Reedel, 6.mail tähistati emadepäeva esmalt piduliku kontsertiga saalis ning seejärel lõbusa peoga rühmades. Lapsed laulsid ja lugesid luuletusi emast, marumõmmi rühma tüdrukud esitasid tantsu nukkudega. Sõimerühma mudilased esinesid koos emadega. Pärast kontserti mindi rühmadesse, kus emadele oli kaetud kohvilaud. Esmalt aga anti üle kingitused. Kaisumõmmid kinkisid lillepotid (taimed kasvatati ise seemnest!), müramõmmid seinapildid ning marumõmmid ehted - prossid ja kaelakeed. Peolaual olid aga hommikupoolikul laste endi tehtud küpsisetordid ning tikuvõileivad. Küllap kõige suurem rõõm oli aga üheskoos emaga mängida ja lustida!

Neljapäev, 19.mai jääb kauaks meelde paljudele lasteaialastele. Just sel õhtul said maru- ja müramõmmid jääda lasteaeda ööbima. Suurest ootusest oldi elevil juba hommikust peale, oodati pikisilmi matkale minekut, küsiti, kas hakkame juba padjasõjaga peale jne. Kannatada tuli aga peaaegu päeva lõpuni..

Peale oote söömist asusidki matkasellid teele. Sõideti koolibussiga Eistverre, et järvele tiir ümber teha ja piknikku pidada. Eistvere järv on alati palju põnevust pakkunud, nii uuriti selgi korral järve taimestikku ja loomi (täpsemalt konni), koprate tööpõldu jõe kallastel ning järvel ujuvaid veelinde. Kõige ilusamad olid muidugi luiged, kes end päris lähedalt imetleda lasid. Tavapäraselt koristati ära ka järve kallastel vedelev prügi, seda sai mitu suurt prügikotitäit. Loomulikult katsuti ka vee temperatuuri. See tundus ujumiseks ikka päris külm veel, käte pesemiseks aga päris paras. Peale matka jätkus lastel veel aega ja energiat pargis nii puudel ronimiseks, matsu mängimiseks kui sõprade niisama taga ajamiseks. Kuniks lapsed mängisid, tegid kasvatajad grillile tule üles. Pika pusimise peale saadi söed lõpuks põlema ja nii said grillvorstid särisema panna. Lapsed mängisid veel toredaid ringmänge, kuigi mõnel hakkas juba nälg näpistama. Nii mõnigi laps ootas kannatlikult laua taga vorstide valmimist. Kui grillvorstid valmis, istutigi lauda ja söödi salatit ja vorsti. Magustoiduks maitsev rabarberikook kõhtu ja võiski jälle mängima minna!

Veidi peale kella seitset tuli lastele järgi onu Toivo, et kõik bussiga lasteaeda tagasi viia. Lasteaia hoovil sai veel veidi mängida, enne kui tuppa pesema mindi. Peale käte ja jalgade pesu vaadati lasteaia uues tegevustoas televiisorist multikat. Sel ajal läksid osa lapsi, kes veel liiga väikesed, et ööseks ilma ema-isata magada, koju. Siis jutustati ühises vestlusringis muinasjutte, need pidid muidugi eriti õudsed olema. Tädi Heidi pakkus lastele kommi ja jagati muljeid Eistveres kogetu üle. Oli hea meel kuulda, et lapsed väärtustavad kodukohta selle ilus, lastel oli hea meel, et me järve äärse puhtaks tegime.

Mida edasi minutid kulusid, seda kannatamatumaks lapsed muutusid, millal see majavaim juba ükskord tuleb? Lapsed joonistasid majavaimule pilte ja kirjutasid kirju, osa poisse tegi portreesid eelmisel aastal nähtud majavaimust, et need kasvumappi talletada. Pandi vaikselt selga tuduriided, pesti puhtaks hambad ja sätiti magamistuppa „asemed" põrandale. Nüüd sai valida, kelle kõrvale magama minna, et voodis hiljem sõbraga vaikselt lobiseda saaks. Kui kõik paigas, võtsid lapsed, kes tahtsid padjasõjas osaleda oma padjad, lepiti kokku reeglid ning mindi tegevustuppa padjasõda pidama. Sõditi päris pikalt, reeglitest peeti päris hästi kinni ning suuri õnnetusi ei juhtunud. Kui mõni saigi padjaga vastu pead, ei tehtud sellest välja. Õues aga hakkas järjest pimedamaks minema...

Kui padjad lõpuks oma kohale vooditesse lapsi ootamas said, oli väljas juba piisavalt pime, et ette võtta tavapärane uurimisretk mööda pimedat lasteaeda. Et julgem oleks, hoiti ühtse suure ussina sõpradel käest kinni ning kes kartma hakkas, see sai sõbralt julgustava käepigistuse ja tundis end kohe julgemalt. Käidi läbi kõik rühmad, kabinetid, köök ja saal. Igaks juhuks vaadati ka laudade alla ja kappidessegi - äkki on majavaim end kusagile ära peitnud. Ta on meil ju selline aravõitu! Majavaimu aga sel korral me ei kohanudki. Lapsed jätsid talle joonistatud pildid müramõmmi rühma mängumajja, kuna seal rühmas kostus mingit imelikku krabinat.

Tagasi rühma minnes hakati magama sättima. Märkamatult oli kell juba päris palju ja osa lapsi tõeliselt väsinud. Sellegipoolest aeti vaikselt veel sõbraga juttu ja peagi kostus magamistoast vaikset norinat. Magama ei tahtnud jääda aga Christina ja Gerle, kes otsustasid majavaimu igal juhul ära oodata. Kui lõpuks aru saadi, et ega ta sel korral vist ikka ei tule, mängiti vingerpussi mängukaaslastele. Nimelt oli Christinal padja alla peidetud hambapasta, mida nüüd magavate kaaslaste põskedele ja ninadele määrida sai. Hommikul ärgates tabas tüdrukuid aga üllatus - ka nende endi ninad oli hambapastaga imeilusad roosad kaunistused saanud!

Öö möödus rahulikult ning järgmisel päeval räägiti ikka ja jälle eelmise päeva ettevõtmistest. Küllap need jäävad veel kauaks ajaks meelde ja kõneainet pakkuvaks!

23.- 27. mai - Kevadpäevad 2011. Nädal algas kunstipäevaga. Lapsed said teha klaasimaali, maalida laaste ja kivisid. Maaliti põhiliselt suvistel teemadel - lilli ja lepatriinusid. Mõne poisi pildilt vaatasid vastu ka robotid, nende joonistamine on marumõmmide rühmas sel aastal väga populaarne. Viltu vedas sel aastal vaid ilmaga. Peaaegu kohe, kui suurte rühma lillepeenras olevad kivid värvitud said, tuli taevast alla enneolematult tugev vihmasadu, ja nii „lendasid" peenrast kõik lilled ja liblikad kiiresti minema. Klaasist vaasid ja laastupildid said lapsed endaga koju kaasa viia.

Kell 11.15 algas Nipitiri Lasteteatri etendus „Piimahaldja saladus". Nipitiri on oma toredate etendustega vaieldamatult meie laste lemmik. Ka käesolevas lavastuses oli jällegi vahva dekoratsioon ja pilkupüüdvad nukud. Lugu oli õpetlik ja rääkis sellest, kui tähtis toiduaine on piim ning seda ei tasuks vahetada igasuguste „kihisevate imejookide" vastu!

Teisipäeval toimus kauaoodatud laadapäev „Ostan, müün ja vahetan!". Enamus lapsi oli teinud põhjalikke ettevalmistusi - paigas olid hinnakirjad ja reklaam, kaubad sildistatud, väljapanek läbi mõeldud. Laadaletid olid rikkalikud - osta võis väiksemaid ja suuremaid mänguasju, postkaarte ja raamatuid, ehteid. Nõutud ja minev kaup olid näiteks helkurid. Selleaastase laada küpsetiste valik oli eriti suur - vahvleid, erinevaid pirukaid ja kooke oli igale maitsele. Aitäh meie väikestele ja suurtele perenaistele! Mõnus laadamelu kestis pea tunni ning selle ajaga said kõik laadalised oma vajalikud ostud-vahetused tehtud.

Kolmapäeval peeti koos Adavere Naksitrallidega laulu- ja tantsupidu. Kuigi alguses oli plaanis pidu õues korraldada, otsustati siiski pidu saalis teha. Kõva tuul oleks kuulamise muidu päris raskeks teinud. Kui sõbrad Adaverest kohale jõudsid, asutigi koos laulma ja tantsima. Esineti üksteisele ning tantsiti ühiselt. Peo lõppedes kutsusime Naksitrallipere ette - neil ju kohe sünnipäev tulemas! Laulsime sünnipäevalaulu ja andsime üle kingituse - õpetaja Inna tehtud suure vahva seinapildi Naksitrallidest. Adavere lasteaed kinkis meie karukollektsiooni aga ühe toreda liikuva Mõmmi. Peale pidu said lapsed sõpradega mängida nii toas kui õues. Lõunat aga söödi sel päeval nagu laulu- ja tantsupeole kohane - õues. Igatahes maitses hernesupp värskes õhus väga hästi. Sama healt ka rabarberikook ja sõprade toodud kringel ja puuvili. Kui sõbrad lõpuks lahkuma asusid, saadeti neid väravani ja lehvitati veel kaua. Järmine kord kohtume Adaveres!

Neljapäeval käisid kõigi kolme rühma lapsed matkamas. Maru- ja müramõmmide matkasellid võtsid selga seljakotid ning asusid uurima Imavere mägesid. Suusarada mööda matkates sattusid lapsed esimesena kelgumäele, kus imetleti vaadet kodukülale. Lõbus oli ka mööda mäge alla joosta. Veel imetleti suuri saepurumägesid, palgikastmise süsteemi ning tööstuste korstnaid. Lapsed vahetasid muljeid ja teadmisi emade-isade töökohtade kohta - kohalikku eluolu teatakse päris hästi. Kui suusarada läbitud, mindi vaadet imetlema müravallile. Kõrgelt avanes imeilus vaade kogu Imavere külale. Otsiti tuttavaid paiku - lasteaeda, kooli, bensukat, muuseumi jt. Müravallilt sai ka Imavere Saeveskit ohutult üsna lähedalt vaadelda. Matk lõpetati piimandusmuuseumi õuel. Seal sai iga laps oma moonakoti lahti pakkida ja piknik võiski alata! Söömise vahepeal said lapsed kiikuda, mängida ja mürada. Matkapäev lõppes lasteaia õuel, kus sõbrad üksteisega viimaseid võileibu ja küpsiseid jagasid.

Reedel oli mängupäev, mil tehti kokkuvõte nädala jooksul toimunud tegemistest. Kõigepealt aga kogunes lasteaiapere lipuvarda juurde, kus meie 8 lõpetajat piduliku päeva puhul lipu heiskasid. Enne mängude juurde asumist lauldi veel ühiselt oma maja laulu. Toimus traditsiooniline Lepatriinu loos. Sel aastal naeratas loosiõnn Triine-Liis Ojale (naerupall), Riia Allikule (täpsusviskemäng) ja Christina Tõnissonile (reketid). Palju õnne!

Reedel, 27.mail algusega kell 16.00 toimus lõpetajate pidu „Tuult tiibadesse!". See on päev, mis teeb meele rõõsaks ja toob sära silmadesse, ent samas paneb ka kurgus midagi kriipima ja toob samadesse särasilmadesse pisarad. Tänavu soovis mõmmipere „Tuult tiibadesse!" oma 23.lennule. Sügisel asuvad kooliteele Lisete Palmi, Maris Taul, Liis Järve, Gerle Rännik, Christina Tõnisson, Mehis Moorits, Joosep Erm ja Martin Roomet Sammelselg. Lasteaia-aastate jooksul on nad olnud väga ettevõtlikud ja rõõmsameelsed, head suhtlejad ja laia silmaringiga. Nende seas on säravaid laulu- ja tantsulapsi, häid näitlejaid ja luuletuste lugejaid, omanäolisi kunstnikke, visasid sportlasi! Kindlasti saavad nad koolis hästi hakkama ning hakkavad koju tooma kiitusi ja viisi!

Pidu algas traditsiooniliselt õpetajate tervituslauluga, juhataja Heidi tervituskõnega ja Mõmmipere lauluga. Seejärel esinesid lõpetajad. Lauldi ja loeti luuletusi lasteaiast ja koolist, sõprusest ja kasvatajast. Esinemiste vahepeal tänati kasvatajaid lillekimpudega. Ja parajasti siis, kui lauldi vahvat „Õhupalli lugu", lendaski saali kaheksa kollase õhupalliga üks vahva tegelane. Peolised said kohe teada, et tegemist on õhupallitüdruk Palliga, kes Õhupallimaalt lendaski just täpselt meie laste juurde. Veerandtund saalis põneva külalise eestvedamisel möödus kiiresti, igatahes kõik tähtsad jutud said aetud. Pealegi oli Pallil plaanis üheskoos lastega nii mõnigi vahva ettevõtmine veel ning rühmapeole kavatses ta ilmtingimata minna.

Pärast lõbusat vahepala oli käes aeg tunnistuste ja kingituste jagamiseks. Kingituseks lõpetajale olid traditsiooniline mängukaruke, ajaleht ja roosiõis.

Oma sõpru olid tervitama tulnud nooremad mängukaaslased. Kingituseks lauldi laul, anti lilleõied ning kirjud liblikad. Lõpetajate vanemate poolt olid tervitusi üle andmas Andrus ja Eve Rännik - kingituseks muinasjuturaamat ja põõsaistik. Lasteaiapere suur tänu lõpetajatele ja nende vanematele! Järgnes lõpetajate õnnitlemine ja pildistamine.

Puud sel aastal ei istutatud. Oma head soovid saadeti teele hoopiski nende kaheksa kollase naerusuise õhupalliga, millega Palli laste juurde lendas. Kollast õhupallikimpu saadeti veel kaua silmadega. Hiljem rühmas pidutsedes saadi üle ka suuremast nukrusest, sest ega lasteaed ju kuhugi ära ei kao. Mõmmimaja jääb teid ikka ootama!

MÕMMIPERE SOOVIB KÕIGILE PÄIKSELIST JA PÕNEVAT SUVE!