Neljapäeval, 16.septembril toimus pereväljasõit Tartusse, kus külastati zooloogia-muuseumi ja botaanikaaeda. Üritus toimus Keskkonnainvesteeringute Keskuse poolt rahastatud projekti “Oma silm on kuningas!” raames.

Väljasõidul osales kokku 61 inimest: 23 lasteaialast, 16 õde ja venda (koolilast), 22 täiskasvanut.

Esmalt külastasime zooloogiamuuseumi. Jagunesime kahte gruppi ning toimus ring-käik koos giididega. Eksponaadid tekitasid nii lastes kui täiskasvanutes suurt elevust. Uudistamist ja küsimusi giididele oli palju. Lapsed teadsid üllatavalt palju - enamus suurloomi olid tuttavad raamatutes ja loodusfilmides nähtuna. Kõige rohkem põnevust pakkusidki lastele just suurte kiskjaliste topised.

Pärastlõuna veetsime botaanikaaias. Botaanikaaeda jõudes pidasime kõigepealt aga piknikku. Piknikukorvis olid kõigile osalejatele pirukad ja kõrrejoogid.

Botaanikaaias meeldis lastele kõige rohkem palmimaja, kus sai mööda keerdtreppe lausa maja katuse alla minna. Basseini, kus elasid kilpkonnad, käidi korduvalt vaatamas. Poolteist tundi botaanikaaias möödus märkamatult. Lastele oli seda piisavalt, ent nii mõnigi täiskasvanu oleks veelgi tahtnud ringi vaadata.

Buss ootas meid natuke eemal ning lisaks saime üheskoos teha jalutuskäigu Emajõe äärses pargis, uudistades eesti suurmeeste kujusid.

Väljasõit meeldis nii väikestele kui suurtele ja pakkus jutuainet tükiks ajaks!

Teisipäeval, 21.septembril toimunud mängupeoga “Hei Pokud!” tähistas lasteaia-pere lastekirjanik Edgar Valteri sünniaastapäeva! Mängupidu viis läbi Poku (Lilian), kes rääkis lastele kirjanikust ja tema tuntumatest raamatutest ning loodud kange-lastest. Lapsed said osa mitmest põnevast mängust ja võistlusest. Poku kasutas mänguvahenditena mõistagi ainult loodusega seotud asju (käbid, tõrud, kivid).

Neljapäeval, 23.septembril tähistasime sügisest pööripäeva õues toimunud Hõiske-peoga. Pidu algas Heidi hõiskega, kes kutsus “Lapsed, tulge siia ruttu, räägin teile imejuttu! Vahva Memm meil külas käis, terve õu on kinke täis!” Ta tutvustaski lastele külla saabunud Sügismemme (Eha). Sügismemm kinkis peopääsmeks igale lapsele kirju vahtralehe. Memme juhtimisel kõlasid laulud erinevatest sügisandidest. Laulmise ja mängimise vahepeal said lapsed Memme poolt kaasa toodud kinke maitsta -porgandikimp, tomatikobarad, õunad jne.

Teisipäeval, 28.septembril tuli meile Nipitiri teater külla. Lastele pakuti vaatamiseks nukulavastust “Tulilinnu lugu”. Kogu etendus oli tõeliselt kaasahaarav. Juba ülesse seatud lava/dekoratsioon oli suur ja elevust tekitav, rääkimata imearmsatest nukkudest ja näitlejate nauditavast mängust. Üks tõeliselt vahva lastetükk!

Kolmapäeval, 29.september - mihklipäeva rahvamänguhommik “Igal oinal oma mihklipäev“. Õpetaja Ülle rääkis lastele mihklipäeva kommetest ja rahvatarkustest. Mängiti mänge “Sügise tulek”, “Toonekurg”, “Lambamäng”. Õpetaja Eha juhendamisel lauldi rahvalaule loomadest.

Sügisese liikumisnädala (27.september-1.oktoober) eesmärgiks oli võimaldada lastele erinevaid liikumistegevusi ja sportimist nii toas kui õues. Esmaspäeval prooviti osavust rattasõidus - tehti vigursõitu ja rattarallit. Vanema rühma sai ära märgitud Roko Loog ning noorematest lastest Reio Allsaar, kes parimaid tulemusi saavutasid ja kõikidest võistlustest osa võtsid. Rühmad korraldasid nädala jooksul veel sise- ja õuespordipäevi, mängiti maastikumänge ja pallimänge. Võisteldi erinevatel spordialadel - pallivise, koridorijooks, kaugushüpe, jooks jms. Tublimad sportlased müramõmmide rühmast olid Riia Alliku, Leida Riin Loog, Marko Moorits, Kristjan Tšetšotka ning marumõmmidest Liis Järve, Lisete Palmi, Maris Taul ja Mehis Moorits, Sander Soo, Martin Roomet Sammelselg. Kõik lapsed said diplomi, auhinnalised kohad medali ja kingituseks õhupalli!

Mihklikuul välja kuulutatud Nunnu konkursile oli toodud erinevaid sügisande nii aiast kui metsast ja ka meisterdatud suuremaid kompositsioone. Rühmades oli toodust üles seatud näitused.

Kaisumõmmide näitusel oli kolm eksponaati: “Purakas seen” (Triine-Liis Oja), “Kilpkonn” (Rita Alliku) ja kartulivigur (Kelli Tõnise).

Müramõmmi rühmas andsid lapsed ka punkte üksteise toodud viguritele ning parimateks “nunnudeks” osutusid “Vahva kartul” (Riia Alliku), “Konnake” (Marko Moorits), “Kaabuga kõrvits” (Ingermai Rohtsalu), “Kirju kõrvits” (Sandra Paimla). Näitusel sai veel vaadata kärbseseent (Agor Nõmmik), kartulivigureid (Martin Paul Moorits ja Reio Allsaar), naljakat porgandit (Kristjan Tšetšotka), vahtralehtedest roosikimpu (Jane) ja kaunistatud õuna (Lilian).

Marumõmmi lapsed olid samuti väga aktiivsed. Üllatusmomendi pakkus nii lastele kui täiskasvanutele Lisete Palmi toodud hiigelsuur murumuna. Näitusel võis näha veel kompositsiooni “Seenepere” (Aksel Nõmmik), erinevaid viguraedvilju (Joosep Erm, Reelika Schasmin), suurt kabatšokki (Roko Loog). Kõige rohkem oli toodud minikõrvitsaid. Tublid osalejad olid Kalle Tõnise, Kersti Säär, Mehis Moorits, Kaido Elisarov, Agne Kööp, Liis Järve, Tauri Rohtsalu ja Andrey Melnikov.

Kõik konkursist osavõtjad said Nunnu-diplomi.

Sügisese keskkonnanädalaga tähistati ühtlasi üleriigilist leivanädalat (4.-8.oktoober). Planeeritud tegevuste käigus räägiti leiva tähtsusest inimese igapäevasel toidulaual, leiva valmistamisest, vilja kasvatamisest. Nooremas aiarühmas korraldati Imavere poes müügil olevate leibade degusteerimine ning lapsed valisid välja oma lemmikud. Vanem aiarühm käis õppekäigul sügisesel viljapõllul. Kõikides rühmades küpsetati rosinakukleid. Leivanädal lõppes traditsioonilise Kakukese mängupeoga. Seekord lavastasid tuntud muinasjutu vanema aiarühma lapsed õpetaja Tuuli juhendamisel. Kakukese rollis astus ülesse Christina Tõnisson.

Teisipäeval, 5.oktoobril osales meie lasteaia 6-liikmeline võistkond maakondlikul lasteaedade sügisspordipäeval Valgehobusemäel. Võistkonda kuulusid Christina Tõnisson, Gerle Rännik, Lisete Palmi, Maris Taul, Martin Roomet Sammelselg ja Sander Soo. Õpetaja Tuulile oli laste saatmisel abiks Sanderi isa, kellele meie tänusõnad!

Sportimine algas, nagu ikka, soojendusega, harjutusi näitas seekord ette Mesimumm. Peale soojendust jagati lasteaiad gruppidesse ja tuli võistelda erinevatel aladel. Iga ala lõpetamise järel saadi hobusega tempel kontroll-lehele. Palju põnevust tekitas palliveeretamine linal (kus saavutasime oma grupis ka võidu) ning ühest pudelist teise vee kallamine. Vahva oli ka ümber silla jooks ja asjade otsimine. Kotis hüppamine ehmatas lapsed algul päris ära - ei oska seda hästi. Lõpuks saavutas meie võistkond sellel alal kaaluka võidu ja hüppamine muutus päris meelepäraseks.

Võistluste vahel sai ka mängida ja uusi tutvusi sõlmida. Kui auhinnad kätte jagatud, istusime maha pikniku pidama. Kaasa võetud võileivad ja pirukad maitsesid eriti hästi ja andsid ka energiat juurde, nii otsustasid julgemad Valgehobusemäe tippu ronida ja Chritina ning Gerle käisid koguni vaatetorni tipus ära (Lisete jõudis poolele teele). Tagasiteel lasteaeda olid lapsed üsna väsinud, kuid siiski küsiti, et millal järgmine kord minna saab?!

Reedel, 8. oktoobril õhtul vahetasime välja noorema aiarühma voodid. Niinimetatud vahetustööks olid appi tulnud Taavi ja Innar Rohtsalu, Are Lepp, Tanel Innos. Kaks tundi rassimist ning vanad raudvoodid on nüüdseks mälestus ja lapsed magavad uhiuutes sahtelvoodites.

Nii vanemasse kui nooremasse aiarühma sai soetatud uued puidust tegevusnurgad (KÖÖK). Paul Loogi kätetööna valmis aga kolm uut nukuvoodit. Lasteaiapere suur tänu kõigile abimeestele!

Kolletamispäeva (14.oktoober) tähistas mõmmipere Tammetõrupeoga. Ühtlasi lõppes sellega ka tammetõrude kogumise kampaania, mis oli kestnud pea kuu aega. Tammetõrupeole olid külalistena kutsutud Mati Höbemägi ja Lauri Loog. Mati Hõbemägi käis paar aastat tagasi välja toreda idee (Mõmmi tuli ”Mõmmile” appi!) toetamaks meie lasteaeda ja lapsi ning tänu Lauri Loogi jahiõnnele ja annetusele saigi müramõmmi rühm sel aastal uued voodid. Peoga tahtsime jahimeestest sõpru tänada ja neile ka omapoolse kingituse üle anda.

Pidu algas laste esinemisega. Ühisesse laulu- ja tantsuringi kutsuti hiljem ka külalised. Külalistele kingiti Mõmmi-šokolaadid ja kotike tammetõrudega (seletusega, et sel aastal oli saak nadi ja korjajaid vähe!), Lauri Loogile lisaks ka lasteaia tänukiri. Seejärel kutsuti külalised uusi voodeid uudistama ja... kingitust üle andma. Tühja rühmaruumi keskel oli tammetõrukuhi, mis külalised imestama pani, nii et esimese asjana võeti välja telefonid ja asuti nähtut pildistama.

Sel aastal saadi hakkama tõelise teoga, sest tammetõrusid koguti kokku ligi pool tonni. Lasteaiapere suur-suur tänu kõikidele lastele ja nende peredele! Esile tõstmist väärivad Kadi Lepp, Marek ja Madis Plaks, Ingermai ja Tauri Rohtsalu, Sander Soo, Reio Allsaar, Marko Moorits, Andrey Melnikov - lapsed ja nende pered, kelle toodud tammetõrukogused olid tõeliselt suured. Suur tänu: Sirja Aasmaa, Reelika ja Moonika Schasmin, Kaido Elisarov, Gerle Rännik, Kalev Must, Martin Roomet Sammelselg, Roko Loog, Kalle ja Kelli Tõnise, Aksel Nõmmik, Christina Tõnisson, Agne Kööp,Riia ja Rita Alliku, Kristjan Tšetšotka, Leida Riin Loog, Sandra Paimla, Martin Paul Moorits, Kaur-Erik Kaik, Aureelia Kasar, Elina Anvelt, Jesslin ja Jessika Kivimurd, Tuuli Haljaste ja Heidi Arula.

Tammetõrupeost ja kogu ettevõtmisest jääb mälestuseks kroonikaraamatusse vahva ühispilt tammetõrukuhja ümber.

Raamatunädala (18.- 29.oktoober) raames toimus mitu huvitavat ettevõtmist. Kuna käimas olid ka üleriigilised raamatukogupäevad “Jah lugemisele!”, siis külastasid aiarühmade lapsed külaraamatukogu. Raamatukogu juhataja Allika rääkis, miks raamatukogusid on vaja ning kuidas raamatute laenutamine käib.

Kolmapäeval, ettelugemispäeval, toimus raamatulaat. Laadal sai eelkõige raama-tuid vahetada, ent ka müüa ja osta. Enne kauplema asumist lugesid õpetajad lastele ette. Pool tundi hiljem oli suurem laadamelu läbi ning siis oli mahti lähemalt uurida, kuidas kaupa tehti. Tundus, et rahul olid nii lapsed kui õpetajad.

Neljapäeval ootas külalisi karneval-mängupeole Mõmmi (Heidi). Peole saabusid väga tuntud tegelased lasteraamatutest, muinasjuttudest ja lastesaadetest. Kõigepealt tutvustas Mõmmi peolistele oma sõpru - Karu-Katit (Lilian), Jänku-Jutat (Liia) ja Rebase-Reinu (Inna), kes aitasid algatuseks Mõmmil tema laulu ette kanda. Mõmmi ja sõbrad etendasid stseene aabitsalugudest, üheskoos kuulati Mõmmi unelaulu. Väikesed peolised said rääkida endast - mis raamatust või jutust nemad pärit on.

Üheskoos mängiti ringmänge ning tehti diskotantsu.

Suur tänu kõikidele lapsevanematele, kes olid vahvaid kostüüme ja peakatteid meisterdanud!

Reedel tähistasime Kamseni sünniaastapäeva käiguga Kamseni kivi juurde. Mälestuskivi juures süüdati küünal ning õpetajad rääkisid lastele meie kodukohast pärit kirjanikust ja tema loomingust.

Omaloomingu konkursi raames valmis ühistööna kolm raamatut- vanema aiarühma lapsed õpetaja Liia juhendamisel olid teinud lausa kaks raamatut: “Marumõmmi rahvakalender” ja “Marumõmmid valivad” ning noorema aiarühma lapsed õpetaja Tuuli juhendamisel raamatu “Millised me oleme?”. Väga Tubli oli Sirja Aasmaa, kes oli meisterdanud õpetliku raamatukese käitumisreeglitest.

Auhinnaks said kaasalööjad värviraamatud.

Esmaspäeval, 18. oktoobril said lapsed osa R. Aasa ja E. Lillepea lasteetendusest “Muinasjutuotsijad”.

Kolmapäeval, 23.oktoobril toimus personalile sisekoolitus teemal “Mina ja meeskond: väärtuste lõimumine“. Personali suur-suur tänu abivalmis lastevanematele Kaidi Okasele ja Kätlin Loogile, sest koolituse ajal tegelesid lastega nemad.