16. jaanuaril möödus 20 aastat Saku vallaõiguste taastamisest. 16.-21. jaanuaril peetud sünnipäevanädala jooksul toimus mitmeid vahvaid üritusi. Huvilised said tutvuda vallavalitsuse ja volikogu tööga, külastada hallatavaid asutusi, käia 1 euro eest ujulas ja jõusaalis, osaleda näidistreeningutel, vaadata näitusi ja saalihokilahingut. Sünnipäevaüritused lõpetas aga peoõhtu Saku Valla Majas.

a_vk.jpg

Volikogu istung (pildil) toimus seekord Kiisal: 19. jaanuaril kogunes rahvamaja saali 15 volinikku. Kohal olid ka vallavalitsuse esindajad, lisaks mitu vallakodanikku. Pärast istungit muutis töise meeleolu lahedamaks Kiisa naisansambel Rõõmurullid.

a_js.jpg

Jõusaali avamine Kurtnas. Vallavanem Kuno Rooba, Kurtna Kooli direktori kt Priit Jõe, MTÜ Kurtna Spordiklubi esindaja Arvi Ratasepp ning külalisena treener Argo Ader avasid 17. jaanuaril pidulikult Kurtna Kooli jõusaali. Vallaelanike huvi oli sündmuse vastu suur: uudistama oli tulnud palju inimesi, nii noori kui veidi vanemaid. Argo Ader kõneles, kuidas, kui palju ja miks üldse treenida. Näidistreeningul tutvustas ta erinevatele lihasgruppidele sobivaid harjutusi. Kurtna jõusaal on hästi komplekteeritud: kõik vajalikud masinad on olemas. Suur tänu ruumi seadmetega sisustanud MTÜle Kurtna Spordiklubi.

Sõbralik hokilahing naabritega. Kuhjaga sportlikkust lisas sünnipäevanädalasse naabritega 21. veebruari pärastlõunal peetud sõpruskohtumine saalihokis. Pärast vallavanem Kuno Rooba tervitussõnu ja meeldetuletust, et kunagi olid vastasleeride leivad ühes kapis (st oldi ühe valla mehed), ristasid spordikeskuse saalis hokikepid Kiili ja Saku valla sportlaskonna paremad pojad. Kui Kiili esindus koosnes 3 hokimängijast, 1 võrkpallurist, 3 saalijalgpallurist ja 2 korvpallurist, siis Saku mängijad tulid täies koosseisus jäähokiklubist, üks neist trumbina lisaks ka saalihokiklubist. Kuigi tegu ei olnud proffidega, ei tähendanud see, et lahing oleks olnud kehvem. Mäng lõppes 8:5 meie meeste võiduga! Saku poolelt lõid väravad Teet Soasepp (2), Argo Sikk, Martin Varrand (2), Marko Sarapuu ja Sebastian Kraas (2). Palli ajasid taga veel Kert Aedla, Raiko Koorem, Veiko Kaljula, Argo Servet ja Peeter Leidmaa, väravat kaitses Marek Leet. Ka kohtunik oli Saku hokiklubi liige, sel aastal küll vigastuse tõttu lauahokimees olnud Antony Enden. Pärast mängu tehti ühine sõbralik saun sealsamas spordikeskuses.

Järgmine sportlik mõõduvõtt Kiiliga on veebruaris Saku jääplatsil hokis, märtsis aga Kiili spordikeskuses saalijalgpallis ja võrkpallis.

a_op_nait.jpg

Õpilastööde näitus Sakus. Kolmapäeval avas abivallavanem Arvo Pärniste Saku Valla Majas Saku ja Kurtna õpilaste tööde näituse: poisid-tüdrukud olid joonistanud Saku valla eilset, tänast ja homset päeva, lisaks kirjutanud lugusid sellest, kuidas külad-alevikud, aga ka jõed ja muud loodusobjektid, hooned ja asutused tekkinud. Vahvat väljapanekut vallamaja 2. ja 3. korrusel võib vaadata vabariigi aastapäevani.

Koduvalla kirjasõna näitusel. Vallaraamatukogus pakkus palju avastamisrõõmu näitus raamatutest, mille autoriks või koostajaks praegune või endine Saku valla elanik. Sakulaste looming jagunes laias laastus kolmeks: teadus- ja aimekirjandus koos koduloouurimustega (Arvo Sirendi, Malle Järvan, Heino Kärblane, Juta Zaletajev, Hans Tomson, Hindrek Older, Heino Lõiveke, Helmut Raig, Jelena Metlitskaja, Heli Meripõld, Arvi Kallas, Elsa Kukk, Jaan Tuha, Lembit Vaba, Ülo Sirp, Lembit Teinbas, Manivald Hellenurm, Ivar Raig); ilukirjandus, seal hulgas lasteraamatud ja biograafiad (Eeva Park, Artur Jurin, Margit Saluste, Elsa Pelmas, Tiia Soasepp, Mari-Epp Täht, Eda Arulaid, Hille Tarto, Paavo Kangur, Ants Pärna, Erik-Herbert Pinka, Mart Tamberg) ning tarbekirjandus kokaraamatutest idamaiste õpetuste tõlgendusteni (Evelin Ilves, Maido ja Meelis Maiste, Mari Viik, Mart Vabar). Trükistena olid väljas EMVI teadustööde kogumikud ja Saku teadlaste uurimustööd. Väljapanekus leidus toredaid raamatuid, mille kirjutaja ja kujundaja olid ühes isikus (Margit Saluste, Raul Laugen). Näitus oli kokku pandud põhiliselt raamatukogu fondides leiduvatest teostest, mõned trükised jõudsid kohale aga kodustest raamaturiiulitest.

Kirjasõna näituseks seadmise suure töö tegid Helle Pärlin, Anne Emmus ja Küllike Printseva.

a_koersvm.jpg

18. jaanuaril oli vallavalitsuses lahtiste uste päev: kõik huvilised olid oodatud ringi vaatama ja ametnike töid-tegemisi uudistama. Üleskutsele reageeris ka üks neljajalgne elanik  ta käis kõik ruumid läbi ja jõudis lõpuks ka vallavanema juurde.