Loksa Gümnaasium sai sellegi õppeaasta sügisel tõdeda, et õpilased ja õpetajad olid väga head tööd teinud ning lapsevanemad oma lapsi tulemuslikult kasvatanud. Koostöö tagas, et meie kool oli Harjumaa koolide hulgas teisel kohal ja Eesti koolide paremusjärjestuses, mis on koostatud seitsme viimase aasta riigieksamite tulemuste põhjal, viiekümne parima hulgas.

Jätkub üleminek uuele õppekavale, selle täiendamine ja rakendamine, pidevalt töötatakse rühmades ainekavade täiustamiseks. Õpetaja töö koolis ei piirdu oma aine edasiandmisega, vaid tugineb koostööle õpilaste, kolleegide, lastevanemate ja üldsusega. Nii tekkinud sünergia on muutnud õppimise ja õpetamise vastastikuseks rikastumiseks, mille tulemuseks on rõõm ainekava läbivate teemanädalate kogemustest, konkurssidel ja olümpiaadidel edukast esinemisest, üleriigilistes ja rahvusvahelistes projektides osalemises. Aasta lõpul rõõmustati kooli, et oleme saanud finantseeringu küttesüsteemide rahastamise projektile.

Elukestvas õppes on igal inimesel oma eesmärgid ja tulevikunägemus. Nii on kooliski igaühel oma vajadused ja erivajadused ning erivajadustega õpilane ei ole ainult õpi- ja kasvuraskustega maadlev kooliskäija, vaid iga õppur, ka andekas, vajab märkamist, toetamist, suunamist, loov- või uurimusliku töö juhendamist, konkursiks või olümpiaadiks ette valmistamist. Praegune olukord hariduselus on surunud õpetajale lisarolli - olla ka eri-ja sotsiaalpedagoog ning psühholoogiline nõustaja. Tugispetsialistide töö on riiklikult tasustamata.

Kuna õpilaste hindamise alustes on toimunud mitmeid muutusi, tuleb nende mõistmiseks sageli nõustada vanemaid ja tulemuslik on selgituse saamiseks pöörduda õpetaja kui spetsialisti poole.

Õpetajate ja kollektiivi vaimu aitab erksana hoida enesetäiendamine ja koolitustes osalemine. Augustis ja jaanuaris läbisime mitmepäevase koolitussarja „Meistrite mäng", märkamaks ja toetamaks õpilast, kolleegi ning iseennast.

Loksa Elu on kajastanud pidevalt oma kooliõpilaste ja õpetajate töid, tegemisi ja saavutusi.

Meil on valdavalt head ja väga head õpilased, kes oskavad ja tahavad õppida, areneda ning edukalt esindada oma kooli; aktiivsed, mitmekülgsed, laia silmaringiga, rahulikud, positiivse hoiakuga tasakaalukad õpetajad, aitamaks meie õpilastel kujuneda väärikateks inimesteks.

Kaire Kotkas
Loksa Lasteaia direktor

Aasta - see tundub nii pikk aeg, aga meil möödus ta lausa märkamatult lennates.

Tegevusi-toimetusi jätkus igasse päeva.

Lisaks lasteaias omandatavatele teadmistele toimus lisaks hulganisti toredaid üritusi ja pidustusi. Tähistasime vabariigi aastapäeva, lasteaia sünnipäeva, toimusid kevadpeod, viisime läbi teatrinädala, emadepäeva peod, lasteaia lõpupeod. Uue õppeaasta algust tähistasime samuti pidulikult aktusega. Toredad olid sügispeod, isadepäeva peod, jõululaat, jõulupeod.

Lisaks lasteaia pidudel esinemistele käisid lapsed esinemas Eesti Vabariigi aastapäeval, emade- ja isadepäeva kontsertidel Kultuurikeskuses, Loksa Linnapäeval linnaplatsil lippu heiskamas ja traditsiooniliselt linna kuusele kirikust esimest advendituld toomas.

Me oleme väikesed, aga tublid.

Toimus mitmeid väljasõite, õppekäike - seda nii suurematele kui ka väikestele. Lapsed käisid Tallinnas Salme Kultuurikeskuses teatrietendusi vaatamas, külastasid Polli Loomaaeda. Õpetajatele toimusid koolitusväljasõidud seotud lasteaia aastateemadega „Mets" ja „Reis ümber Eestimaa". Käisime Sagadi metsamuuseumis, Oandu Looduskeskuses ja Peipsi ääres vanausuliste kultuuri ja kommetega tutvumas.

Osalesime Integratsiooni Migratsiooni Sihtasutuse Meie Inimesed projektis. Projekti eesmärgiks oli õppida läbi erinevate tegevuste-ürituste eesti keelt ja kultuuri. Toimusid väga harivad tegevused, väljasõidud - näiteks õppekäik aeda, viltimistöötuba, väljasõidud Kolgaküla talumuuseumisse ja Rocca Al Mare vabaõhumuuseumisse ja toredad peod- mardipäev, kadripäev. Projekt jätkub ka käesoleval aastal.

Meie lasteaiapere suursündmuseks sellel aastal oli meie oma lasteaiamaja renoveerimistööde algus. Olime seda kaua oodanud ja lõpuks see algas. Loodame kõik väga, et uut õppeaastat septembris saame alustada renoveeritud majas.

Helle Lootsmann
SA Loksa Kultuur juhatuse esimees

Marija Kudrjakova
SA Loksa Kultuur juhatuse liige

Aastal 2015 möödub 110 aastat Loksa seltsielu tähise, seltsimaja valmimisest. Pärast seltsimaja põlengut paiknesid ringid-seltsid mitmetel asenduspindadel kuni aastani 1992, kui asuti tollase teeninduskombinaadi maja teisele korrusele. Koos Loksa Muusikakooliga oleme nüüd juba kaheksandat aastat linnasüdames asuva kunagise parteimaja ja hilisema internaadihoone haldajad, sooviga maja tõeliseks Kultuurikeskuseks muuta. Kuigi tänase valitsuse soosingus me pole, püüame võimaluste ja vahendite piires hoonet järk-järgult 2003.aastal valminud projekti kohaselt renoveerida. Vahetatud on kahes etapis mõlema korruse aknad, sel suvel ka saali omad. Täieliku uuenduse on läbinud kolmandik muusikakooli klassidest, fuajee, tualetid ja suur saal, mis sai ka korraliku tammeparketi. Alates 2011. aasta talvest on hoone haldaja linnavolikogu otsusega asutatud sihtasutus, mis oma tulud saab nii ruumide rendist, teenuste osutamisest, linnaväljaku kasutamistasudest ja linna eelarve vahenditest, kuna korraldame ka enamuse linna kultuurisündmustest. Esimene töine aasta on läbi saanud, plaane on palju. Südamel on Loksa sümboli - bussijaamahoone saatus. Vahetamist vajab tormikahjustatud katus, taastada on vaja osaliselt säilunud aknad, anda väärtuslikule hoonele uus hingamine. Täna on hoone kaetud rendilepingutega, mis annab aega atra seada, sest linnamuuseumi asutamine ei ole ühe päeva töö. Kavas on Loksa piirkonna ajalooürikute koondamine ühte kohta, peame oluliseks ka kohalikele käsitöömeistritele näituse- ja müügipindade eraldamist, sest vajadus nii nende kui linna külastavate turistide nõudmise näol on olemas. Jätkuvalt on töös ka linnaväljaku projekt, mis peab säilima avatud, mitmeid funktsioone täitva linnapinnana. Lähiajal valmib laululava ehitusprojekt, mille projekteerimise rahastamiseks eraldati MTÜ-le Loksa Arendus vahendid Leader-programmi toel.

Meil on 2013. aastal ootamas palju huvitavaid tegevusi - oleks vaid rohkem aktiivseid loksalasi. Lauri Metus
Loksa Muusikakooli direktor

Loksa Muusikakoolil oli väga tegus aasta. Vaatamata jätkuvale rahalisele kitsikusele, suutsime käia konkurssidel, mis on üks muusikakooli põhiülesannetest - leida üles andekad noored ja neid näidata. Kõige suurem saavutus oli Kert Krüsbani väga tubli esinemine rahvusvahelisel akordioniõpilaste konkursil Vilniuses, kus Kert saavutas oma vanuseklassis 6.-9. koha.

Jätkuvalt on muusikakooli õpilased väga tublid oma õpitulemustelt. Loksa Muusikakool annab välja kiituskirju kaks korda aastas - poolaasta ja õppeaasta lõpus. Iga kord on see 50% kogu õpilaste arvust.

Möödunud õppeaasta lõpus läks lapsehoolduspuhkusele meie klaveriõpetaja ja kontsertmeister Diana Gromova ja pidime tema asemele leidma uue inimese. Läks aga nii õnnelikult, et leidsime koguni kaks inimest. Sellel õppeaastal on uus klaveriõpetaja Ene Torrim, kes on väga hea ettevalmistusega ja kogenud klaveriõpetaja, ta on olnud ka Lihula Muusikakooli asutaja ja direktor. Kontsertmeistri kohale õnnestus leida kohalik inimene. Ta on väga kogenud ja väga hea haridusega kontsertmeister - Alari Lahe. Oma igapäevast leiba teenib ta OÜ-s  Oldi Pood.

Loksa Muusikakool osales riiklikus projektikonkursil Varaait, mille läbi saime osta uue DVD-mängija, sülearvuti ja seitse noodipulti.

Käesolev õppeaasta on Muusikakooli juubeliaasta. Esimesel oktoobril tähistasime seda küllakutsutud noorte talentide kontserdiga ja suure tordiga. Nüüd 8. jaanuaril esines Loksa Muusikakoolis meie vilistlane, hetkel Kopenhaageni Kuningliku Muusikaakadeemia kitarrieriala tudeng Kirsi Tilk. Ja juubeliaasta kulmineerub 2. veebruaril suure kontserdiga ja sellele järgneva peoõhtuga. Kutsume kõiki endisi õpilasi, vilistlasi ja õpetajaid külla ning soovime kõikidele tegusat uut aastat.

Margit Amer
Loksa Noortekeskuse juhataja

Kuni mai lõpuni kestis meil veel ESF rahastatud "Noorte konkurentsivõime suurendamiseks ja sotsiaalse tõrjutuse vähendamiseks ühiskonnale pakutava noorsootöö teenuse osutamine" pakkumus, mis võimaldas õpetaja Juule Laurendi solistideringi rahastada ning noored lauluhuvilised näitasid oma arengut ja tubli tööd emadepäeva kontserdil.

Sellesse projekti jäi ka NAF, kus noored ise kirjutasid projekti ja viisid selle ka läbi. Nõutud oli neli projekti, aga meie noored said hakkama kuuega. Need projektid olid suureks abiks nii noortekeskuse töö kui ka materiaalse baasi parendamiseks.

Osalesime ka heategevusprojektis "Aitan lapsi" projektis ning leidsime võimaluse lisaks tasuta teatripiletitele, mis tulid läbi projekti, võimaldada saada ka transpordi tasuta. Saime ka kutse Eveli Ilvese ja Heategevusfondi Aitan Lapsi suvisele vastuvõtule, kuhu sai kaasa võtta ka kolm noort. Osalenud noored said lisaks heale toidule ja põnevale teatrietendusele, ise joonisfilmi teha. See oli nende jaoks eriti põnev kogemus.

Sügis oli meil tavapärasest rahulikum, sest käsil polnud ühtegi projekti. Kuid sellegi poolest lõpetasime aasta ekskursiooniga Jääaja Keskusesse.

Meie jaoks aasta 2012 kõige parem ja suurt rõõmu toonud projekt oli kindlalt noortekeskuse välisfassaadi remont. Nüüd on noortekeskus väga kena välimusega ja ka noored astuvad parema meelega uksest sisse.

NOORED olete väga oodatud Loksa noortekeskusesse! Koos mõtleme ikka  midagi huvitavat välja

Rainer Lapp
SA Loksa Sport juhatuse liige

2012. aasta oli meile tegus. Oli sporditegevust nii kevadel, suvel, sügisel kui ka talvel.

Üheks suuremaks muudatuseks meile sellel aastal oli saunateenuse lisandumine. Ühes kuus on umbes 200 saunakülastust, inimesed on saunaga rahul.

Väga edukad olid meil täiskasvanute ujumiskursused (Innove projekt), osalejaid oli rohkelt, tagasiside oli vaid positiivne, paljud kursustel osalenud jäid ka pidevateks ujula külastajateks. Samuti olid ja on jätkuvalt väga populaarsed vesiaeroobika treeningud.

Aasta-aastalt on suurenenud ujumistreeningutel käivate laste hulk, kolmes vanusegrupis käib kokku umbes 60 last. Treeningud toimuvad regulaarselt kaks korda nädalas.

Korraldasime lastele ja täiskasvanute ujumisvõistlusi. Laste ujumisvõistlused toimusid koostöös Kuusalu Ujulaga (vaheldumisi - üks etapp Loksal ja teine Kuusalus).

Suvel peeti rannas rannavõrkpalli võistlused, detsembris toimus lauatennise 1. etapp. Mõned projektid said toetuse Leaderist, näiteks laste ujumisvõistlus „Kõik meie pardikesed" ja täiskasvanute võistlus „Igamehe triatlon". Jälgige kindlasti reklaami, sest kõik huvilised on oodatud osalema ja kaasaelajad on ka alati teretulnud.

Ootame teid ujuma ja sportima ning kõikidest korraldavatest võistlustest osa võtma!

Ille Piibemann
Loksa Linnaraamatukogu direktor

"Lugedes viibid alati parimas seltskonnas"

                          /Sydney Smith - inglise vaimulik/

Aasta 2012 möödus raamatukogus suhteliselt stabiilselt. Mingeid suuri muutusi ei olnud. Raamatuid saime aasta jooksul 779 eksemplari. Seda on tegelikult kakskeelse raamatukogu kohta väga vähe. Lugejaid oli 1150, laenutusi 47 009 ja külastati raamatukogu 23 800 korda. Lugejate kiituseks tuleb öelda, et möödunud aastal nad siiski leidsid veel endale lugemist. Hea koostöö oli ka maakonna teiste raamatukogudega. Kui meil puudus mõni lugejale vajalik teavik, saime selle raamatukogude vahelise laenutuse teel tellida (v.a ilukirjandus).

2012. aasta loetavamad raamatud olid: Vahur Kersna „7X7", Sofi Oksaneni „Puhastus", Juta Raudnaski „Samba, sake ja tšillikaun", Erik Tohvri "Rannal õitseb kibuvits" ja Mika Keräneni „Minu Supilinn: tõelise elu mekk". Lastele sobisid hästi õudus- ja põnevusjutud, aga ka Andrus Kivirähk´i „Kaka ja kevad", Jaanus Leoste „Jänku-Jussi lood". Venekeelne lugeja eelistas enim vene autoreid.

Lugemissaalis said külastajad lugeda ja koju laenata rohkem kui 40 nimetust ajalehte, ajakirja.

Külastajate käsutuses on ka 6 arvutit koos printeriga.

Raamatukogu roll kohalikus kultuurielus on väga oluline. Loksa linn on väike. Nii mõnigi külastaja ütleb, et on tore, et selline koht, nagu raamatukogu ikka olemas on.

2012. aastal oli meil 5 teatrikülastust. Käisime etendustel Rakveres, Tallinnas ja Keilas. Väga tore oli luuletaja ja kirjanik Kaur Riismaa autoriõhtu. Lugejatele olid pidevalt raamatuväljapanekud erinevatest valdkondadest ja uudiskirjandusest.

Lastosakonnas oli mitmeid ekskursioone lastaiarühmadele ja algklasside õpilastele. Toimusid ka keskastmele raamatukogutunnid. Lapsed käivad raamatukogus ka vaba aega veetmas - lehitsevad raamatuid ja ajakirju, tutvuvad teatmeteostega, joonistavad, mängivad lauamänge, panevad kokku puslesid ja vestlevad raamatukogutädiga.

Head lugemist ja meeldivat uut aastat kõigile meie lugejatele!