Kui mees on elus ja terve, on terve ka pere. Eesti mehel on nii palju tegemist ja tööd, et pole aega mõelda pikemas perspektiivis: kas tervist jätkub nii kauaks, et jõuda lapsed suureks kasvatada, näha lapselapsi, veeta aktiivselt ja sisukalt ka pensioniaastad.

Tervislikumad eluviisid ja oma tervise kontrollimine on prioriteetide nimekirja lõpus, midagi, mida teha siis, kui «suur kiire mööda saab». Paraku ei saa neile olulisematele asjadele enam tähelepanu pöörata, kui tervis üles ütleb.

Kultuuriüritusi külastades hakkab sageli silma naiste, eriti vanemate daamide suur ülekaal publikus. Paratamatult tekib mõte, kus on nende mehed? Kas vedelevad kodus teleka ees või on puhkepaik juba surnuaial? Kurvad võimalused on mõlemad, mida paljudel juhtudel saaks parandada, kui juba varem oma tervisele rohkem tähelepanu pöörata.

Meeste tervis on suures osas ka naiste probleem. Mitte ainult selles võtmes, et haige ja hädine mees ei ole kõige toredam kaaslane. Naisest sõltuvad ju paljuski mehe valikud ja eelistused. Nutikas naine ergutab oma meest tervislikumalt elama ja laskma oma tervist regulaarselt kontrollida.

Äsja tähistati isadepäeva. Meeste ja isade tervisest sõltub nii otseselt kui kaudselt ka uute põlvkondade suhtumine. Kui lapsed näevad, et isa hoolib tervislikest eluviisidest, on eeskuju nakkav ja on tervem ka uus põlvkond.

Isaks olemine on mehele suur väljakutse ning seda rolli laste kasvatamise juures ei tohiks alahinnata. Lapsed kasvavad kiiresti – näen seda isana isegi. Loomulikult peab mees võtma aega isa olla. Kurb, kui täiskasvanuna lapsepõlve meenutades leitakse, et nende isa väärtuse mõõdupuuks oli raha ja asjad, mida ta kinkis või andis, mitte ühiselt veedetud aeg. Sellele tasub igatahes mõelda, sest isa rolli, samamoodi nagu tervistki, ei saa tegelikult rahaga osta. Aktiivne isaks olemine pidi hästi mõjuma ka meeste tervisele.

Ajakirjanik Jüri Pino väljendas äsja ühes oma kirjutises mõtet, et iga päev, kui isa on käepärast, on isadepäev. Leidke aega oma tervise eest hoolitsemiseks, et ühiselt veedetud aeg oleks pikem. Tehke näiteks üheskoos sporti – liikumine pidi olema ju tervise ja ilu pant, ja see kehtib nii meeste kui naiste kohta.