Kohaliku omavalitsuse tasandil on suurim keskkonnaalane otsustusõigus jäätmemajanduse teemadel ning erinevate planeeringute keskkonnamõjude hindamise korraldamine. Valla ettevõtetele keskkonnalubade väljastamisel ja looduskaitseteemadel on kohaliku omavalitsuse rolliks vaid Keskkonnaametile arvamuse andmine ettevõtte tegevuse kohta ning seejärel on Keskkonnaametil õigus otsustada, kas ta arvestab meie arvamusega või mitte. Õnneks on Keskkonnaameti Viru regioon siiani arvestanud Väike-Maarja Vallavalitsuse arvamusega ning teinud meiega koostööd.

Väike-Maarja vallas on välisõhu saasteluba või kompleksluba Keskkonnaameti poolt väljastatud 12 ettevõttele, mille tegevuse tulemusel paiskub välisõhku erinevaid saasteaineid ning mõningatel juhtudel on lõhnahäiring inimestele ka tunda.

Tänane välisõhku puudutav seadusandlus on keskendunud välisõhku minevate üksikühendite mõõtmisele ning keerulisem ja kohmakam on ebameeldiva lõhna mõõtmine. Välisõhus leviva ebameeldiva lõhna ülevaate tegemine ja seadusandlik roll on antud Keskkonnainspektsioonile (edaspidi KKI), kes märgib üles nii tööpäeval kui muul ajal elanikelt KKI-le laekunud ebameeldiva lõhna kaebused. Kui kaebuste hulk ettevõtte kohta on KKI meelest piisavalt suur, siis on KKI-l õigus kokku kutsuda ebameeldiva lõhna tuvastamiseks lõhnakomisjon. Lõhnakomisjon peab tuvastama, kas kaebustel on alust või mitte ja alles seejärel nõuab KKI ebameeldivat lõhna tekitavalt ettevõttelt lõhna vähendamise kava ning kontrollib ka selle täitmist.

Seega, kui tunnete häirivat (ebameeldivat) lõhna, siis on kõige õigem sellest esimesena teatada Keskkonnainspektsiooni valvetelefonile 1313, siis saab lõhnahäiring fi kseeritud ka KKI-s.

Aga kindlasti võib teavitada lõhnahäiringust Väike-Maarja Vallavalitsust üldtelefonil tel 329 5750, sest saame häiringu põhjustava ettevõttega ühendust võtta ning nimetatud probleemiga tegeleda.