Tõrva gümnaasiumi pargis juba neljandat aastat toimuv eheda Eesti muusika kontsert „Tõrva loits 2011" toob vaatajateni parimad artistid koos müstilise tulemängu ja Liivimaa atraktiivseimate meestantsijatega. Kontserdi peaesinejateks on Ines ja Ott Lepland. „Kontsert-etendus pakub igale maitsele midagi - lembelaulu, Inest, kärtsu, mürtsu, tantsu, tõrva ja loitsu. See on kogupereüritus . Eks me kõik tunneme vahel, et aega pere seltsis jääb väheks. Tõrva loits võiks olla selleks päevaks, kus perega mõnusas võtmes aega veedame. See on hetk, kus ka noor saab enne rokimürinat korraks üleõla tagasi vaadata ja mõelda, mis tehtud, mis teoksil ja mis tulekul?" selgitas kunstiline juht. Ühtlasi loodab Märt, et tulevikus kujuneb loitsufestivalist suursündmus, kus kell 12 hakkab üritus juba pihta.

Külastajatele pakub kindlasti suur elamust veel maailma suurimad trummid. Trummidel mängijateks on loomingulise kollektiivi Viljandi Drumlab trummarid, kes mängisid 2009. aastal trummidel järjest 30 päeva ühte rütmi, püstitades sellega maailmarekordi. Trummiansambli eestvedaja Reigo Ahvena sõnul on Tõrva kontserdi puhul tegemist nende jaoks ainulaadse ja kordumatu ettevõtmisega, kus pannakse proovile inimvõimete piirid nii mängijate kui kuulajate poolt. Kombineeritud etteaste koosneb justkui ajarändest ürgsetesse kohtadesse - aega, kus ei ole kiiret. „See on kollaa˛, mis on ühtseks seotud kogu loitsu kavaga. Suurema trummi sisemine läbimõõt on 3 meetrit ja sügavus 1,28 meetrit. Neid pille pole kunagi varem olnud. Trummide valmistamisele aitavad kaasa paljud ettevõtted ja loodame, et esimesi trummipõrinaid saab kuulda juba reede pärastlõunal," lisas Reigo. Trummiansambli eestvedaja sõnul on Tõrva loits kõige kontseptuaalseim üritus pärast laulu- ja tantsupidu. Korraldajad on näinud vaeva nii sisu kui vormiga. „Väikesed linnad proovivad ikka eristuda. Tõrva plussiks ja ühtlasi vaimustavaks eeskujuks on see, et kogu linnavalitsus täies koosseisus on südameasjaks võtnud loitsufestivali korraldamise. Vaev on ääretikand ja kogu sisu kangas, mille koostiseks rõõm ja rahulolu. Tõrva on küll väike, kuid neil on palju mida näidata ja on ka põhjust , mille üle uhke olla," räägib Reigo.

Tõrva linnapea Agu Kabritsa sõnul on Tõrva Loitsufestival sumeda augustikuu olulisemaid kultuuriüritusi, mis pakub külalistele võimalust nautida kaunist loodust, head muusikat ja põnevaid etteasteid. Tõrva linnavolikogu esimees Kalle Vister täpsustas, et loitsu mõtteks on olnud uus hingamine. „Eks meil kõigil ole vahel raske ja keeruline. Meie esivanemad peletasid loitsuga eemale pahad vaimud ja kurjad keeled. Tule põhimõte on olnud samuti puhastav. Tõrva legendiks on Tõrva ahi ja see kõik kokku annab ürgse, puhastava sõnumi. Oleme väike osake Eestist, aga mõtleme suurelt, „selgitas Vister Tõrva loitsu sünnilugu.

Kontsert-etenduselt ei puudu ka üllatus. Märt selgitab, et üllatus kätkeb endas kummardust Eestile ja kultuuripealinna aastale. „Eks siin on väike minupoolne krutski sisse põimitud. Tulge kohale, me pakume huvitavaid esinejaid, meeliülendavaid kõlasid ja tulist vaatemängu," ütleb kunstiline juht kelmikalt.

Selleaastase loitsu «lausuja» rollis on nii Ines kui Ott Lepland ja tuleshow'd aitab korraldada tulehaldjas.

Tõrva Loitsufestivali peakorraldajaks on Tõrva linn, mis tähistab 2011. aastal oma 85. aastapäeva. Tõrva linn kuulub üle-eestilisse kultuurilinnade võrgustikku ja Tõrva Loitsufestival on võrgustiku üheks tähtsündmuseks.