14. - 16. augustil toimus Põlvamaa ANK-ide suvelaager Ahjal. VVANK-i esindasid: Nele-Liis Väise, Edith Varb, Liisi Tamm, Paula Bogdanov, Erik-Villem Lehtmäe, Saimon Pannik, Sten-Marius Pannik, Silver Haar, Gert Lauk ja noorsootöötaja Anu Luiga. See oli 3-päevane laager, kus sai osaleda tantsu, maalimise, näomaalingute, klaasimaali ja jalgpalli õpitubades. Eriti populaarsed olid näomaalingud ja maalimine kutselise kunstniku juhendamisel. Valminud kunstitöödest pandi laagri lõpus üles näitus vana mõisahoone seintele ja seda käisid imetlemas ka kohalikud elanikud. Tekkis mõte, et noorte kunstinäitus võiks hakata ringlema maakonna ANK-ides. Valgjärve valda lubati näitus saata oktoobris. Noortekeskuste tutvustuses valis žürii VVANK-i parimaks.

Väga põnev ja tasavägine oli kanuuvõistlus Ahja järvel. Lisaks kiirusele oli vaja üles näidata ka taibukust ja koostööoskust. Individuaalses kanuusõidus  saavutasid esikoha meie tüdrukud Edith Varb ja Nele-Liis Väise. Huvitav ja õpetlik oli kultuurilooline ekskursioon Ahjal ja Ahja muuseumis. Saime teada, et Kaera-Jaani tants on alguse saanud Ahjalt.

Meie laagrit külastasid noored vabatahtlikud, kes töötavad Maarja külas ning Õiglase Kaubanduse Kohvik. Pidevalt käis vilgas tegevus tasakaaluliinil ja noolemängus. Oodatuim oli noorte jaoks muidugi disko, kus kõik väsimatult kaasa lõid. Osalejad jäid rahule ja loodame, et ka järgmisel suvel ANK suvelaager toimub.

4. septembril oli huvilistel võimalik saada kanuusõiduõpetust ja osaleda kanuumatkal ning fotojahil Valgjärve järvel. Kuna oli üsna tuuline ilm, siis said kanuutajad tunda, et isegi järvel võib kanuusõit kohati ekstreemne olla. Nägime väga lähedalt luigeperet 3 pojaga, kes end häirida ei lasknud ja kaamerasilma ette jäi veel teisigi huvitavaid linde. Matka lõpus oli noortel energiat nii palju, et korraldati poiste ja tüdrukute omavaheline võistlus. Alles lõpuspurdis suutsid poisid tüdrukud kätte saada ja veidi edestada. Järgmine kanuumatk ja fotojaht toimub 13. septembril Pikajärve järvel. Osalema on oodatud 7 - 26 -aastased noored.

11. septembril toimus VVANK-is hennamaalingute ja - tatoode õpituba. Paljude noorte suur unistus on end tätoveerida. Hennatätoveering on naha- ja tervisesõbralik võimalus oma uudishimu rahuldada. Õpetati, kuidas hennapastat valmistada ja säilitada ning näidatakse erinevaid töövõtteid.

21. - 22. septembril on kavas rütmilaager ja RÜTMIMARATON noortele Saverna Külakeskuses. 21. septembri õhtupoolikul tutvustatakse erinevate rütmipillide mänguvõtteid, harjutatakse ühiselt erinevaid rütmikombinatsioone, vaadatakse videosid erinevatest rütmipillimängijatest ja rütmiorkestritest. 22. septembril tehakse hommikupoolikul sporti  ja pärastlõunal taas rütmiorkestri proov. Kell 16.00 alustame rütmimaratoniga, mis on avalik üritus ja sinna ootame hulgaliselt publikut, kindlasti rütmiorkestris osalevate noorte vanemaid ja sõpru ning sugulasi. Eesmärgiks on mängida rütmiorkestriga katkestamatult võimalikult kaua. Vahepeal mängivad ka üksikud rütmipillid eraldi, et anda ülevaade erinevatest kõladest.

Lisaks Valgjärve valla noortele, ootame osalejaid ka teistest noortekeskustest, kus djembe- ja trummimänguga tegeletakse. VVANK-is on soetatud 14 erinevat djembet ja 4 bongot, lisaks hulgaliselt marakaid, tamburiine jne, seega ei pea osaleda soovijatel oma rütmipilli olema aga kellel on, võtku kindlasti kaasa! Meile on lubanud tulla külla Pärnu noored muusikud, kes mängivad pottidel-pannidel-ämbritel. Loodame, et see saab olema väga huvitav ja eriline muusikasündmus. Valgjärve valla noored vanuses 7 - 26, kes soovivad osaleda rütmiorkestris, registreeruge hiljemalt 18. septembriks A. Luiga juures! Eelnev mängukogemus ei ole vajalik, kõik saavad mõne rütmipilli mängimisega suurepäraselt hakkama, oluline on tahtmine ja mängurõõm!

Rütmipillide soetus ja rütmimaraton saab teoks tänu EAS-i Kohaliku Omaalgatusprogrammi toetusele projektile „Rütmimaraton Saverna külas"

29. septembril toimub ülevallaline MIHKLILAAT ja KIRBUTURG Saverna Külakeskuse platsil. Kauplema ja hoidistekonkursil osalema on väga oodatud ka lapsed ja noored.

Septembrist detsembrini on VVANK-is plaanis korraldada mitu rahvusõhtut, kus uurime erinevate Euroopa riikide kultuuri ja ajalugu ning valmistame nende rahvustoitu.

Oktoobris saavad noored võimaluse õppida VVANK-is filmitegemist alustades stsenaariumi kirjutamisest lõpetades valmis filmiga.

VVANK-i 4-liikmelist meeskonda oodatakse sügisesel koolivaheajal noorte ettevõtluskoolitusele Pärnumaal. Samuti oleme saanud kutse osaleda stuudiopublikuna uute telesaadete salvestusel Tallinnas. Samas pakutakse võimalust tutvuda ka telemajaga ja saatemeeskonna tööga.


Nagu aru saate, võimalusi on küllaga, tuleb neid ainult aktiivselt kasutada!