Kas peaksin oludes, kus kooli ruuminappusest tulenevalt toimub õppetöö lausa jalutusruumis ja kus ka pärast uue hoone valmimist ületab koolisooviavalduste arv vastuvõtuvõimalusi, asuma õigustama kooliehituse jätkamist ja selleks laenu võtmist?

Piirdun selgitusega , et oludes kus laenuintress on väiksem inflatsioonist on lausa rumalus raha mitte laenata ja lükata kooli valmimine määramatusse. Hea kool on midagi enamat kui renoveeritud koolihoone.

Haridus- see on vaimsus, väärikus , traditsioonid ehk siis elav kultuuritempel, milles on oma roll nii õpetajatel, lastevanematel, õpilastel, vilistlastel kui kohalikul võimul . Eelpooltoodud põhjustel olen veendunud, et Mammaste lasteaed-algkooli uue koolihoone ehitamine on õige otsus. Ühendades klaasgaleeriga vana ja uue koolihoone hoiame alles kõik aastatega loodud väärtused ja avame ühtaegu nii vaimsusele, kui lastele uue avara päikeselise keskkonna, mis peaks inspireerima nii õpilasi kui õpetajaid. Vabandan otsekohesuse pärast aga ettepanekud rajada spetsiaalselt I kooliastme tarbeks projekteeritud koolihoonesse vanadekodu kõlab totrusena isegi siis, kui see ettepanek tuleb riigikogulase sulest.

Eriarvamused ei saa takistuseks kui on hea tahe. Otsus alustada kooselu eeldab alati ka millestki loobumist, kompromisse. Ka omavalitsuste ühinemisel tuleb eristada olulist ebaolulisest. Haridus on nõnda oluline teema, et see peaks kõiki põlvakaid ühendama ja mitte lahutama.

"Meie väikesele rahvusele on hariduse edu iseäranis tähtis, sest ainult iseseisvale rahvuslikule kultuurile tuginev väikeriik võib püsida ja püsima jääda teiste suuremate riikide keskel." Johannes Käis