Talv ja külmad ilmad ohustavad lemmiku tervist

Eestimaale on saabunud külm ja lumine talv ning rasked ilmastikutingimused mõjutavad ka koduloomi. Palun kõigil loomaomanikel tagada oma sõpradele varjumisvõimalus ilmastikutingimuste eest ning tormi ajal hoida lemmikloomad võimalusel siseruumides.

Lühikarvalised koerad tuleb kindlasti hoida toas, sest pakane on nende suurim vaenlane. Poolpika-või pikakarvalised koerad kannatavad väljas pikemaajaliselt olla. Eestis on enamik õuekoeri ööpäevaringselt ketis. Kõigil, kellel kodus ketikoer, palume tulenevalt lemmikloomapidamise määrusest pöörata tähelepanu järgmistele asjaoludele: koeral peab olema soojustatud ja halbade ilmaolude eest varjumiseks maapinnast mõned cm kõrgemal olev kuut. Kuudi põhjas peab olema koerale asemeks alusmatt, tekk või mõni muu pehme riideese. Parimaks lisasoojustuseks sobib põhk, kuna see ei niisku nii kergesti. Kuudi sissepääsuava võib katta riidega. Kuudi ümbrus tuleb liikumiseks hoida vaba. Loomadele, kes viibivad õues, võiks söögiks anda kuivtoitu, sest konserv jms külmub kiiresti. Kindlasti tuleb jälgida, et vesi joogikausis ei oleks jäätunud.

Lisaks lühikarvalistele koertele ei kannata külma ka kassid. Palume hoida kassid toas. Õues peetavate põllumajandusloomade pidajatel tuleb kindlustada loomadele piisavalt süüa ja võimalus kasutada ilmastikutingimuste eest kaitset pakkuvat varjualust ning kontrollida ka regulaarselt loomade tervist ja vajadusel konsulteerida veterinaariga. Kindlasti tuleb loomadele tagada ka külmumata joogivee olemasolu.

Allikas: Eesti Loomakaitse Selts

Eraldi Seoses kaebustega tuletan kõigile jäätmevaldajatele meelde, et põletada tohib ainult teatud tüüpi kilet („leivakotid“), paberit ning töötlemata puitu. Igasuguse muu materjali põletamine on keelatud ning trahv sellise tegevuse eest on kuni 12 000 krooni ( 800 eurot).