Kas on kavatsus ka kütte liiki muuta?

Jah, hakkame kütma pelletitega (graanulitega), mis on loodussõbralik küttematerjal,ja mis põleb spetsiaalses täisautomaatses pelletiahjus.

Ja kuhu te oma mõtlemisega välja jõudsite?

Hakkasime lugema KredEx'i materjale ja tutvuma nende tingimustega. Asi on selles, et KredEx on koostöös Saksa Arengupanga ja meie majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga välja töötanud korterelamutele soodusintressiga pikaajalise renoveerimislaenu, mida väljastavad pangad. Renoveerimislaenu eesmärgiks on energiatõhususe parandamine. Tavapärasel pangalaenul on korterelamu jaoks liiga lühike tagasimakseperiood ning kõrge intress.
Laenu eeltingimuseks on energiaaudit, milles on välja toodud prioriteetsed renoveerimistööd, sest laenuga fi nantseeritakse ainult energiaauditis toodud renoveerimistöid. Kuna aga meie majas oli audit juba tehtud, siis oli see oluline nõue juba täidetud. Audit meie majas näitas, et kütame suuresti õhku, raiskame kallist kütet. Nii et meil jäi kaks valikuvõimalust: kas minna kütte hinna edasise tõstmise teed või teha maja korda ning hakata vähem maksma. Meil on ju meie oma maja! Kõige üle otsustajad on majaelanikud ise.

Nüüd tuli siis maja renoveerimistööde tegija leida?

Töö tegija pidime leidma juba otsuste tegemise käigus, veel enne pankaminekut. Pakkumised olid tehtud kolmele ehitajale. Juhatus langetas otsuse, et töötegijaks saab Oto Ehituse OÜ Kadrinast. Aga küttesüsteemi uuendamiseks teeme eraldi otsuse, selle töö võtame ette tuleval kevadel. Praegu seda tööd ette võtta me ei jõudnud, kuid leping fi rmaga on juba olemas.

Millal läks ehitustööks? Milliseid töid tehti? Kuidas oli läbisaamine ehitajatega?

Septembrikuu teisel poolel läks töö käima. Audit näitas, milline oli maja tegelik olukord enne renoveerima asumist ja kui palju efekti so energiasäästu annab renoveerimine.
Lisaks sellele annab audit ka soovitusi. KredExi puhul on ju nii, et kõik tööd on seotud elamu soojustamisega, see on energiaauditi põhinõue. Maja katus sai tehtud juba 3 aastat tagasi, aknad vahetasid inimesed välja oma kulul. Kogu maja sai nö soojaks - fassaad, pööning, tuulekojad, novembri lõpus käis veel vundamendi (sokli) soojustamine.
Eks mul on tulnud suhelda nii töödejuhataja Meelis Kärvetiga kui ka alltöövõtjatega. Suhted on olnud töiselt asjalikud.

Kui pikaks ajaks on teil võetud kohustused pangale?

Need on võetud 20 aasta peale. Veerand renoveerimise maksumusest võtab KredEx enda kanda. Energiatõhususe kasv peab tagama meile madalama küttehinna, mis aitab sellest nö tekkiva vaherahaga tasuda pangale.
Üldine makse ei tohi suureneda. Aga eks elu näita, kõike viimseni ette näha pole võimalik.

Aja jooksul vahetub majas ju ka elanikkond, ikka noorenemise suunas...

Noorel inimesel on perspektiivikam tulla majja, mis on elamiseks korda tehtud. Aga eks oma riskimoment on igas tõsises ettevõtmises. Meie majas elab ka pensionäre - fantastiliselt hea seltskond! Üle poole majarahvast käib tööl.
__________________________________

Mõnede majaelanikega vesteldes jäid kõrvu kõlama kiidusõnad majaühistu juhatuse ja iseäranis ühistu esimehe Sirje Promeni aadressil. Arvestades ettevõtmise suurust ja tõsidust oma maja kordategemisel, tuleb majaelanike arvamusavaldusega igati nõustuda.

__________________________________

72-aastane Lilli Tammemaa oma majast:

„Elan selles majas alates 1973. aastast, see on üsna algusest peale. See oli varem teedevalitsuse maja. Minagi töötasin teedevalitsuse alluvuses, olin talviti katlakütja, suvel toimetasin õue peal. Pensionile jäin ka samas töökohas. See maja pole varem kunagi soojapidaja olnud. Aknad olid vanad, neid sai ikka kinni kleebitud, et tuul tuppa ei puhuks. Oleme siin ise ka aidanud asja parandada, koridori sai uus uks pandud. Aga loodame, et nüüd on meil maja soe ja igati ilus," lausub Lilli optimistlikult. Ta on noores eas ka ehitusel töötanud, küllap on meeles ka tolleaegse ehitustöö puudused ja minnalaskmine.

Lilli Tammemaa jagab majarahva üldist arvamust, et ettevõetud töö elamu renoveerimiseks oli õige samm.