Metsaomanikule tähendab kevad OÜ Metsakorraldus Büroo metsakorraldaja Aarne Suu sõnul, et on kätte jõudnud aeg panna pea ning käed tööle oma metsa tuleviku heaks. „Tänu ajaloole saab tänapäeva eestlaste metsaomanikuks olemise kestvust mõõta vaid mõnekümne aastaga. Paljudel metsaomanikel puuduvad seepärast erialased teadmised ja praktilised metsa majandamise kogemused," ütleb ta.

Hüva nõu annavad Suu arvates tänapäeval metsaühistud. „Siiski jääb metsaomanikule väga oluliseks ja vajalikuks toeks vilunud metsakorraldaja ja asjatundlikult koostatud metsamajandamiskava. Kahtlemata tekib lugejal õigustatud küsimus, milleks metsamajandamiskava ülepea tarvis on.

Metsamajanduse valdkonda reguleerivad mitmed seadused, neist olulisim on metsaseadus. Sama seadus sätestab, et mahukamate metsatööde tegemise eelduseks on vähem kui 10 aasta vanuste metsainventeerimise andmete olemasolu Riiklikus Metsaregistris. Metsa kasvatamine on pikaajaline protsess, mida aitab ellu viia metsamajandamise kava," selgitab Suu.

Eesti riik toetab tema sõnul metsamajandamiskavade koostamist, makstes metsaomanikele viimaste taotlusel läbi Erametsakeskuse kava koostamise kulud tagasi. „Nagu näete, on metsamajanduskava üks ülimalt vajalik dokument, milleta ei saa oma metsa seaduslikult majandada ja teisest küljest aitab koostatav kava metsaomanikul teha õigeid otsuseid oma metsa majandamise pikal ja keerukal teel," arvab ta.

Ning lisab, et metsaomanik tellib metsa tulevikule mõeldes metsamajanduskava usaldusväärselt metsakorraldusbüroolt, kasutades sealsete kogenud metsakorraldajate abi.

• Metsamajanduskavast leiab metsaomanik täieliku ülevaate tema metsa liigilisest ja vanuselisest koosseisust, puuliikide kaupa puistu keskmised kasvunäitajad (kõrgus ja rinnasdiameeter), andmed puistu mullastikust, puistu üldtagavarast ja tagavara prognoositud aastajuurdekasvust jpm andmetest.

• Metsamajanduskava aitab metsaomanikul planeerida töid-tegemisi metsas. Tootliku metsa kasvatamine on pikk protsess ja parima lõppeesmärgi nimel tuleb vajalikud tööd teha õiges järjekorras ning parimal võimalikul ajal. Metsamajanduskava sisaldab kõiki vajalikke soovitusi metsaomanikule tema metsa majandamiseks. Parima lõpptulemuse nimel on soovitatav metsaomanikul koos metsakorraldajaga võtta osa välitöödest ja koos läbi arutada planeeritavad vajalikud tööd. Koos saate arutada, milliseid majandusvõtteid järgneva 10 aasta jooksul metsas kavandada, milliste puuliikidega ja kuidas metsa uuendada, milliseid hooldusraideid teha jne.

• Sinu mets võib peita endas avalikkusele huvipakkuvaid väärtusi, mille puhul võib küll metsa majandamine olla kitsendatud, kuid mõistlik metsaomanik ei mõtle ainult enesele, vaid jagab väärtusi ka teistega. Ka selliste metsa väärtuste ilmsikstulek kajastub koostatavas metsamajanduskavas ja sama kava on aluseks metsaomanikule majanduspiirangutest tingitud saamata jääva tulu kompenseerimise taotlemisel riigilt.