Volikogu tahe valida uus vallavanem väljendas ühtaegu nii rahulolematust kui ka vajadust muutuste järele. Senine koostöö volikogu ja komisjonidega ning kohtumised vallarahvaga on olnud sedavõrd sisutihedad, et söandasin pöörduda volikogu poole palvega anda nõusolek Arne Tilga moodustatud vallavalitsuse liikmete tagasiastumiseks ja uute liikmete ametisse nimetamiseks. Tänusõnad tehtud töö eest Aili Paalile, Piret Vaherile, Riina Haitovile ja Vilmar Lutsarile.

Kes on uued vallavalitsuse liikmed? Miks sai just neile tublidele inimestele tehtud ettepanek edasiseks koostööks?

Viimatise ja käesoleva vallalehe ilmumise vahelisel perioodil oli mul võimalus tutvuda Hatiku, Kiuma, Lutsu ja Nooritsmetsa küladega ja nende elanikega, osaleda Himmaste, Meemaste, Metste, Partsi ja Uibujärve külakoosolekutel. Nendel ja eelnenud kuudel toimunud kohtumistel olen huvitunud vallarahva ootustest ja palunud anda hinnang senitehtule. Enim tunnustussõnu kuulsin arendusnõunik Mari-Riina Terna ja majandusnõunik Priit Soosaare tegemiste kohta. Usaldades vallarahva hinnanguid ja mõeldes eesseisvatele muutustele tegin ettepaneku osaleda vallavalitsuse liikmena vallajuhtimises Mari-Riinale, kes peaks vallavanema eemaloleku korral tagama vallavalitsuse liikme kohalolu vallamajas.

Esmakordselt valis Põlva vallavolikogu vallavanema mitte en-di seast. Esmakordselt kuuluvad vallavalitsuse koosseisu ka mitteametnikud, kes peaksid valla juhtimisse lisama ettevõtluse, külakogukonna ja väljastpoolt Põlva valda tuleva akadeemilisema vaate.

Olen arvamusel, et vallaametniku osalemine vallavalitsuse töös lisab juhtimisse uut väärtust vaid juhul, kui on olemas valmisolek muutusteks. Vajadusel saab otsustusprotsessi kaasata ametnikke ka ilma, et nad kuuluksid vallavalitsusse.

Oman külavanemate kaasamisest vallajuhtimisse vaid positiivseid kogemusi. Sellest johtuvalt palusin vallavalitsusse Nooritsmetsa külavanema Kaido Arulepa - Bosnia missiooni kogemusega elukutselise sõjaväelase, riigikaitse õpetaja, põlise Põlva valla elaniku, kes on teinud teadliku valiku, eelistades talu korterile. Kaido kogemused ja eluväärtused peaksid rikastama vallavalitsust teadmistega, mida ei suuda anda ükski koolitatud ametnik.

Andres Kund Mammaste külast on ettevõtjatele tuntud kui audiitor- ja raamatupidamisteenuse osutaja. Loodan, et vallavalitsuse liikmena aitab Andres hinnata eelnõude mõju ettevõtlusele ja aitab praegusel äraarvamatult keerukal ajal teha mõistlikke finantsalaseid otsuseid.

Jüri Ginter on Tartu Ülikooli õppejõud, jurist, sotsioloog, kes igapäevaselt tegeleb koolikorralduse temaatikaga. Jüril on kohaliku omavalitsuse tasandil nii seadusloome kui õigusjärelvalve praktiline kogemus, mis aitavad edendada vallavalitsuses nii otsustusprotsessi kui vastuvõetavate otsuste kvaliteeti.

Uue vallavalitsuse eesmärk on parimal moel realiseerida vallavolikogu otsuseid. Ametisse astuv vallavalitsus järgib oma tegemistes apoliitilist joont ja eeldab, et seda järgivad ka kõik ametnikud.

Ees ootab valla uue arengukava koostamine aastateks 2012-2020. Arengukava, mis koosneb hetkeolude kirjeldamisest, vajaduste kaardistamisest ja analüüsist, ei ole lihtsalt soovunelmate puu, vaid peab baseeruma eelarvestrateegial, investeerimiskaval ja konkreetsel finantsplaanil, mis täpsustatakse igal aastal enne valla eelarve kinnitamist. Põlva valla ja linna ühinemisprotsess eeldab osapoolte prioriteetidega arvestamist ning vajadusel arengukava täiendamist ja muutmist, millele aitab kaasa ühinemise teostatavus- ja tasuvusanalüüsi koostamine.

Täna vallamajja sisenedes jääb esmapilgul mulje, et olete sattunud Maanteeametisse. Visuaalne pilt väljendab ilmekalt vallamajas valitsevat sisulist probleemi. XXI sajandi kodanik ei vaja võimuasutust, mis lubab ja keelab. Teadlik maksumaksja soovib vallamajast saada lahendusi oma probleemidele. Viimane eeldab nii sisult kui vormilt muutumist teenust osutavaks organisatsiooniks. Teenindaja ja valitseja hoiakud ja väärtused on väga erinevad. Heal teenindajal on tahe ja oskus mõista ning seejärel lahendada kliendi probleem. See kõik ei sünni lihtsalt. Esialgu võib tekkida vastasseise nii hoiakute kui eeldatavate oskuste pinnalt. Need muutused on aga eluliselt vajalikud ja me ei lükka neid edasi ei võimaliku linnaga liitumise ega uute valimisteni.

Looduses ei ole suvi puhkuse-, vaid kasvuaeg. Mitte iga taim ei rõõmusta meid õitega kohe pärast istutamist. Kuid mida varem me oma aia planeerimist ja harimist alustame, seda peatsemalt võime nautida ka tulemust.

Põlva kandile ikka parasjagu päikesepaistet, piisavalt kosutavat pilvemärga ja meeldivat suvemeeleolu!