ei tohiks selliseid kuriteole ahvatlevaid situatsioone põhjustada. Ja veel - politseid võiks rohkem teavitada korrarikkumistest, näiteks alaealiste suitsetamisest. Me ei saa kuulujuttude põhjal midagi ett e võtta, peame ikkagi tegutsema kindlate andmete põhjal. Noored on ju meie tulevik.
___________________________

TEAVE

Vajadusel pöördu:
Üldtelefon: 110 või 612 3000
Piirkonnapolitseinik 612 5681
Piirkonna vanem 612 4650