Naabrivalve aluseks on tihedad sidemed ja infovahetus naabruskonna elanike, kohaliku politsei ja kohaliku omavalitsuse vahel," ütles vallasekretär Reet Sakk.

Vargused on vähenenud

2010. ja 2011. aastal toimus siinsetes elamurajoonides aktiivne ehitustegevus ning inimesed aktiivselt kohapeal ei viibinud. Siis varastati tihti ehitusobjektidelt tööriistu ja ehitusmaterjali. See lõi statistika veidi üles. 2012. aastal vähenes aga ehitustegevus, inimesed kolisid oma kodudesse sisse ning varguste arv langes koheselt.

„Seoses elamaasumisega majadesse on suurenenud elanike turvatunne kodudes ja kodu ümbruses. Loomulikult on tugevnenud naabruskonna ühtsus- ja omanikutunne. Kuritegevuse vähenemine on eelkõige seotud sellega, et inimesed jälgivad, mis nende ümbruskonnas toimub. Valla panusena võib lugeda uuselamupiirkondadesse tänavavalgustuse rajamist ning piirkondade valgemaks muutmist. Valdade ja maakonna politsei koostöö tulemusena on suurenenud patrullimiste arv omavalitsuste territooriumil," rääkis Sakk.

Kolm suurt maanteed, mis valda läbivad, toovad kaasa ka omajagu kuritegevuse kasvu, näiteks joobes juhtimised ning liiklusõnnetused. Ülenurme on Tartule sama, mis Tallinnale Rae vald, Viimsi vald või teised lähiomavalitsused - ka neid arenevates paikades on kuritegevuse näitajad head, jäädes alla 20 kuriteo tuhande elaniku kohta.