Nagu märtsikuu lehes kirjas, pidasime rahvamajas toreda luulenaistepäeva Jaakudega. Koolilapsed ja õpetajad aga korraldasid lausa kaks luulepäeva - 12. märtsil väiksemate õpilaste lugemised ja Emakeelepäeval, 14. märtsil, koos Kilingi-Nõmme gümnaasiumiga Ilmi Kolla luulepäev. Mullust üle 30 Surju õpilase heatasemelist lugemist meenutades oli kole kahju, et nüüdne võistlus maakonnaseminari tõttu endal kuulamata jäi. Plaan Ilmi Kolla luulevõistlusest laiem, maakonda kaasav sündmus välja arendada, on hea eriti juunis saabuvat poetessi 80 sünniaastapäeva silmas pidades. Selleks indu ja nutikust kooliperele ja veidi avatumat koostööd kooliga Pukk, Taavilegi kui vahva idee autorile.

Vallavalitsuses on märtsikuu tähtsamaks tööks olnud koolile ja lasteaiale ökonoomsema küttesüsteemi rajamise ettevalmistused. Nimelt esitasime SA-le KIK projektitaotluse hoonekompleksi maaküttele üleviimise toetamiseks. Nagu eelmistes lehtedeski vihjatud, on maakütte rajamise eelprojekt valmis, kuid nüüdseks ka projektitaotluseks vajalik renoveerimise eelhange tehtud ning koolimaja ja vana väetisekuuri tagune lepik maakollektori rajamiseks lageraiutud. Loodame KIK-ilt enne jaani toetust.

Sügisesteks valimisteks mõistlikku meelt!

Vallavolikogu pole veel arutanud sügisel toimuvaid korralisi valimisi, kuid allpool paistab volikogus Keskerakonda esindav Taavi Pukk oma erakonna kampaaniaga jõuliselt ja ootamatult sõjakalt alustavat. Kuigi ta pealkirjas küsib, kes on valla omanik, imestab ta juba teises veerus selle üle, miks vallavanem konsulteerib nii koolijuhataja kui vallavolikogu liikmetega selle üle, kas valla laste- ja haridusasutus, liiatigi gripihooajal, on õige koht, kus erakonna suurkogu koosolekut (koos toitlustusega) pidada. Tubli, kuid enesekeskse noorerakondlasena ei räägi Taavi samas sellest, et koolis oma kavandatavast erakonna suurüritusest sai vallavalitsus teada alles kooli sööklast, koolidirektor lamas samal ajal haigevoodis. Tõsi, minule oli Taavi kunagi varem nö moka otsast rääkinud, et soovib mingit koosolekut rahvamajas pidada. Siis, kui selgus, et selleks on 100 inimese osavõtuga erakonna suurkogu, sai ta eitava vastuse rahvamaja juhatajalt - 100 inimest koos toitlustamisega ja veel peojärgsel päeval rahvamaja vastu võtta ei suuda. Lausluiskamiseni jõuab Taavi, kirjutades rahvamaja juhataja viimasest vastusest.

Tõsi on see, et helistasin olukorrast KE aseesimees Kadri Simsonile palvega aidata ennast ise ummikusse jooksnud Taavit erakonna volikogule sobiva toimumiskoha leidmiseks. Muidugi oli Kadri Simsonile olukord kohe selge - me vabandasime vastastikku arusaamatuste pärast ning KE volikogu toimus selleks sobivas ruumikas Sindi kultuurimajas.

Hea, et Taavi Pukk tuletab meelde minu olemist Rahvaliidus. Tõsi, see oli päris tõhus ja eriti maaelule tähtis erakond, vähemalt 2007. aasta valimisteni. Nö suure poliitika areenilt lahkus Rahvaliit pärast 2011. aasta ebaõnnestunud valimisi. Mina lõpetasin erakondliku tegevuse ja kuuluvuse 2009. aastal, kui luhtus kahe erakonna - Rahvaliidu ja SDE liitumine. Tänagi olen kindel, et vaid see liitunud erakond olnuks ainus tõsine ja mõistlik jõud kahele üha näotumalt valitsevale ja sundparteistavale võimublokile. Aga - sotsid käivad tõusuteed, edu Konservatiivsele Rahvaerakonnalegi.

Üks on kindel - Surjus pole valimiskampaaniad kunagi väiklaseks kiskluseks ja laimamiseks muutunud, kindlasti ei juhtu seda tänavugi. Selle eest tahan küll seista! Selleks, et võim kuuluks kindlamalt rahvale, vähemalt Surjus ja isegi pealinnas - nagu põhiseadus ütleb.

Edenevat kevadet ja headust südametesse!