Nakatumisvõimalused

Koera nakatumine toimub otsesel kontaktil parasiidikandja-loomaga, aga ka saastunud pindade kaudu. Seega, ei pea koer haige rebasega (või ka kährikuga) ninapidi kokku saama, vaid piisab ka haigestunud looma jälgede nuusutamisest.

Sümptomid

Haiguse peiteperiood on kuni 3 nädalat. Koertel algab haigus tavaliselt peapiirkonnast - kõrvade servadelt, ninaseljalt, kulmudelt, levides sealt siis kerele edasi. Võimalikud on ka esmased haiguskolded (punnid) kõhu all, sabajuure piirkonnas. Tunnuseks on tugev sügelus, mille tõttu koer nühib ennast peaga vastu maad, sügab tagajäsemetega pea-, kaela ja kõhupiirkonda.

Tugeva sügeluse tõttu hakkavad karvad piirkonniti välja langema, haiguse arenedes kahjustub nahk, mis sügamise tagajärjel marrastub. Nahale tekivad inetult punetavad, kõõmased ja paksenenud, nagu koorikulised piirkonnad. Pikemaajalisel põdemisel tekib eriline nahapõletiku lõhn ja koer muutub apaatseks.

Ravi

Õigeaegselt alustatud asjakohase raviga saab lemmikloom terveks päris kiiresti. Kui aga arsti juurde jõudes on koeral välja arenenud tõsine nahapõletik, koos karvutuse ning nahamuutustega (koorikud, kärnad, nahapaksendid ning tumenemine) võib minna kuid, et saavutada koera endine kena välimus ja hea tervis.

Juhul kui nakkus esineb mitme koeraga majapidamises, tuleb ravida kõiki haigega kontaktis olnud koeri, kuna seltskonnas võib esineda parasiidi kandjaid, kellel haigustunnused ei ole välja löönud.

Haigelt koeralt või ulukilt võib nakkuse saada ka inimene. Nakkus ei põhjusta aga kunagi nii tugevat kihelust ega suuri nahamuutusi, kui koeral. Iseloomulikud on sügelevad punetavad täpid kõhul, käsivartel, seljal. Inimene tavaliselt ravi ei vaja. Koera tervenedes, kaovad haigusnähud ka peremehel.

Haiguse läbipõdemine ei anna immuunsust, korduv nakatumine on võimalik.

Kontrollige oma lemmikud üle ja küsige täiendavat infot tuttavalt veterinaarilt!