Vaadata on lihtsad asjad, mida sõdurid vajasid ellujäämiseks, aga ka meelelahutuseks: hügieenitarbed, ekstreemsete olude üleelamiskomplektid, esmaabivahendid, söögiriistad ja jooginõud, asjad ajaveetmiseks.

Sõjamuuseumi direktor Hellar Lill rõhutab, et sellel näitusel on väga vähe relvi näha. “Küll on siin hulk iseloomulikke, aga ka üllatavid asju sõjameeste igapäevaelust: alates joogipudelitest, habemenugadest ja briti ohvitseri vuntsikammist kuni sõnaraamatute, käsitöökomplektide ja nn kaevikukunstini – sõdurite valmistatud esemeteni.”

Näiteks võib tutvuda II maailmasõja ajal Briti Kuninglike Õhujõudude pilootide varustuses olnud üleelamiskomplektiga, mis anti kõigile Briti õhuväe lennukimeeskondade liikmetele alates 1940. aasta lõpust ja USA õhuväelastele alates 1942. aasta keskpaigast. Läbipaistvast
atsetaatplastikust hoidiku koos selle loomingulise sisuga, mis mahub lahinguvormi pükste esiküljel olevasse kaarditaskusse või teenistusvormi kuue alumisse küljetaskusse, leiutas arvatavasti Christopher Clayton Hutton ja see oli Briti sõjaväeüksuse MI9 levinuim avariivarustus.

Algsisust on alles kokkupandav kummistveepudel, väike kompass, magnetteradega habemenuga, õngekonks ja -nöör ning jänesepüünis. Säilinud on ka veekindlates pakendites tuletikud, tuleraud ja suurendusklaas. Pärast sõda on kaduma läinud algsed Horlicki tabletid (linnasepiimapulber), bensedriinitabletid (energiatabletid), keedukommid ja šokolaaditahvel, samuti veepuhastustabletid. Komplekt oli mõeldud abistama alla tulistatud lendurit 48 tunni jooksul.

“Näitusel on mõtlemapanevaid esemeid, mis aitavad mõtestada sõda kui nähtust. Näiteks 1940. aastal Inglismaal laste jaoks disainitud gaasimask, millele on püütud anda tollase koomiksikangelase välimus, et lapsed nõustuksid selliseid maske gaasiohu korral n-ö mänguna pähe tõmbama,” kirjeldab Lill.

2010. aastal Stockholmis avatud näitust on juba menukalt esitletud Norras, Belgias, Poolas ja viimati Valgevenes. Viimsi mõisa teisele korrusele jääb väljapanek kuni järgmise aasta veebruarini.

Näitust külastades saate näiteks teada: mis oli Saksa sõduritel sõja ajal taskutes? Mida sõid Ameerika sõdurid? Mida tehti vaiksel ajal? Mis seos on Coca-Colal ja sõduritel? Millisest auastmest alates oli tee ja kohvi joomiseks serviis ning kes kasutasid tavalisi kruuse?