Perepäeva korraldamise idee tuli Midrimaa lasteaia hoolekogu liikmetel juba sügisel ühel oma koosolekul. Ehkki hoolekogu liikmed toetavad oma tegemiste ja mõtetega oma lasteaeda, mõeldi seekord suuremalt: teha midagi sellist, millest oleks võimalik osa saada ka teistel. Kuna hoolekogu koosneb eri valdkondade inimestest, sai ettevõtmise stsenaarium väga mitmekülgne.

13. aprilli keskpäevaks olid oma päeva sisustama tulnud igas eas lapsed, nende vanemad ja vanavanemad. Üllatavalt palju oli kohal isasid ja ka neid, kel seost Midrimaa lasteaiaga pole. Päevajuhid Lotte (Merlin Suurna) ja Putukas (Hannes Sassi) tervitasid kõiki kohaletulnuid.

Tunnipikkuse kontserdi andsid Midrimaa lasteaias käivad mudilased ja vilistlased ning Märjamaa muusika- ja kunstikooli lapsed. Kontserdile pani ilusa punkti Märjamaa juurtega neiu, veel mõni aeg tagasi ansamblis Põhja-Tallinn solistiks olnud Maia Vahtramäe. Sel korral musitseeris ta koos pianist Holger Marjamaaga. Majas oli kõigile tegevust. Fuajees said kõik soovijad lasta endale näomaalinguid teha ning patse punuda. Ringi tatsasid hiigelsuured Nublu ja Lõvi Leo, kes meelsasti lastega poseerisid ja pildile jäid ning ei jätnud külmaks ühtegi last.

Magus pannkoogilõhn hakkas ninna juba välisuksest tulles, sest Helju Unga ja Valve Ermann Märjamaa pensionäride ühendusest küpsetasid kohapeal vanaemade pannkooke. Nii nagu pannkoogijärjekord, olid ka muud „sabad" igal pool pikad, oli selleks siis loterii, koogi- või pildistamispaik rahvamaja teisel korrusel.

Loteriilaua taga oli ametis lasteaia direktor Elve Toome. Kohviku suupisted, olgu selleks siis suutäis soolast või magusat, olid valmistanud lapsevanemad ise. Rahvamaja teine korrus oli aga täis põnevust ja avastamisrõõmu.

Iga soovija sai endale pähe sobitada vahvaima paruka ning lasta end pildistada. Mõeldud oli käelise tegevuse peale ja töötubades sai meisterdada põnevaid asju. Õpetajaiks ja ideede andjaiks olid lasteaia õpetajad.

Materjalina läksid taaskasutusse vanad munarestid, tualettpaberi siserullid ja isegi purustatud munakoored. Nobenäppude käe all valmisid lilled, anumad, kingitused, vaasid jne.

Avatud oli ka mängunurk. Selliseid lauamänge nagu sel päeval, vaevalt et enamik emasid- isasid ja lapsi varem mängida on saanud. Hiigelsuur kabelaud vilditud nuppudega oli meisterdatud rahvuslikes motiivides.

Omavalmistaud lauamängud olid lasteaiaõpetajate kätetöö. Politsei- ja piirivalveameti töötoas näidati liiklusteemalisi õppefilme. Vahva oli näha ka politseinikke lapsi käelises tegevuses juhendamas. Lisaks toimusid osavus- ja sportmängud. Koos Lõvi Leoga jagati parimatele ristsõnalahendajatele auhindu.

Teatevõistluses osalenud said auhinnakotikese hea ja paremaga. Multikate vaatamiseks oli avatud kinosaal.

Poistele pakkus suurt huvi trikijalgpallur Eno Lintsi suurepärane pallivaldamisoskus. Tüdrukud vaimustusid noorte peotantsijate Hanna-Lotta Kadarpiku ja Kalev-Markus Linna etteastest ning aktiivselt võeti osa ka rivitantsust, mida juhendas Gairy Salk.

Nelja tunni jooksul jagus tegevust kõigile - samal ajal oli tegevust nii mõne- kui mõneteistaastastele, samuti lastevanematele. Lustakas päevajuht Putukas jõudis iga lapseni.

Üks ürituse eesvedajaid, lapsevanem Merlin Suurna tõdes, et see, mida sel päeval kogu perele pakkuda taheti, õnnestus. Maja oli puupüsti täis, igav ei hakanud kellelgi ja tagasiside on olnud väga positiivne.

Heategevuslikul perepäeval koguti lasteaia heaks 1490. eurot.

Piret Linnamägi
Patsipunumise toas muutusid kõik tüdrukud veel kaunimaks. Foto: Piret Linnamägi

Mõttest sai tegu

Oktoobrikuus tekkis hoolekogu tavapärasel koosolekul mõte, et ehkki hoolekogu liikmetena toetame oma tegemiste ja mõtetega Orgita lasteaeda Midrimaa, võiks teha midagi sellist, millest oleks võimalik osa saada ka teistel. Sellest sai alguse perepäeva idee.

Novembris tutvustasime plaani lasteaia üldkoosolekul ning aktiivsem planeerimine algas käesoleva aasta jaanuarist.

Perepäeva üheks tulemuseks seadsime kaasajastada Midrimaa laste mängu-, õppe- ja kasvukeskkonda ja sõltuvalt ürituse õnnestumisest kasutada tulu lasteaia remonttöödeks ja/või mänguväljaku uuendamiseks.

Toimuva eestvedamise/planeerimise/ organiseerimise eest vastutas Midrimaa hoolekogu ja direktor, nimeliselt lapsevanemad Merlin Suurna, Kristi Kivisild, Kertu Tort, Jane Hainsalu ja Anneli Linna ning õpetajate esindaja Liaana Vesso, aga läbiviimisse panustasid kõik lasteaia töötajad ja samuti aitasid kaasa lapsevanemad.

Neid oli palju, kes suurel perepäeval osalesid, aitasid üritust vahetult läbi viia ja toetada. Olge kõik südamest tänatud! Idee on üks asi, aga see ei teostu, kui ei ole kaasalööjaid, abilisi ja osavõtjaid. Kõik sai hoolega läbi mõeldud, planeerisime nii, et kõigile jätkuks tegevust ja päev meeldiks.

Tänu lasteaia kollektiivile, lastevanematele ja Märjamaa pensionäride ühenduse esindajatele sai isuäratav ja rikkalik ka Midrimaa Unistuste Kohvik, kus maitsvat kehakinnitust jagus külastajatele nautimiseks nii kohapeal kui ka koju ostmiseks. Ka väärikaid auhindu täis õnneloos oli menukas ja kõikide piletite vahel loositi välja rohkelt suurepäraseid auhindu.

Töötubasid juhendasid Midrimaa lasteaia õpetajad, seal valmisid kaunid lilled ja kaunistused. Nii mõnigi üritusel viibinud täiskasvanu „unustas" end meisterdama ning hiljem tuli tõdeda, et nii palju mujal toimunud põnevat jäi veel tegemata ja nägemata.

Perepäeva üheks ajendiks oli lastevanemate tõdemus, et Märjamaal üheskoos tegemisi napib. Meil on siiralt hea meel, et Perepäev saavutas selles osas oma eesmärgi - seekord tuldi peredega. Mida tund edasi, seda enam saime aru, et üritus sujus ja läks korda.

Esmane tagasiside on olnud väga positiivne. Üks hoolekogu liige võttis vahetult peale perepäeva lõppu vastu kõne, mis algas lausega: "Müts maha teie ees! Suutsite pakkuda emotsionaalse päeva, kus lastel oli nii palju erinevaid tegevusi ja isegi lapsevanemana osaledes ei hakanud kordagi igav ja need neli tundi möödusid nagu helikiirusel."

Tunnustati, kui hästi kõik toimis, oli läbi mõeldud ja sujus mõnusalt. Avaldati imestust kui mitmekesine ja rikkalik oli päevakava. Tänati, et selline päev korraldati, kuna Märjamaal ei ole lastele üldse selliseid suurüritusi.

Kogukonna ja kaugemalt osalema tulnud inimeste rahulolu on korraldajatele suur tunnustus ja siinkohal meie lugupidamine ja tänu kõigile, kes ühel või teisel moel selle päeva läbiviimisele ning õnnestumisele kaasa aitasid!

Midrimaa lasteaia hoolekogu
Putukas Hannes Sassi jagas parimatele ristsõnalahendajatele koos politseinikega auhindu. Foto: Piret Linnamägi

Osavõtjate arvamusi

Elle Sirel:
Kui koostataks lasteürituste TOP 10, siis Midrimaa perepäev kuuluks kindlasti selle etteotsa. Võrdleksin seda oma mastaabi poolest kunagi meie juuksurisalongi läbiviidud suurüritusega „Mood läbi aegade". Seda valmistasime samuti pool aastat ette ja oma panuse õnnestumiseks andsid väga paljud.

Olin Perepäeval algusest lõpuni kohal ja tegin paljudes kohtades kaasa. Igal pool kuulsin, kui vanemad ütlesid, et neil on ka siis siin rahulik olla, kui lapsed tegutsevad teistes ruumides, sest on teadmine - nad on siin turvaliselt hoitud. Mul on perepäevast vaid ülivõrdes muljed. See oli superüritus, mida on kohapeal vaja!

Lapsevanem Reet Lauri:
Mulle meeldis, et see oli mõnusa äraolemise päev, mille jooksul jäi ka kiirustavatel vanematel korraks aeg seisma. Me ei pidanud oma mudilastel sabas käima, sest teadsime, et nad on majas hästi hoitud. Tegevusi sai valida oma rütmis, kõikjal valitses pingevaba õhkkond, päevajuhid olid toredad. Meeldis, et võistlustel ei seatud lapsi pingeritta, vaid tunnustati kõiki osalemise eest.

Tore, et eelnevalt oli lasteaia ustel kirjas, kes mida kohvikusse toob, nii saadi palju erinevaid soolaseid ja magusaid suupisteid. Korraldajad olid kõik tegevused väga hästi läbi mõelnud ja ette valmistanud.

Minu viieaastane laps ei tahtnud kuidagi lahkuda, kui päev lõppes. Suurepärane, et niisugune asi ette võeti!

Midrimaa lapsed jagavad perepäeva muljeid

Getter: Mulle meeldis seal kõik, käisin kõik kohad läbi. Lotte, Nublu ja Maia meeldisid ka.

Ragnar-Tristan: Mulle meeldis seal poistega mängida ja me käisime koos kinos „Mašat ja karu" vaatamas.

Mia Lisette: Käisin näomaalingut tegemas, patsi punumas, meisterdamas ja kinos. Mulle meeldis see päev, sest sai loosi teha.

Heleene: Kõige rohkem meeldis esineda lava peal. Nii tore oli rahva ees laulda, olin nii õnnelik. Kõik mu sõbrad ja terve pere oli koos!

Natali: Mulle meeldis kontserdi vaatamine, kuidas lapsed laulsid. Hea oli, et keegi tegi mulle näomaali ja patsi. Maitsesid kohvikust ostetud popcorn ja kinos sai filmi vaadata. Sain emmega koos etendust vaadata ja meisterdada.

Henry: Mulle meeldis politsei ristsõna lahendada, kohvikust osta ja kõik muu. Pärast pidu oli hea olla.

Meribel: Meeldis „Maša ja Karu" ja „Jussi" multikaid vaadata. Nii tore oli rõdult alla vaadata, parukaid proovida ja pilti teha.

Lisandra: Mulle meeldis rõdul olla, kontserti ja line-tantsu vaadata. Näomaalingut sai teha ja parukaid proovida. Sai ennast printsessiks ka teha. Kinos oli ka tore.

Sandra: Mulle meeldis paberist ja munatopsidest lilli teha. Saalis ma nägin, et üks poiss tegi jalgpalli trikke.

Mattias: Mulle meeldis neid võistlusi saalis teha.

Johannes: Mulle meeldisid seal Lotte, Lõvi Leo ja Nublu. Jalgpallur tegi trikke ja pani palli selja peale. See oli päris lahe.

Meribel: Mulle meeldis lava peal luuletust lugeda ja laulda ja veel lilli meisterdada. Siis käisin veel loosi võtmas ja sain ehted ja Jänku-Jussi kommi. Mulle meeldis laval esineda, emme, issi ja õega koos olla.

Georg: Mulle meeldis jalkamäng seal lava peal, meeldisid võistlused ja kabet mängida.

Gerda: Nii tore oli seal, tegin videosid ja pilte. Meeldis õnneloos. Kohvikust sai osta, mida ise tahtsid. Meeldis, kui Maia laulis. Tegin pilte Maiast ja Lottest ka.

Nii tore, et nendel tuli selline mõte kõikidele suurtele inimestele ja lastele pidu teha!
________________________________________________________________________________

Midrimaa lasteaia hoolekogu tänab kõiki, kes perepäeva õnnestumisele kaasa aitasid!

Laupäeval Märjamaa Valla Rahvamajas esmakordselt toimunud suur Perepäev on selleks korraks läbi saanud ja Midrimaa hoolekogu on jätkamas oma tavapärast tööd. On kirjeldamatult hea tunne tõdeda, et kõik plaanitu sai ellu viidud ja üritus läks korda. Kogukonna ja kaugemalt osalema tulnud inimeste rahulolu on suur kompliment ja siinkohal lugupidamine ja tänu kõigile, kes ühel või teisel moel ürituse läbiviimisele ning õnnestumisele kaasa aitasid! Üles võiks nimetada kõik inimesed, kes võtsid aja ja Suurel Perepäeval osalesid, kes aitasid üritust vahetult läbi viia, kui ka sponsoreerida ja toetada. Olgu te kõik südamest tänatud! Idee on üks asi, aga see ei teostu, kui ei ole kaasalööjaid, abilisi ja osavõtjaid.

Tuhat tänu Premia, Marmiton, Eesti Jalgpalli Liit, Politsei- ja Piirivalveamet, Päästeamet, Beebimaailm, BDP Eesti OÜ, 360 kraadi seiklusmatkad, Märjamaa ujula, Märjamaa Valla Rahvamaja, Märjamaa kino, Märjamaa Muusika- ja Kunstikool, Märjamaa Vallavalitsus, Märjamaa pensionäride Ühendus, Ekatex OÜ, Tiina Lilleäri, Kati pood, Pubi Ruut 66, Hansu- Mari talu, Luhtre Turismitalu, AS Matsalu Veevärk, Eno Lints, Hannes Sassi, Maia Vahtramäe, Holger Marjamaa, Sille Randviir, Evelin Limberg, Egert Aviste, Rego Reitav, Rein Loel, Janno Enni, Liina Vesso, Airi Raidmets, Thea Rahuoja, Gairy Salk, Tairi Marrandi, Marit Reinold, Orgita lasteaed Midrimaa õpetajad, lapsevanemad, endised ja praegused Midrimaa lasteaia lapsed ning üritusest osavõtjad!