Kunagise ausamba kohal, kuhu kaks aastat tagasi püstitati gooti akna kujuline mälestustähis, esinesid sõnavõttudega Keila Miikaeli koguduse õpetaja Marek Roots, EELK peapiiskop Andres Põder ja Keila linnapea Enno Fels. 

Elena von Meyendorff külastas mälestusmärgi paika koos linnapea Enno Felsiga. Foto: Sergei Kulakov

Seejärel sõideti Keila kirikusse, kus toimus kontsert-jumalateenistus. Viiulil musitseeris Urmas Vulp, orelil Pille Metsson. Jumalateenistuse järel peeti kirikus teemakohaseid lühiettekandeid ning kaetud oli kohvilaud.

Valga praost ja piibliuurija Vello Ehasalu rääkis Martin Lutheri reformi tagamaadest ja muutustest Piiblis seoses Lutheri uuendustega.

Ajakirjanik ja harrastusajaloolane Allar Viivik rääkis ausamba autorist ja tekkeloost. Samba lõi baltisaksa päritolu skulptor Peter Clodt von Jürgensburg (1807-1867), kelle loomingut võib näha nii Berliinis kui Peterburis. Näiteks on ta Narva võiduvärava hobuste, Nikolai I ja Ivan Krõlovi monumentide autor. 

Tähtpäeva jumalateenistuse viisid läbi misjonärõpetaja Veikko Määtta, Valga praost Vallo Ehasalu ja Keila Miikaeli koguduse õpetaja Marek Roots. Foto: Valdur Vacht

Algselt oli üle kuue meetri kõrgune mälestusmärk planeeritud seisma Toompea lossi vastu, praeguse Nevski katedraali kohale, kuid poliitilised olud ei lasknud sel teoks saada. Nii püstitaski Kumna mõisnik Georg von Meyendorff Lutheri mälestussamba Keila kirikumõisa lähedale pastoraadi teeristi. See avati vana kalendri järgi 21. oktoobril 1862. 

Sündmust austas oma kohalolekuga EELK peapiiskop Andres Põder. Foto: Valdur Vacht

1949. aasta detsembri alguses, ööpimeduse varjus, võeti punase võimu käsul ausammas maha. Tõenäoliselt läks pronksist kuju ja selle alus Ilmarise tehasesse, kus need ümber sulatati ja millekski muuks kasutati. Legend, justkui oleks Lutheri ausamba pronksist valatud hiljem Tallinnasse püstitatud Stalini kuju, ei ole eriti tõsiselt võetav. Ilmselt valati tehasesse toodud pronkskuju tükkidest Ilmarise reatoodangut. 

Samba loomisest ja hävitamiselt rääkis ajakirjanik ja harrastusajaloolane Allar Viivik. Foto: Valdur Vacht

Esmaspäeval, 29. oktoobril külastas Harku valda, Tutermaa külaseltsi ning Keila linna Lutheri mälestusmärgi püstitaja Georg von Meyendorffi otsene järglane (lapselapselaps), 89-aastane Elena von Meyendorff. Vitaalsel daamil oli ka põgus kohtumine Keila linnapea Enno Felsiga.