Suurt väärtust lisab Orissaare valla spordile oma spordikooli loomine andes MTÜ Orissaare spordile kõik legaalsed õigused tegeleda veelgi efektiivsemalt noortespordi arendamisega. 2012. aastal anti MTÜ-le Orissaare Sport haridus- ja teadusministeeriumi käskkirjaga koolitusluba ning vabariigi valitsuse korraldusega kanti MTÜ Orissaare Sport tulumaksusoodustusega ühingute nimekirja.

2012. aastal kasvas oluliselt spordiharrastajate hulk. Au ja kiitus siinkohal Orissaare tublidele treeneritele ja õpetajatele, kelle käe all treenivad ja õpivad Orissaare ja mitmete naabervaldade lapsed, noored ja täiskasvanud. Meie tublid treenerid ja kehalise kasvatuse õpetajad Ly ja Jüri Link, mitmete Orissaares toimuvate võistluste abiline, suurte kogemustega Milvi Viss, iluvõimlemise ja areoobikatreener Tiina Käen, korvpallitreener Mati Rüütel, kergejõustikutreener, liikumis- ja spordiõppe õpetaja ja väikelaste treener Kaire Nurja, Andre Kuntsel, Margo Rüütel, maadlustreener Tiit Uspenski, kulturismi, jõusaali ja laste treener Raimo Tamm, iluvõimlemise abitreener Sandla Hints tervisevõimlemise treener Katrin Kreutzberg, võrkpalli ja mitmete spordiprojektide eestvedaja Margus Nurja, Orissaare võistkonna asjaajaja, aunimetusega "funktsionär" Eesti valdade mängudel Vika Viss, kõikide spordialade ja ürituste igapäevane abiline Andla Rüütel, nemad annavad suure panuse, et meie vallale ja Eesti riigile kasvaksid tublid ja terved kodanikud.

Suured tänusõnad kuuluvad veel tublidele Orissaare Spordihoone töötajatele Andla Rüütlile, Mai Kallasele, Andres Tüürile, Vesta Kösterile ja Kristiina Ratassepale. Väikese valla kohta on Orissaarel väga suur spordialade valik nii võistlussportlastele kui ka harrastajatele. Üha enam leiavad uued harrastajad aega oma enese tervise eest hoolt kanda kasutades järjepidevalt Orissaare Spordi treeninguid ja teenuseid.

Spordiaktivistide ja toetajate ühise töö tulemusel korrastati Maasi metsa jooksurada, Orissaare spordihoone sai tõstepõranda ja kuulitõukeringi. Edukalt läbis MTÜ Orissaare Sport üleeestilise projekti "Võrguplatsid korda", mis peaks valmima Illikule 2013. aasta kevadel. Saaremaa valdadest suurima delegatsiooniga osales Orissaare ühtse valla ühisvõistkonnana Paikusel toimunud Eestimaa valdade suvemängudel.

Aastal 2011 oli Orissaare noosportastele suurimaks kordaminekuks TV 10 olümpiastardi võistlustel II koht. Tänaseks on Orissaare Gümnaasium TV 10 olümpiastarti võistlussarjas kõige edukam kool Eestis. Samuti osalesid Orissaare noored edukalt rahvusvahelistel kergejõustikuvõistlustel The Youth Athletic Games Helsingis ja tublilt esinesid noorkorvpallurid rahvusvahelisel korvpalliturniiril Lahtis. Väga häid tulemusi läbi hooaja on näidanud Tormi Niits, kes kuulub Eesti omavanuste koondvõistkonda korvpallis ja samuti on ta väga edukas kergejõustikus, kuuludes mitmel alal Eesti omavanuste poiste esikümnesse. Väga tubli on olnud Romet Room, kelle tulemused kergejõustikus kuuluvad samuti Eesti omavanuste poiste esikümnesse.

Möödunud, 2011. ja 2012. aastal alustatud spordiüritused on muutunud nüüdseks juba traditsioonideks. Jällegi oli Orissaarel au võõrustada Eesti Kulturismi ja Fitnessiliitu ning Eesti heitekoondist. Heitekoondise treenerid ja sportlaste vastuvõtt rahvariides kohtunike, Orissaare muusikakooli puhkpillihääle ja kaunilt lauldud Saaremaa Valss, mille saatel Eesti olümpiasangar tantsule paluti, avaldasid Eesti tippsportlastele ja treeneritele muljet, mille võttis V. Hafsteinsson kokku sõnadega: Amazing pepole! Need sõnad teevad rõõmu ja au Orissaare spordirahvale!

2012 a jätkusid Orissaares traditsiooniks muutunud spordiüritused:

1. Erinevad korvpallivõistlused (Saaremaakonna MV, Eesti MV, Kuuseoksa turniir, Läänemaa korvpalliliiga mängud).

2. Esimest aastat oli Orissaarel au olla kodusaaliks Schenker liiga võistkonnale TTÜ.

3. Kolmandat aastat toimus Orissaare seeriavõistlus paigalt hüpetes ja heidetes.

4. Jätkus 2011. aastal Mati Rüüteli poolt ellukutsutud Ida-Saaremaa koolidele mõeldud võistlussari lastele. Võistlussarjas osaleb kokku 50 last.

5. Väikese väina avaveeujumine. Ujumine toimub alates 2010. aastast koostöös kahe vallaga (Muhu ja Orissaare vald). Avaveeujumist on peetud juba 19 korda.

6. Kolmandat aastat toimusid Orissaare lahtised karikavõistlused võrkpallis Illikul.

7. Orissaare triatlon. Peakorraldaja Andre Kuntsel käe all ellu kutsutud Orissaare triatlon on juba kolmandat aastat Eesti Triatloni Liidu kalendris arvestatavaks võistluseks. 2012. aastal osalesid Orissaare triatloni mitmed Eesti triatleetide paremikku kuuluvad sportlased.

8. Tammetõrumängud on pikkade traditsioonidega, mis mõeldud lastele. Mängude ellukutsuja on tänaseks meie hulgast lahkunud üle Eesti tuntud sporditegelane Ilmar Kivi. Tänaseks jätkavad Tammetõrumängude korraldamise traditsioone perekond Kivi, Viss ja Treiel ühiselt.

9. Ülemaailmsete Käimispäevade raames toimus kolmandat aastat järjest Orissaare Sügismatk ja sügisjooks. Esimest korda oli kavas ka lastejooks. Koos lastejooksuga osales üritusel 95 inimest.

10. Jätkusid 2010. aastal ellukutsutud Saare- ja Muhumaa lasteaedade spordipäev. Kokku osales viis lasteaeda (65 last). Lasteaedade spordipäev toimus koostöös Muhu ja Orissaare vallaga. Kohtunikena tegutsesid Milvi Viss ja Margus Nurja.

11. Jätkuvad eakatele mõeldud spordivõistlused koostöös MTÜ Orissaare Tugikeskusega eesotsas Maaja Vabritiga. Teist aastat järjest selgitame välja ka Orissaare valla eakate meistri saapa- ja vildiviskes.

12. Jätkus koostöö Eesti Kulturismi ja Fitnessi liiduga. Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liidu suvelaager FIT CAMP Orissaares. Peale eriti õnnestunud koostööprojekti Athetic Fitness 2011, toimus Ott Kiivika eestvedamisel teist korda Fit Camp Orissaares. Toimus rahvusvaheline Athletic Fitnessi koolitus ja võistlus Saaremaa Open Cup.

13. Jätkus koostöö Eesti heitekoondisega, kus kohalviibijate hulk ulatus 100 inimeseni. Laagri raames toimus rahvusvaheline heiteseminar, heitekoondise laager ja IAAFi laste kergejõustiku koolitus Saaremaa kehalise kasvatuse õpetajatele, tippheitjate pressikonverents ja kuulitõukeringi avamine. Suurt rõõmu tegi Orissaarele selliste kuulsuste kohalolek nagu Gerd Kanter, Raul Rebane, Kätlin Tõllasson, Risto Mätas, Vesteinn Hafsteinsson, Linda Treiel, Anu Säärits, Heiko Väät, Toomas Merila, Ants Kiisa.

14. Jätkus 2011. aastal loodud Orissaare gümnaasiumis lisaeriala liikumis- ja spordiõppe. Lisaeriala tundides (35tundi) omandavad gümnaasiumi õpilased üldteadmised spordist (spordipsühholoogia, spordiürituste korraldamise alused, spordiajalugu, spordiõigus, lihasõpetus, taastumine ja vigastuste ennetamine, erinevate treeningviiside spetsiifika jne).

15. 2010 alustatud Eesti saartevahelise spordialase koostöö tulemusel said alguse Eesti saarte kergejõustikumeistrivõistlused, mille algatajaks oli Orissaare Sport.

16. Jätkus spordialane koostöö Eesti suurte spordiklubidega: Tartu Ülikooli Akadeemiline Spordiklubi, Tartu Kalev ja Pärnu Korvpalliklubi.

Järgmisel, 2013. aastal ootavad Orissaare spordisõpru ees mitmed huvitavad spordiüritused, kus on võimalik ise kaasa lüüa ja mitmeid suurüritusi ka kõrvalt jälgida. 9. ja 10. veebruaril üllatame spordisõpru meistriliiga võrkpallimängudega kus Orissaare spordihoone on teiseks kodusaaliks TTÜ võrkpalliklubile.

Suvel toimub Ott Kiivika eestvedamisel Eesti Kulturismi ja Fitnessi Suvelaager.

Jalgrattaspordisõpradele pakub kaasaelamist juunis toimuv Saaremaa velotuur, mille vahefiniđ on Orissaares. Eesti heitekarneval 2013. a suvel, kus koostöös Eesti Kergejõustikuliiduga on Orissaarel au võõrustada kõiki kergejõustikuhuvilisi lapsi.

Triatloni harrastajatele on hea uudis see, et Orissaare triatlon on juba neljandat aastat triatloni liidu arvestatav etapp ja kogub oma hea korraldusega üha enam populaarsust. Osalemissoovi on avaldanud mitmed nimekad triatlonistid.

Kindlasti jätkuvad 2010. ja 2011.aastal ja varem Orissaares alguse saanud võistlused ja üritused.

Paljud spordisündmused jäävad veel spordisõpradele üllatuseks.

Soovin kõikidele jõudu ja jaksu treenimisel!