Paljudele võib tunduda veidi üksluine ja igav tuhnida paberivirnades. Tegelikult nõuab arhiveerimine suurt pühendumust, keskendumist, et kõik kogutud väärtuslik informatsioon oleks kättesaadav kõikidele soovijatele ka tulevikus. See pole vaid lihtsalt dokumentide köitmine vastavatesse kaustadesse ja nende digiteerimine. Selle töö juures võib muuseumitööaja äkki avastada, et mõni koltunud dokument tekitab korraliku annuse uurimuskirge. Igavast arhivaarist võib äkki saada aktiivne uurija, kes ei lõpeta enne, kui sellest sünnib järjekordne uus info ja teave, mida saab suvel ju teistelegi jagada.

Ka mina kogesin, et üks pisike säilinud dokument või vana käsitsi tehtud märkmeke paberi servas kätkeb endas tohutut väärtust ning annab võimaluse täiendada oma teadmisi ning omada järjest täiuslikumat teavet mingist teemaatikast.

Nii tahakski jagada Teiega mõnd uut leidu, mida olen saanud sel talvel muuseumi arhiivikokku talletada. Näiteks olen üles leidnud Saatse Valavalitsuse pitsatite näidised einevatest ajastutest. Meeldetuletuseks, et Saatse vald on eksisteerinud aastatest 1922-1944. 1922- 1938. aastani on see kandnud nimetust Satserinna vald.

1939. aasta Saatse Vallavalituse pitsati näidisel on näha Petserimaa vapikuju. Petserimaa vapp kinnitati riigivanem Konstantin Pätsi otsusega 5. veebruaril 1937, millel on sinisel väljal kuldne kannel viie keelega. 1936. aasta Satserinna Vallalvalitsuse pitsati näidisel on varasem Petserimaa vapikuju, mil Petserimaa vapp koosnes kahest kujutisest: ülemisel kannel ja alumisel koobas. (Pitsatite näidised esilehel)

Sel talvel jõudis kogusse ka foto, kus on näha Saatse surnuaia müüri, mis on kaetud uhke katusega. Leide oli muidugi rohkem, kuid ma ei ole jõudnud nendega põhjalikult tegeleda.

Suur tänu kõigile, kelle kaudu leidsid tee muuseumisse uued infokillud meie kogukonnast. Kui vanemale põlvkonnale on vanad fotod ja teated tuttavad, siis loodan siiralt, et nooremale põlvkonnale tekitavad need huvi ja mõtisklemist. Mida rohkem tead, seda põnevam!

Muusuem ootab kogu aeg põnevaid leide kogukonnast!

Jagage neid meiega, et tulevikus oleks just meie muuseum see koht, kus kohaliku kogukonna kohta kõige rohkem informatsiooni leidub.