Tahvli avamise korraldasid SA Vääna Mõis ning Vääna Mõisakool. Mälestuse jäädvustamise mõte tekkis ligi kümmekond aastat tagasi, kui töötasin koolidirektorina. Umbes sel ajal saime teada, et mõisaproua Pauline Luisele oli 1912. a tema poja poolt paigaldatud nn mälestusobelisk. Aja jooksul, süvenedes nii Vääna mõisa kui ka Vääna kooli ajalukku, selgus täpsemalt, missugused teened on sel mõisaproual olnud mõisa ja kooli ees. Pauline Luise von Stackelberg ei pidanud paljuks võtta oma lastega koos õppima ka eesti soost talulapsi, kellest hiljem said kooliõpetajad Vääna mõisa maadel, praegusest Kiia külast kuni Suurupini.

Õpetas maarahva lapsi

Samuti oli just tema see, kes õpetas eesti külalastele erinevaid käsitööliike - heegeldamist, broderiitikandit, õlgkübarate valmistamist jne. Kõige sellega tutvudes tegimegi otsuse, et obeliski koht tuleks tänavu uuesti tähistada.

Möödus ju sel aastal Pauline Luise von Stackelbergi sünnist 200 aastat ja obeliski rajamisest sajand.

Talvel ilmus ka käsitööraamat ehk täpsemalt "Vääna mõisaproua heegelpitsid", mille koostaja on endine Harjumaa muuseumi direktor Heli Nurger.

Heli Nurgeri ja tema pitsiklubi naistega koostöös korraldasime oksjoni mälestustahvli soetamiseks, mis sai teoks veebruarikuus Harjumaa muuseumis. Samal päeval müüdud pitsiraamatute tulu läks samuti mälestustahvli heaks. Lisaks saime toetust veel Kultuurkapitali programmist.

Tahvel ja näidend

27. mail avatud tahvlil on järgmine tekst: "Vääna haridus- ja kultuurielu edendaja mõisaproua Pauline Luise von Stackelbergi (1812-1866) mälestuseks". Mälestustahvli aluskivi on leitud Vääna mõisapargist, täpsemalt pargi lõunapoolsest osast. Eriti sümboolne on siinjuures asjaolu, et just see pargi osa on ajalooallikate alusel Pauline Luise enda jooniste järgi kujundatud. Avamispäeval etendunud näidendi "Pildikesi Vääna mõisast" kirjutas Heli Nurger ja selles mängisid Vääna mõisa ja Vääna kooliga seotud inimesed.