Akustika üllatavalt hea, ka tantsude seaded ning esinejate liikumised asjatundlikult ning nauditavalt seatud. Tore! Ave Saluorg kirjutas: Mõniste Rahvamaja kapell, memme-taadi tantsurühm "Mehkarid", laulvad memmed ja laste rahvatantsurühm "Mürakarud" olid kutsutud osalema VIII Kalevipoja Kala-ja Veefestivalile Kasepää külla, Jõgevamaal. See oli meie rühmadele suur väljakutse. Panime kokku folkloorikava, mis oli festivali toimkonna erisoov. Selles osales 47 taidlejat, kes kõik ühiselt heakskiidetud eesmärgil harjutasid. Tegevusi kooskõlastati üheskoos nii, et see oleks kõigile grupiliikmetele vastuvõetav.

Laupäeval kell 11 .30 esines Mõniste rahvamaja oma folkloorikavaga laadaplatsi keskel. Avasõnad Kalju Raagilt, kes tõi välja just meie eripäraeripõlvkonnad.

Külaliste silmad särasid ja esineda oli imetore. Peeter Rööp võlus paljude südamed oma kauni flöödimänguga. Alo suurepärane akordioni soolo, Reino kontrabassi, Meelis kitarri, Kalju kandle, Liivi ja Helju jauramiga. Üks ansambel saab olla tasemel ainult siis, kui pille mängivad suurepärased muusikud ja tehakse koostööd. See oli kava, kus esimest korda kõiki lugusid saatis meie oma rahvamaja ansambel.

Meie memmed-taadid ja lapsed koos ühises tantsuringis, lauljad neid toetamas. See mõjus pealtvaatajatele , kui palsam. Oma kava lõpetasime Võrumaa lauluga, kus kõik andsid oma panuse.

Kultuuriprogrammi sisustasid veel peale meie Põlva puhkpilliorkester, Avinurme meeskoor, Jõgeva tantsuneiud ja segarühm Kelmikülast.

-Kell 1 8.00 toimus lauluja tantsupeo rongkäik, Põlva puhkpilliorkestri saatel. Rongkäigu pikkuseks kolm kilomeetrit. Festivali toimkond oli organiseerinud esinejatele bussid, mis sõidutasid sihtkohta. Meie rühmad paigutati kõige ette, kuna olime kõige kaugemad külalised. See oli suurepärane kogemus.

Tean, et üks meie memmedest pühkis pisaraid, see kõik läks talle väga hinge. Raja külast läbi marssides olid inimesed tervitama tulnud. Kõigil silmad särasid ja tunne, mis meid valdas oli imeline.

-Kell 1 9.00 Rannalaval Jõgevamaa memme-taadi suvepidu "Maa ja Vesi".

Mõniste rahvamaja memmed-taadid tantsisid koos Jõgevamaa tantsijatega "Perekonnavalssi", mis oli lavastajal Airi Rütteril kokku pandud. Saime kaks kutset suvepeo tänuvastuvõtule, mis oli mõeldud juhendajatele. See oli meie jaoks ootamatu, aga magus. Juhendajaid oli tervitama tulnud Jõgeva maavanem, OVL esimees ja Kasepää vallavanem. Kõik need tähtsad juhid osalesid rongkäigul ja tulid tervitama laulu-ja tantsupeo esinejaid ja külalisi. Hea tunne tekkis, et nii olulised inimesed hoolivad.

-Kell 20.30 Rannalaval tantsuõhtu ansambliga PS. Troika

Käisime Mürakarudega peol ja tantsisime kõik koos tantsu, mida pole ammu tantsinud. Meie ühisesse tantsuringi liitusid võõrad lapsed ja ring aina suurenes. See oli tõeline tantsupidu, mis jääb kauaks ajaks meelde. Keskööl oli võimas ilutulestik, mis korraldajate sõnul oli sponsorite üllatus.

-Kokkuvõtteks

Oluline on, et lapsel oleks ka selline aeg, mil tal ei ole planeeritud tegevust, mil nad saavad ise valida, mida teha. Vastasel juhul ei õpi nad kunagi iseseisvalt tegutsema, enda heaolu eest vastutama või end sisemiselt motiveerima.

Lapsed vajasid seda, et õitsele puhkeda. Kuulame last, siis kuuleme vastuseid!

-Tänan kõiki osalejaid ja olen südamest tänulik Kasepää rahvamaja juhile, kes andis meile võimaluse võtta osa nii suurejoonelisest festivalist.

„Festival oli ilus, hinge minev" ja kaunis Peipsi järv koos päikeseloojangu ja öise täiskuuga, see on millest tasub unistada.