Uurijad kutsusid katsealustel spetsiaalsete ülesannetega esile stressi, pakkusid neile seejärel levinud lõdvestusviise ning määrasid pulssi ja lihastoonust normaliseeriva efekti. Selgus, et kõige paremini langetas stressitaset lugemine - 68%. Pulsi aeglustamiseks ja lihaste lõõgastamiseks piisas kuuest minutist lugemisest.

Muusika kuulamine vähendas stressi 61%, tassitäis teed või kohvi 54% ja jalutuskäik 42% (ajakiri Tervendaja, juuli 2009).

Paradoks on selles, et raamatukogutöötajate jaoks on võlglastelt raamatute kättesaamine kindel stressi tekitav faktor.

Kui jääme võlgu pangale, võib juhtuda, et pank läheb meie vara kallale. Kui igakuiseid kommunaalmakseid ei maksa, kasvab võlg võõra ees. Kui võlg on tasumata sõbrale, siis suuremal osal inimestest süda valutab.

Miks on nii, et raamatukogust raamatut laenates suhtume sellesse kuidagi teisiti? Näeme lugejaid, kes on pahased, kui neilt viivitatud aja eest viivist küsitakse. On neid, kes pahandavad, et võlgnevust liiga harva meelde tuletatakse, kui ka neid, kes nurisevad, et raamatukogu risustab nende e-posti pidevate kurjade kirjadega (mis seda siiski ei ole, on vaid programmi meeldetuletus tähtaja lõppemise kohta ja annab raamatukasutajale võimaluse vajadusel lugemisaega õigel ajal pikendada).

Pikaajalistele võlglastele saadab raamatukoguhoidja iga kuu algul veel eraldi meeldetuletusi nii e-maili kui ka telefoni teel.

Raamatu laenamine on tasuta, kuid raamatukogu kasutamise eeskiri sätestab lugejale õiguste kõrval siiski ka kohustused.

Tuletame kauaaegsetele raamatuvõlglastele meelde, et raamatukogu raamat on ühisvara ja mõeldud kasutamiseks kõigile võrdsetel alustel.

Tähtajaks tagastamata teaviku eest võtame tasu 0,06 eurot iga viivitatud päeva eest ühe teaviku kohta. Alati on võimalik lugemistähtaega pikendada (ka telefoni ja e-kirja teel), kui raamatut ei vaja teised lugejad. Olge hoolivad teiste kasutajate vastu, otsige üles ja tooge tagasi koju seisma jäänud raamat! Kui endal ei ole võimalust tulla, kasutage kellegi hea inimese abi, et raamat oma õigesse koju tagasi saata. Viivisevabad on iga kuu 1.-5. kuupäev, siis viivisetasu ei võeta.

Hea võidab alati kurja ning mett on potis kordades enam kui tõrvatilku. Peagi saabuvatel pikkadel hämaratel õhtutel aitab kindlasti stressi maandada vanaaegne hea mõnuaine raamatu kujul.