Millest on tingitud maamaksu tõus ühelt protsendilt 1,9 protsendile?

Põhjuseid on mitmeid. 2013. aasta tõi kaasa maamaksuseaduse muudatuse, mille alusel vabastati koduomanikud maamaksust üldplaneeringujärgsel tiheasustusalal kuni 1500 m2 suuruse kodualuse maa osas ja hajaasustuspiirkonnas kuni 2 hektari kodualuse maa osas.

Seadusest tulenevalt vabastatakse maamaksust kinnistuomanik, kes on 1. jaanuari seisuga sisse kirjutatud aadressile, mida kinnistuomanik omab. Kui eelnevatel aastatel on Viimsi valla eelarvesse laekunud maamaksu 1,9 miljonit eurot, siis kodualuse maamaksu vabastusega tekkis rahandusministeeriumi arvutuste kohaselt Viimsi valla eelarves 843 tuhande euro suurune miinus, mida riik osaliselt, 280 tuhande euroga kompenseeris. Ülejäänud vahendid tuli vallal leida maamaksu protsendi tõstmise arvelt. Viimsi vallas ei ole maamaksumäära tõstetud alates 2004. aastast. Maamaksuseadus annab kohalikule omavalitsusele võimaluse maamaksumäära kehtestada 0,1 protsendist kuni 2,5 protsendini maa hinnast.

Viimsi valla naabervallad ja Tallinna linn on maksumäära tõstnud juba eelnevatel aastatel 2,5 protsendini. Prognoosi kohaselt laekub 2013. aastal Viimsi vallale maamaksu 2,1 miljonit eurot ehk 200 tuhat eurot rohkem kui 2012. aastal, selle summa suunas Viimsi valla volikogu Randvere kooli ehituseks.

Analüüsi hinnangul mõjutab maamaksumäära tõus kõige enam inimesi, kes omavad Viimsi vallas suvilaid, kuid ise elavad mujal, Viimsi valla elanike, kelle kinnistu suurus on suurem kui 1500 m2 või Viimsi valla elanikke, kes omavad rohkem kui ühte kinnisasja. Kuidas kommenteerite?

Seadusest tulenevalt saab kinnistute omanik kodualuse maa maksuvabastuse vaid ühel kinnistul: sellel kinnistul, kuhu ta on rahvastikuregistris 1. jaanuari seisuga registreeritud.

Koefitsiendi tõstmisel lähtus vald sellest, et kuni 3200 ruutmeetrit tiheasustusalal maad omav koduomanik ei saaks suuremat maamaksuteadet kui eelnevatel aastatel.

Kas Viimsi vald pakub üle jõu käiva maamaksu maksmisel mingisuguseid toetusi / soodustusi?

Maamaksu toetust võib saada valla vähekindlustatud elanik, kes on elanikeregistri andmetel Viimsi valla elanik eelmise kalendriaasta 31. detsembri seisuga ja kes samal ajal on omanud või kasutanud vallas elamumaad vähemalt kümme aastat.

Ühele isikule makstakse maamaksu toetust ainult ühe vallas asuva maatüki maamaksu osas.

Toetust makstakse kuni 50% maamaksu summast, kuid mitte rohkem kui kehtiv toetuse määr, mis on 2013. aastal 63 eurot 91 senti. Toetuse taotlusi võetakse vastu 1. märtsist 1. juunini.

Kas Viimsi vallal on plaanis ka tuleval aastal maamaksumäära tõsta?

Täna plaani järgmisel aastal maamaksu tõsta ei ole, kuid antud otsuse tegemine sõltub valla 2014. aasta eelarve koostamisel tekkivast olukorrast.

Kui hoitakse kohalike omavalitsuste tulubaas stabiilne või taastatakse 2010. aasta 1. aprillini kehtinud omavalitsustele eraldatud üksikisiku tulumaksu osa 11,9%, siis puudub ka vajadus järgmisel aastal maamaksu tõsta.

Keskkonnamet