Kohtumisel tutvustati mitme omavalitsuse ülest koostööd, selle tulemusi ning seadusest tulenevaid kitsaskohti, mis takistavad omavalitsuste ülest asutuse loomist ja ülesannete täitmist.

Ühise arutelu käigus leiti, et Eestis tegutsevad omavalitsuste korrakaitseüksused võiksid omavahel senisest tihedamat koostööd teha. Räägiti ühise koostöö võimalustest ja jõuti arusaamisele, et Eesti korrakaitseüksuste juhid võiksid regulaarselt kohtuda, arutamaks oma ülesannete täitmisel seadustest tekkivaid kitsaskohti, sellest tulenevaid probleeme ning leidmaks neile parimaid lahendusi, tehes muuhulgas seadusloome kaasajastamiseks ühiseid ettepanekuid.

Koostöökohtumise käigus lepiti kokku, et Menetlusteenistuse ametnikud saavad vaatlejana tutvuda Tallinna munitsipaalpolitsei tegevusega taksonduse alal. Suvel, kui Tallinna Munitsipaalpolitsei Ameti juurde tulevad praktikale Saksamaa politseinikud, külastatakse koos nendega Menetlusteenistuse tegevusega tutvumise eesmärgil ka Ida-Virumaad.

Kui varasematel kordadel on menetlusteenistuse tegevusega tutvumise eesmärgil Ida-Virumaad külastanud Pärnumaa ja Võrumaa omavalitsuste liidud koos  omavalitsuste juhtidega, siis 6. märtsil olid külla oodatud Tartu maakonna omavalitsusjuhid.

"Nagu ka varasemalt, huvitas külalisi sellise ühistegevuse ülalpidamiseks vaja minev omavalitsuste rahaline võimekus, samuti sooviti paremini mõista korrakaitse valdkonnaalase koostöö arendamise vajadust," rääkis Menetlusteenistuse juht Marek Ranne.    Koostöökohtumisel Illuka mõisas osalesid Elva, Rõngu, Puhja, Rannu, Nõo ja Konguta omavalitsuste juhid ning spetsialistid. Võõrustajate poolt võtsid kohtumisest osa kõigi Menetlusteenistusega seotud viie valla - Illuka, Jõhvi, Mäetaguse, Toila ja Vaivara vallavanemad, kes muuhulgas tutvustasid ka esindatavaid omavalitsusi.

Menetlusteenistuse tegevusest rääkis teenistuse juht Marek Ranne, selle loomist meenutas üks idee autoritest, Vaivara vallavolikogu esimees Veikko Luhalaid.

8. märtsil kohtus regionaalminister Siim Valmar Kiisler Siseministeeriumis Menetlusteenistuse juht Marek Rannega.

Kohtumise algataja, Menetlusteenistuse juhi sõnul võttis minister pakkumise kohtumiseks lahkesti vastu. "Kokkusaamise peateemaks oli kohalike omavalitsuste omavaheline koostöö korrakaitse valdkonnas ja sellega seoses tingitud võimalikud õigusenormide muudatuste vajadused," rääkis Ranne, kes andis kohtumisel ministriga kiire ülevaate viie omavalitsuse   algatatud koostööst Menetlusteenistuse loomisel, tuues ühtlasi välja ühistegevuse plussid ja selle tegevust takistavad asjaolud, millest peamised on seotud õigusloomega.

Menetlusteenistuse juhi sõnul kinnitas minister omavalitsuste omavahelise koostöö vajalikkust, tunnustades sellise algatuse aset leidmist Ida-Virumaal, lubades omaltpoolt toetada  algatatud ühistegevust ja vajalike seadusemuudatuste väljatöötamist, hõlbustamaks veelgi koostöö tegemist.

Jõuti ühisele arusaamisele, et õigusloomet tuleks kohandada selliselt, et kohalikul omavalitsusel tekiks võimalus volitada teist omavalitsust tema haldusterritooriumil ja tema nimel läbi viima nii järelevalvet, kui ka kohtuvälist menetlust.

Ranne sõnul on nüüd vaja paika panna tegevuse konkreetne ajakava, et siis selle põhjal alustatu ellu viia.