Antud tiitlit kuuldes vanahärra üksnes muheles meelitatult. Alustasimegi juttu Spuhl Rotaliast. Pärisin, kas on säilinud tolleaegseid viljapuid. Aiavana Ain arvab, et tal on aias üks õunapuu, millel võib-olla seos kuulsa pomoloogiga. Õunapuul ei ole kahjureid, on külmakindel ja maitsvate õuntega, kuid kahjuks nimetu sort.

Üllatas härra Aini ja proua Aino tahtmine katsetada ja kasvatada uusi taimi, rõdul oli kasvamas kolm pepiinot, aias kasvasid lisaks arvukatele õuna-, pirni- ja ploomipuudele küdooniad ja majaseinal ilutses hiina sidrunväändik. Aias kohtasin viljapuud, mille erinevad oksad kasvatavad eri sorte õunu ja pirne. Sain ka sidrunväändiku punaseid marju sügavkülmast maitsta, sest tänavune aasta ei olnud viljumiseks sobiv. Eelkõige tundsin kadakast maitset, mis samas oli magushapu nagu sõstar.

Huvitav teadmine seegi, et kase- ja vahtramahla säilitab pererahvas plastpudelites, kuhu lisavad maamõõla risoomi.

Kodus lugesin ja täiendasin oma teadmisi internetis ja selliselt valmiski minu esimene ajaleheartikkel toimetajana.

Suured tänud pererahvale südamliku vastuvõtu eest! Meil on vedanud, Vormsi on eriline paik, kus toimetavad mitmed aiapidajad, kelledes elavad edasi Spuhl Rotalia mõtted ja soovitused. Vaadakem ringi, märgakem nende kauneid aedu ja küsigem julgelt nõu.

HIINA SIDRUNVÄÄNDIK• Hiina sidrunväändik on iidsetest aegadest tuntud toonik, mis suurendab füüsilist ja vaimset töövõimet. Oma tugeva toime poolest on teda võrreldud nii kuldjuure kui ka ženšenniga. Hiina sidrunväändik on puituvate vartega ronitaim, tema hiinakeelne nimi Wu Wei Zi tähendab viie-maitselist vilja. Viljalihal on ühtaegu magus ja hapu, seemnetel aga mõru, kibe ja kergelt soolane maitse.
(http://www.hot.ee/roogoja/sidrunvaandik.htm)

MAAMÕÕLA RISOOM• Maamõõla risoom sisaldab roosuhkrut, park-ja värvaineid ning eeterlikke õlisid, mis annavad juurtele ühe tuntud maitseaine, nelgi lõhna. Nelgi asemel ongi maamõõla risoom laia kasutust leidnud. Hea maitse loob ta nii hõrgutavates roogades, marinaadides kui ka õlles. Risoomil on leitud ka inimesi ergutav toime.
(http://bio.edu.ee/taimed/oistaim)

MELON-MAAVITS EHK PEPIINO• Eksootiline köögiviljataim, pärit Lõuna-Ameerikast. Välimuselt meenutab ploomi, maitselt pirni ja melonit. Mahlane, magus ja hea lõhnaga. Taim vajab väga palju soojust, seepärast on eelistatud kasvatamine kasvuhoones.
(http://seemned.ee/muu/169-melon-maavitsehk-pepiino.html)

RETSEPT
Jagan ka pr Aino Sommermani retsepti fantastilise õuna-küdooniatarretise tegemiseks.
• 1 osa õunu• 2 osa küdooniaid Keeta potis pehmeks, jätta ööseks marliga nõrguma, et mahl välja nõrguks. Mahlale lisada 1:1suhkrut, kuumutada, tekib rubiinpunane tarretis, sobib hästi morsi hulka.

MÕNED SPUHL ROTALIA SOOVITUSED KAHJURITE VASTU:•
Maasikat kahjustavad Spuhli järgi «tuhatjalgsed». Abinõuks nende vastu soovitab Spuhl kas kartulid, naerid või kaalikad seest tühjaks õõnestada ja ööseks peenarde peale välja panna, kuhu sisse tuhatjalgsed meelsasti peitu poevad. Hommikul võib nad sealt seest ära hävitada.• 

Spuhl peab kärnkonna rohuaias ülikasulikuks loomaks, kes sööb ussikesi, tigusid, röövikuid, mitmeid seltsi põrnikaid ja muid putukaid. Maasikapeenraid on ta hoolas tigudest puhastama. Tema tarvis pandagu aedade äärde ja mujale kõrvalisematesse kohtadesse raudkive maha, millede alt muld ära kaabitakse, nii et ta nende alla päeva ajal võib peitu pugeda.
(http://www.eestiloodus.ee/artikkel4186_4140.htmlhttp://pk.emu.ee/yldinfo/uudised/uudis/2010/11/13/spuhl-rotalia)