Loodan, et Teie aastast on rohkem head kui halba meenutada. Küllap olete Toila vallalehe vahendusel saanud kaasa elada ka nendele sündmustele, millest ise ei ole saanud osa võtta. Oleme ju harjunud sellega, et ajalehe maht tänu tubli toimetaja Lea eestvedamisele ning rohketele kaasautoritele peaaegu nädalalehe mõõdu välja annab.

Mis jääb aastat meenutama? Minu jaoks üks eredamaid sündmusi oli noorte laulu- ja tantsupidu, kus seekord meie vallast lauljaid-tantsijaid erakordselt suur hulk. Vallas toimunust võiks ühe huvitavama ja meeldejäävama sündmusena mainida Eesti rahvamuuseumi välitöid, mis vältasid terve nädala, ning mille toimumine meie paikkonna ajaloo talletamisel eriti tähtis. Sellelaadseid töid tehakse aasakümnete vältel harva ning meil kõigil oli võimalus oma panus järeltulevatele põlvedele teadmiseks-uurimiseks anda. Nii nagu leheveergudelgi kajastatud, jagus sündmusi igasse kuusse: võistlused, külade pidustused, taas üle aegade ja väga hästi õnnestunud triatlon Vokas, ainulaadne ja jällegi üks uus algatus - Regilaululaager Pühajõel jne. Loetelu on lõputu ja tean, et juba uue aasta alguses on plaanitud Toila valda üks uus sündmus kultuurirahva eestvedamisel. Siiras tänu Teile kõigi nende ettevõtmiste eest, eestvedajad, tegijad, kaasalööjad ja külalised!

Mis toimus ja mida tehti vallavalitsuses? Aasta alguses sai alguse valla kultuurivaldkonna arengukava loomine. Selle huvitava ja samas keeruka töö eestvedamise sai enesele konkursi teel Jõhvi kontserdimaja eesotsas Piia Tammega. Dokumendi kujul tulemused peaksid olema avalikkuse ees lähiajal, sisuline tulemus on juba käega katsuda: oleme saavutanud oma tegevusega veelgi sisukama koostöö naaberomavalitsuste ja partneritega ning nii mõnegi uue Toila valla või maakondliku ürituse ellu kutsunud. Siinkohal tuleb öelda, et mitmed sündmused, mis meie vallas toimuvad, on tihti oma näo saanud tänu koostööle partneritega väljastpoolt valda. Millises suunas need edasi arenevad, on kõik meie endi kätes! Aitäh, head sõbrad ja kolleegid vahva koostöö eest! Aitäh Teile, kes Te seisate hea meie traditsioonide hoidmise eest!

Alates kevadest töötab vallavalitsuses lastekaitsespetsialistina Kadri-Ann Mänd. Tema tööleasumise hetkest on kasvanud lastele ja noortele suunatud tegevuste maht ning tänaseks on Kadri-Anni selja taha koondunud hulk noori, kelle kätetöö ja aktiivse töö tulemusena saab jalad alla noortekeskus oma ruumide ning loodetavasti ka töötajatega Voka olmehoones. Oleme jaotanud ümber ülesandeid ning vastutust vallavalitsuse finantsvaldkonnas: ülesandeid, mis varem täidetud vallamajas ja mida võimalik korraldada otstarbekamalt, on teatud osas delegeeritud hallatavatele asutustele. Alates sügisest töötab finantsnõunikuna Urve Ojamaa. Edu ning jaksu uutele kolleegidele!

Aasta jooksul on vastu võetud mitmed otsused, mis tulevikus olulise kaaluga: detsembris saab lõpliku rahastamisotsuse EAS-ist Toila terviserada. Juba varem oleme saanud positiivse seisukoha Keskkonnaministeeriumilt Toila sadama keskonnamõju hinnangu kohta, lühidalt öeldes: vee erikasutusloa. Viimast läheb tarvis sadama ekspluateerimisel nii kalurite tarvis kui ka jahisadama arendamise puhul. Juba lähiaja plaanis on sadama süvendamine ning alustatud on sadama hoiuangaari rekonstrueerimist LEADER-meetmest. EAS on hinnanud edukaks sadama- ja rannaala arendamise projekti, mis on tänase seisuga üks suuremaid investeeringuid, mida kavandatud Toila vallas avaliku sektori vahenditest.

Nii lähema kui kaugema rahva rõõmuks saame täna öelda, et Toila laululava sai enne suuremaid sadusid oma endisaegse kujuga kõlakaare ja uued varikatused. Ütlemata kena akustika on seal taas, nüüd vaid tarvis laulurahvast, kes enda ja teiste rõõmuks seal esineda tahavad! Astugem laululavalt läbi ja nautigem tulemust! Siinkohal tahan tänada rahastajat - meie head partnerit PRIA. Aitäh, MTÜ Toila-Ontika Merekuurort ning juhatuse liige Margus Paalo, Toila valla arendusnõunik Mehis Luus, ehitus-majandusnõunik Rein Merirand ja loomulikult ehitusfirma, eesotsas Ervin Priivitsaga! Teie panuseta ei oleks sellist tulemust! Hea koostööpartner Eesti Energia kinkis ja paigaldas ka külakiige, mis ühe korraliku lauluväljaku tunnusena seda paika kaunistab.

Oru pargis algavad uuel aastal suuremad rekonstrueerimistööd, mida veab eest RMK loodushoiuosakonna Kirde- Eesti piirkond. Esimese etapi töödeks on hõbeallika koopa põranda ja treppide, tiikide ümbruse teeradade, silla ja komandandi maja tee rekonstrueerimine; karuvärava parkla laiendamine, dendroaia treppide ja teeradade ning lossiplatsi allee teekatte uuendamine. Teises etapis uuendatakse palustraad, pärnaallee teekate ja teega piirnevad paekivist tugimüürid. Esimese etapi tööde tähtaeg on 31. juuli 2012.a. Olgem siis valmis Oru parki minnes töödega arvestama ning pargi heale käekäigule kaasa elama.

Toila uue rahvamaja eskiisprojekt on saanud hea vastuvõtu osaliseks. Oleme rahvamaja ehituse vallapoolseks katteks 2012.a. eelarvesse planeerinud ligi kolmandiku ehituse eeldatavast maksumusest - 190 000 eurot. Nii volikogus kui vallavalitsuses ollakse valdavalt seda meelt, et otstarbekas on panna rahvamaja ehitamiseks kokku eelarve kolmes võrdses osas: esimene kolmandik vallalt, teine ettevõtjatelt ja toetajatelt ning vabatahtliku tegevuse läbi; kolmas osa projektide raha kaasates. Sellist skeemi pidi liikudes võiks tõepoolest Toila rahvamaja uues hiilguses oma vanas asukohas, Pikal tänaval, meie rahvast ning külalisi vastu võtta. Pealegi möödub 2012.a. 130 aastat esimese teatrihoone ehitamisest Toilasse.

Meie valla vabaühenduste sekka on viimastel aastatel tulnud juurde suur hulk uusi ühendusi ning inimesi. Üheks selliseks on Toila loomekeskus, mis ühendab edaspidi kohalikke käsitöölisi, tootjaid, neid kes tahavad oma tegevust tutvustada ja toodangut kohapeal ühistegevuses müüa. Tahan loota, et see eestvõtmine saab väärika järje ning sellest nii kohalikele elanikele kui valla külalistele kasu saab olema.

Seekordse aastalõpupöördumise saadan teele, olles viimaseid nädalaid vallavanema ametis. Kindlasti jätkan ma volikogu liikmena nii, nagu olen selle kohustuse valimistel endale ja valimisliidule Valla Heaks võtnud. Tänan siiralt kõiki Teid, kellega igapäevaselt olen saanud oma tööd teha, plaane seada: mul on olnud tõeliselt hea töötada, minu ümber on olnud inimesed, kellelt nõu küsida ning kellega vastutust jagada. Mul on olnud hea koostöö vallavolikogu liikmetega ja komisjonidega. Pean ütlema, et ei ole lihtne jätta kõike seda, mille alguse juures olen olnud ja mis alles ootab tegemist ja pooleli; ei ole lihtne lahkuda kolleegidest. Otsuse minna tagasi, või siis ka edasi - kooli tööle, olen ma teinud ju ise. Uues keskkonnas kulub teatud aeg, mille möödudes saan end tunda sama kindlalt, kui tänases ametis, olla tulemuslik ning viia asju edasi. Ma olen selleks valmis ja tahan seda teha!

Tänan kõiki, kes on mind toetanud!

Soovin ilusaid jõulupühi ning vahvat aastavahetust!