Tänaseks on Tabivere alevis vee- ja kanalisatsioonisüsteemid rekonstrueeritud Euroopa Liidu toetusfondi abil ja kuuluvad AS Emajõe Veevärgile (toetusrahade taotleja, tegevuse elluviija). Vaieldud on ehitustööde kvaliteedi üle. Väidetavalt on ehitatud siiski ehitusprojekti järgselt, mida on kontrollinud ka ehitusjärelevalve. Tegemata on mingi hulk vaegtöid.

Tabivere vallavolikogu eelmine koosseis otsustas mitte määrata vee-ettevõtjaks AS Emajõe Veevärki, kuigi viimane on rekonstrueeritud süsteemide omanik.

See otsus oli muidugi kantud soovist hoida vee hind madalamal tasemel. AS Emajõe Veevärgi aktsionäride otsusel (kusjuures Tabivere vald on üks aktsionäridest) ei taheta süsteeme välja rentida.

See võib olla ka üheks põhjuseks, miks ei suutnud renditingimuste osas süsteeme kasutanud kohalik eraettevõtja ja AS Emajõe Veevärk omanikuna mitme aasta jooksul kokku leppida.

Käimas on ka kohtuvaidlus AS Emajõe Veevärgiga, mis puudutab vee-ettevõtjaks mittemääramist ja röövib valla eelarvest aastas ca 7000 eurot. Samuti on asunud torustiku omanik jõulisemalt nõudma oma õigusi, edastades arveid saamata jäänud tulukuse, amortisatsiooni jms komponentide kohta (summa on kolme aasta eest umbes 80 tuhat eurot) ning tehes takistusi temale kuuluvate hoonete kasutamiseks. Eelpool kirjeldatust tulenevalt oleme jõudnud olukorda, kus õhus ripub oht toetusrahade osaliseks tagasinõudeks.

Tagasinõude realiseerumine puudutab kogu meie valla elanikke ehk ka väljaspool Tabivere alevit elavaid inimesi, sest eelarveid on ju vaid üks.

Tabivere vallavalitsus, vallavolikogu ning AS Emajõe Veevärk on alustanud nüüd tõsisemaid jõupingutusi, et saavutada kokkulepet. Kokkuleppe suurim eesmärk on vähendada ohtu toetuse tagasimaksmiseks. Milliseks kokkuleppe sisu täpselt osutub, on raske ette ennustada. Kokkuleppe sisu peab toetama meie volikogu enamus ja teiseltpoolt AS Emajõe Veevärgi aktsionäride üldkoosoleku enamus.

Mina isiklikult soovin, et tühistataks eelpool kirjeldatud arved (80 tuh eurot), tehtaks ära need tööd, mis klassifitseeruvad vaegtöödeks, leitaks aasta jooksul lahendus Tabivere gümnaasiumi esisele vee kogunemisele ning hinnatõus tarbijatele oleks järk-järguline (nt kolme aasta jooksul).

Kallid Tabivere valla elanikud, hoidke siis meie volikogule pöialt!

Oluline on leida ühtne meel ja kõige õigem tee, kaitsmaks Tabivere valla kui terviku huve.