Päev jätkus Karjala külas jahimeeste majas. See puidust hoone ilusa looduse keskel üllatas meid igati: läbimõeldud sisustus, saun, veekogu, kuhu viis kivirahnudest tee, uhke grillimaja.

Jahimajas toimus meie poolt Soome Martadele kingituseks mõeldud trühvlite valmistamise koolitus, mille käigus valmis valik erinevaid trühvleid. Meie ühiseid tegemisi oli kutsutud kajastama ajakirjanik ja fotograaf Martade ajakirjast. Õhtu lõppes ühise grillimisega.

Järgmisel päeval sõitsime sealsete Martadega üsna pikale ringreisile tutvuma rannikuala vaatamisväärsustega. Uusikaupunki on umbes 15 000 elanikuga linn.

Imeilus oli sealne jahisadam ja kaldapealne. Väga huvitav oli Uusikaupunki vana kirik oma paadikujulise maalitud laega. Pühamaal (Pyhamaa) võisime uudistada sealset uut kirikut ja vana ohvrikirikut. Ohvrikirik on üleni kaetud nii lae- kui seinamaalingutega ning seega üks omapärasemaid. Tagasiteel sukeldusime Laitilas sealse aasta suurima laada - munalaada melusse. Sõidu ajal saime täieliku pildi kohaliku maastiku ilust ja omapärast.

Kolmandal päeval viidi meid külamajja, kus oli üleval kohalike rüiuvaipade näitus, mis oli pühendatud Laajoki Martade 65. sünnipäevale.

Samas kõrval asus Laajoki külamuuseum kohalike poolt annetatud esemetega. Soomlased hoiavad oma pere ja suguvõsa pärandit. Pirjo-Liisal oli oma peremuuseum, sama ka Untamos. Sirkka-Leena kodu kaunistasid arvukad käsitööd. Lemmi karavani aias kohtusime perenaise Helkaga ja Maarit Lahtineniga, kes seoses kohaliku toidu programmiga rääkis meile speltanisu kasvatamisest, selle kasutamisest toidus ning kostitas meid speltanisust leiva ja koogiga. Kõigile anti koju kaasa maitsev leivapäts.

Meeldiv külaskäik lõppes Laiho turismitalus ühise piduliku lõunasöögiga ning vastastikuste tänuavaldustega. Täname lahkeid majutajaid Sirkka-Leenat, Pirjo- Liisat, Heilit ja Hannat ning Heilit tõlgina.