Monumendis peituv mitmekihiline sümboolika on minu jaoks nii mõjuv, et ma ei saa lahti kiusatusest seda lahata ja omanägemus paberile panna.

Ükski looja, eriti veel nii tähtsa objekti puhul, ei lähtu soovist asi ILUSASTI teha, vaid loomise aluseks on selle SISU. Mõnikord on suur sisu suurde lihtsusesse peidetud ja me sageli ei oska seda näha. Eks siingi ole nii – kaks kivimürakat kolme ristiga– päris normaalne hauatähis. Ilus. Heas proportsioonis kalmistuga. Ja see ongi kõik, mida sa näed ja tunned? Mis siis veel? Vast ehk see, et monument pole mitte uhkest mustast kivist, vaid lihtsast kodumaisest paest. Nii see peabki olema!

Üks väike rahvakild paesel pinnal jäi järjekordselt suurtele jalgu. Selle rahva sõjamehed kisti kahte leeri. Paekivi on meie rahva sümbol. Monumendikivi on olnud tervik, mis on LÕHUTUD kaheks. Vaata, keskmise risti sisekülgedel on selgesti vägivalla jäljed märgata ja tagaservad reedavad murdumise märke.

Kummalgi kiviplokil on rist, suuruselt küll võrdsed, kuid erinevas asendis. Mis siis sellest? Üks neist on uhkelt eenduv ja märgatav, teine tagasihoidlikult süvises, justkui peitu või varjule pandud. Eks vennatapulahingus langenutega olnud samuti: ühe poole kalmud au sees, kenasti hooldatud matusepaigas, korralikult tähistatud, aga teise poole puhkepaigad hävitatud, unustatud kohad, kus vaid salaja leinata võis. Selline on ühe maa meeste kaheks kisutud saatuse kõne läbi kahe risti.

Kolmas rist? See on suur EESTI RAHVA LEIN, lootus paremaks tulevikuks, lepitus poolte vahel, ühendus ühe maa sõjameeste vahel. Jaa, lepitus pole olnud kerge tulema

… Risti harud sirutuvad mõlema kiviploki sisse üle kummagi risti kui kindel kutse maale ja rahvale: ME PEAME, VAATAMATA KÕIGELE, OLEMA ÜKS! Kristlane näeb kolmes ristis Kolgata kolmikut, kus keskmine rist on lunastuse ja suure armastuse sümbol.

Me kõik peame ARMASTAMA oma maad ja rahvast! Kõike seda olen ma sellelt monumendilt lugenud.

Suur, suur austus selle loojatele! Tänu kõikidele, kes on selle rahaliselt võimalikuks teinud. Tänu igaühele, kes oma maa ja rahva minevikku austavad ja südames hoiavad, armastusega olevikus toimetavad, et tulevikus võiks maailma ilusaim lipp jätkuvalt üle eestikeelse ja –meelse maa lehvida.